Pogačar ubranil zmago v Lombardiji!

Kolesarstvo 8. Okt 202214:53 > 16:48 0 komentarjev
Foto: guliverimage

Tadej Pogačar je še drugič zapored zmagovalec prestižne Dirke po Lombardiji. Napadel je 19 kilometrov pred ciljem, v finišu pa ugnal še Španca Enrica Masa in Mikela Lando.

Ena izmed najtežjih Dirk po Lombardiji v zadnjih letih je bila odločila na zadnjih dveh vzponih. Tadej Pogačar je s pomočjo izjemne ekipe uspel narediti selekcijo glavnine, 19 kilometrov pred ciljem pa je napadel. Sledil mu je le Enric Mas, nato se je priključil še Mikel Landa. Trojica se je odpeljala v vodstvo, ki ga ni več izpustila.

V izjemnem zaključku smo videli številne napade. Predvsem Enric Mas se je želel otresti nasprotnikov, a Pogačar mu tega ni dovolil. Mikel Landa ni mogel slediti dvojici, ki se je pomerila za zmago. V sprintu v mestu Como je Pogačar pokazal svojo moč in osvojil še tretjo zmago na kolesarskih spomenikih.

“Res izjemna dirka, ekipa se je odrezala izjemno od starta do konca. Lep zaključek sezone,” je po zmagi za Eurosport v slovenščini povedal Pogačar.

Drugo mesto je zasedel Mas, tretje Landa. Med deseterico so se uvrstili še Sergio Higuita, Carlos Rodriguez, Alejandro Valverde, Bauke Mollema, Rudy Molard, Romain Bardet in Adam Yates.

Dirka je bila tudi precej čustvena. Od kolesarjenja se namreč poslavljata dve legendi. Vincenzo Nibali je popustil že več kot 20 kilometrov pred ciljem. Na svoji zadnji dirki se je dobro držal Alejandro Valverde, ki je končal kot šesti.

Prvič po Dirki po Franciji pa sta se srečala Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard. Zmagovalec Toura ni imel svojega dne, zasedel je 16. mesto.

Dirka po Lombardiji, 253 kilometrov:

Tadej Pogačar je zmagovalec Dirke po Lombardiji!

16.36, km do cilja: Zadnji kilometer dirke! Kdo bo zmagovalec: Tadej Pogačar ali Enric Mas?

16.33, 5 km do cilja: Še pet kilometrov je do zaključka Dirke po Lombardiji. Tadej Pogačar ima ob sebi le Enrica Masa, ki je napadal, a ni se uspel odpeljati proti zmagi. Mikel Landa bo več kot očitno zasedel tretje mesto, za zmago pa se bosta pomerila omenjena kolesarja na čelu dirke.

16.30, 6 km do cilja: Napada Enric Mas! Pogačar odgovarja, Landa pa ne more slediti. Dvojica ima še 35 sekund prednosti pred Sergiom Higuito in Carlosom Rodriguezom, ki sta se uspela odlepiti od ostalih zasledovalcev. Ti zaostajajo že več kot minuto.

16.24, 9 km do cilja: Na vrsti so samo še zadnji kilometri dirke. Pred trojice se na manjša, vztraja pri približno 40 sekundah. Pogačar in Španca so že na ulicah Coma.

16.18, 14 km do cilja: Landa je znova ujel “ubežnika”. Skupina ima kar 40 sekund prednosti pred ostalimi kolesarji, če ne bo prišlo do presenečenj, je znana trojica, ki se bo zavihtela na oder za zmagovalce.

16.15, 17 km do cilja: Pogačar in Mas sta še vedno v vodstvu, le 11 sekund zadaj je Mikel Landa. Sledita Sergio Higuita in Romain Bardet s 25 sekundami zaostanka.

16.11, 18 km do cilja: Vodilnima kolesarjema se je pridružil še Mikel Landa, takoj za tem pa je Mas napadel Tadeja Pogačarja, a ni se ga uspel otresti.

16.08, 19 km do cilja: Napad Tadeja Pogačarja! Sledi mu le Španec Enric Mas!

16.03, 21 km do cilja: Na čelo je zdaj prišla ekipa Bora Hansgrohe, Pogačar pa kolesari tik za nemškim moštvom. Do cilja je še dobrih 20 kilometrov in dva težja vzpona. V glavnini je še približno 30 kolesarjev. Popušča tudi Vincenzo Nibali!

