Primož Roglič kralj Dofineje

Kolesarstvo 12. Jun 202216:57 > 17:40 2 komentarja
Roglič in Vingegaard. Foto: Guliverimage

Primož Roglič je na zadnji etapi Dirke po Dofineji potrdil skupno zmago. Skupaj z Jonasom Vingegaardom se je odpeljal vsem tekmecem, etapno zmago je prepustil Dancu, sam pa prvič v karieri osvojil rumeno majico v Dofineji.

Ekipa Jumbo-Visma je znova dokazala, da je trenutno v samem vrhu. Tokrat je ključno razliko naredil Nizozemec Steven Kruijswijk, ki je skupino okoli rumene majice razredčil zgolj na četverico. Nato je vajeti v svoje roke prevzel še Danec Jonas Vingegaard, ki je z napadom 5 kilometrov pred koncem, ki mu je lahko sledil le Primož Roglič, stvari postavil na svoje mesto.

Za Rogliča je to druga letošnja zmaga na večetapnih dirkah. Dobil je že dirko Pariz – Nica v začetku marca. Z zmago v Dofineji se je na najboljši način vrnil po dvomesečni odsotnosti zaradi poškodbe. Po Janiju Brajkoviču leta 2010 je drugi Slovenec s skupno zmago na tej osemdnevni preizkušnji.

Po etapi se je tudi pošalil na svoj račun: “Zagotovo je sezona zaenkrat precej dobra, končno pa zmagujem tudi v Franciji!” Ob tem je pohvalil ekipne sotekmovalce: “Celotna ekipa je imela vse pod kontrolo od samega začetka, ki je bil težek. Res so bili močni, predvsem Steven in Jonas na zadnjem klancu.”

Kakšni pa so plani pred Tourom?: “Stvari gredo v pravo smer. Sem samozavesten, a pred nami je še veliko dela. Zdaj grem na “počitnice” na Tignes, nato pa na Tour.” – Roglič

Na težkem zadnjem klancu na Plateau de Solaison so začeli kolesarji drug za drugim odpadati od skupine okoli rumene majice. Ostala je le še deveterica, sedem kilometrov pred ciljem pa je imel Roglič še dva pomočnika: Stevena Kruijswijka in drugega v skupnem seštevku Jonasa Vingegaarda.

Tempa niso uspeli držati niti V težavah sta se znašla četrti, peti in šesti v skupnem seštevku Tao Geoghegan Hart, Damiano Caruso in David Gaudu. Najdlje se je uspel boriti Avstralec Ben O’Connor, ki je osvojil skupno tretje mesto na dirki, vseeno pa tudi danes ni bil konkurenčen dvojici nizozemske ekipe Jumbo-Visma.

Na odru se jima pridružuje Avstralec

Roglič je na koncu za 40 sekund v generalni razvrstitvi premagal svojega moštvenega kolega. Na tretjo stopničko je stopil O’Connor z zaostankom minute in 41 sekund. Četrto mesto je osvojil Italijan Damiano Caruso (+ 2:33), peto Avstralec Jack Haig (+ 3:13).

Tudi zeleno majico za najboljšega kolesarja po točkah je osvojil predstavnik ekipe Jumbo-Visma. Wout Van Aert je bil na koncu za 14 točk boljši od Britanca Ethana Hayterja. Pierre Rolland (B&B Hotels) se je veselil pikčaste majice, Norvežan Tobias Halland Johannessen (Uno-X Pro) pa bele za najboljšega mladega kolesarja. Jumbo-Visma je postala tudi najboljša ekipa letošnje izvedbe dirke.

Danes se je začela tudi Dirka po Švici. Prvo etapo je dobil Stephen Williams (Bahrain – Victorious) pred Maximilianom Schachmannom (Bora – Hansgrohe) in Andreasom Kronom (Lotto Soudal).

Za Rogliča je bila Dirka po Dofineji zadnja tekmovalna preizkušnja pred Dirko po Franciji, ki se začne 1. julija na Danskem.