15.35, 42 km do cilja: Na čelu glavnine kolesari Pogačarjeva ekipa UAE Team Emirates. Sledi Movistar z Alejandrom Valverdejem in Astana Vincenza Nibalija.

15.19, 57 km do cilja: Stik z glavnino počasi izgublja nekdanji svetovni prvak Julian Alaphilippe (Quick-Step). V ospredju je glavnina, ki je še vedno precej velika. Pred kolesarji so še trije težji vzponi.

14.51, 73 km do cilja: Takoj po začetku vzpenjanja na peti klanec dneva (Madonna del Ghisallo, 8,7km/5,4%) je glavnina povsem ujela ubežnike. Dirka se začenja na novo, saj bodo najmočnejše ekipe zagotovo z različnimi taktikami skušale preprečiti nove pobege.

14.45, 80 km do cilja: V najbolj ravninskem delu današnjega dne je glavnina močno pritisnila na pedala in prednost ubežnikov je kar naenkrat skopnela iz treh minut na zgolj 30 sekund. Še naprej pada in le vprašanje časa je, kdaj bosta skupini združeni.

14.17, 100 km do cilja: Vodilni kolesarji so pravkar končali z vzpenjanjem na enega krajših nekategoriziranih klančkov. V ospredju je še devet kolesarjev, malce zaostanka ima Alex Tolio. Glavnina zaostaja skoraj tri minute (2:56), naslednji klanec (Madonna dei Ghisallo) sledi čez približno 30 kilometrov.

13.49, 120 km do cilja: Tako ubežna skupina kot glavnina sta končali s spustom z Berbenne. Sledi najlažji del današnje trase, naslednjih 50 kilometrov bo načeloma povsem ravnih. Naslednji klanec sledi šele malo pred 200. kilometrom trase. Prednost ubežne deseterice je še vedno stabilna, trenutno znaša 2 minuti in pol.

13.22, 140 km do cilja: Ubežniki so že končali s spustom z Bure, zdaj je pred njimi vzpon na Berbenno. Deseterica še naprej nadaljuje mirno in usklajeno, podobno pa lahko rečemo za glavnino, v kateri največ časa tempo diktirata Jumbo Visma in Movistar. Prednost ubežnikov je sicer padla na 2:20. Še na spustu pa se je na tleh znašel eden od italijanskih kandidatov, Domenivo Pozzovivo, in kmalu zatem odstopil.

12.31, 170 km do cilja: Pred kolesarji je zdaj najdaljši klanec dneva – Forcella di Bura, ki pa je zelo položen (18,8km/2,5%). Najstrmejši je v zaključku (7,1 km/3,3%). Ubežna deseterica ga je začela z manj kot tremi minutami prednosti. Po tem sledi spust, manjši klanček (kot peti kategorizirani od skupno devetih na trasi) na Berbenno, zatem pa dolg vmesni ravninski del.

12.16, 183 kilometrov do cilja: Premor in spust po vzponu na Gando sta bila kratka, saj je trasa nato takoj zavila še na najvišji vrh današnjega dne – 1062 metrov visoko Dosseno (5,5km/4,9%). Vodilna deseterica, devetim kolesarjem se je v ospredju pridružil še Aurelien Paret-Peintre, so imeli ob začetku spuščanja z Dossene približno tri minute prednosti pred pelotonom z glavnimi favoriti, čeprav je razlika vmes narasla na skoraj pet minut.

11.11: Kolesarji so že opravili prvi vzpon dneva (Forcellino di Bianzano; 6,3 km/5%), v ospredju pa se je izoblikovala skupina devetih kolesarjev. Christian Scaroni, Luca Covili, Alex Tolio, Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli, Davide Bais, Alessandro De Marchi, Lawson Craddock in Kenny Elissonde začenjajo drugi vzpon dneva, ki bo veliko težji (Passo di Ganda, 9,3km/7,1%). Pred glavnino imajo skoraj 3 minute prednosti.

10.19: Po zaprti vožnji se je dirkanje tudi zares začelo!

10.00: Še pred uradnim začetkom dirke je bilo najbolj čustveno na predstavitvi ekip, ko sta na oder prišla poslavljajoča velikana kolesarstva: Španec Alejandro Valverde in Italijan Vincenzo Nibali. Manjkale niso niti solze. A oba veterana sta se kmalu osredotočila na najpomembnejše: zadnjo dirko v karieri.

Trasa:

Foto: organizator

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!