Rafal Majka presenetil vse in napovedal Pogijevo slavje

Kolesarstvo 15. Jun 202217:30 > 18:45
Foto: Sportida

Poljak Rafal Majka (UAE Team Emirates) je zmagovalec prve letošnje etape Dirke po Sloveniji. Na cilju v Postojni se je z napadom dober kilometer pred ciljem odlepil od Domna Novaka in Tadeja Pogačarja, ki sta v cilj prišla kot drugi oziroma tretji. Prav Pogačar je z napadom na prvem vzponu dneva naredil selekcijo, toda v zaključku je zmaga pripadla Poljaku, ki ima sedaj v skupni razvrstitvi šest sekund prednosti pred drugim Novakom.

Rafal Majka je zmagovalec 1. etape Dirke po Sloveniji, potem ko je njegov moštveni kolega Tadej Pogačar z napadom na prvem vzponu dirke 59 km pred ciljem poskrbel za odločilno potezo dneva.

Dvojica ekipe UAE Team Emirates je imela vse do cilja v Postojni družbo Domna Novaka (Bahrain Victorious), ki sta ga na koncu uspela streti z izmeničnim napadom v zadnjih kilometrih.

Novaku je sprva uspelo ujeti Pogačarjev napad nekaj več kot 2 km pred ciljem, vendar mu ni uspelo slediti, ko je Majka poskusil s pospeševanjem 1,4 km pred ciljem. Poljak je etapo dobil z dvema sekundama prednosti pred Novakom in Pogačarjem.

2 na 1 v ciljnem napadu

“Etapa je bila težka, ker je bilo zelo vroče. Lep test pred Tourom, te vročine se moramo privaditi. Ko so kolesarji Bahraina-Victoriousa napadli, smo odgovorili na polno. Tadej je imel dobre noge. Lepo je tule voziti, imeli smo dober ritem, vesel sem tudi, da mi je Tadej omogočil zmago, saj je vsekakor hitrejši od mene. V naslednjih dneh bo Tadej zagotovo dobil nekaj etap, vsekakor pa tudi skupni seštevek,” je za TV Slovenija dejal poljski zmagovalec, ki je slovensko pentljo osvojil leta 2017.

“Imel sem dobre noge, zato sem jima lahko sledil. Na koncu sem lahko iztržil maksimalno drugo mesto, saj je težko dirkati proti dvema, ker je vedno ‘bim-bam’. Za zdaj sem zadovoljen. Ko je Pogačar skočil, sem mu moral slediti, poskusil sem pokriti tudi napad Majke, a se žal ni izšlo, pa je dejal Domen Novak.

Kot tretji Slovenec v cilju Mezgec

Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) je zmagal v skupinskem sprintu za četrto mesto in za Majko zaostal 48 sekund. Luka Mezgec je končal kot peti. V glavnini je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki se je v družbi Seana Bennetta (China Glory) po Pogačarjevem začetnem napadu na vzponu na Zadlog dolgo časa poskušal približati vodilnim, a bil pri tem neuspešen.

Mohoriču se je v nekem trenutku uspelo približati na pol minute, nato pa je pred zadnjim vzponom na Razdrto povsem popustil. Do takrat so Pogačar, Majka in Novak svojo prednost že povečali na več kot minuto.

Kam je pot vodila kolesarje v prvi etapi?

Pot je druščino 144 kolesarjev iz 21 ekip že takoj popeljala čez mejo, saj je bil ničti kilometer, kjer se je dirkanje tudi zares začelo, v italijanski Gorici. 

Trasa je nato peljala proti severu mimo Kanala do Tolmina, kjer je bil na vrsti drugi leteči cilj. Tam so obrnili proti jugovzhodu proti Idriji (tretji leteči sprint). Sledil je težji del preizkušnje s tremi kategoriziranimi vzponi. Najprej so se kolesarji vzpeli na Zadlog (2. kategorija), kjer je sledil tudi sprva napad Jana Tratnika, nato pa še silovit odgovor Pogačarja. Prvi gorski cilj letošnje dirke po Sloveniji je Pogačar prepustil moštvenemu kolegu Rafalu Majki. Nato se je vodilna trojica podala še na Strmec, po obisku Ajdovščine je sledil najzahtevnejši klanec dneva z vzponom na Rebrnice pri Razdrtem (2. kategorija, 7,6 km; 6,7%), kjer pa ni prišlo do večjih sprememb, le Matej Mohorič je povsem popustil, tako da ga je ujela glavnina. 

Zaključek v Postojni (drugič v zgodovini dirke) pri knjižnici Bena Zupančiča na Tržaški cesti je pripadel Rafalu Majki, ki je v presenetljivem prvem dnevu dobil uvod letošnje Dirke po Sloveniji, to je sicer njegova druga etapna zmaga na tej dirki (prva je pripadla na kraljevski etapi leta 2017, ko je tudi postal skupni zmagovalec). Glavnina je v cilj prišla 48 sekund za zmagovalcem.

V četrtek bo na sporedu druga etapa, ko se bodo kolesarji podali od Ptuja do Rogaške Slatine (174,2 km). Če ne bo novih presenečenj, bo ta etapa po vsej verjetnosti pripadla sprinterjem.

Izid prve etape:

1. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates) 4:02:10
2. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious) + 0:02
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) isti čas
4. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa) 0:48
5. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange Jayco)
6. Nicolca Conchi (Ita/Alpecin-Fenix)
7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)
8. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros)
9. Davide Gabburo (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)
10. Fabio Felline (Ita/Astana)

13. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) isti čas
25. Mihael Štajnar (Slo) 6:20
26. Gal Glivar (Sl0/Adria Mobil)
27. Jaka Primožič (Slo)
28. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious) isti čas
37. Matic Žumer (Slo) 6:26
50. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 6:55

Skupni vrstni red:

1. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates) 4:02:10
2. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious) + 0:06
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 0:08
4. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa) 0:58
5. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange Jayco)
6. Nicolca Conchi (Ita/Alpecin-Fenix)
7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)
8. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros)
9. Davide Gabburo (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)
10. Fabio Felline (Ita/Astana)

13. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) isti čas
25. Mihael Štajnar (Slo) 6:30
26. Gal Glivar (Sl0/Adria Mobil)
27. Jaka Primožič (Slo)
28. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious) isti čas
37. Matic Žumer (Slo) 6:36
50. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 7:05

Prva etapa, Nova Gorica – Postojna (164,7 km):

1 kilometer do cilja: Rafal Majka se je odločil za napad in Domen Novak ni zmogel slediti napadu, tako da je Poljak zmagovalec prve etape letošnje Dirke po Sloveniji. Pogačar je zgolj sledil in etapo končal kot tretji.

10 kilometrov do cilja: Vodilna trojica ima še vedno več kot minuto in pol prednosti. Tretji vzpon in točke v boju za modro majico je dobil Domen Novak.

19 kilometrov do cilja: Pogačar, Majka in Novak so že začeli z zadnjim današnjim vzponom. Mohorič pa je v ozadju spustil ritem in več kot očitno se danes ne bo boril za zmago.

21 kilometrov do cilja: Matej Mohorič se trudi, da bi ujel vodilno skupino, ima še dobrih 25 sekund zaostanka.

25 kilometrov do cilja: Vodilna trojica ima še naprej lepo prednost, pol minute pred prvima zasledovalcema in minuto in pol pred glavnino.

Slabo uro pred zaključkom v Postojni je v cilju že vse pripravljeno. Prav tako se je zbrala že lepa množica.

Foto: SK
Foto: SK

36 kilometrov do cilja: Kolesarji se trenutno spuščajo proti Ajdovščini, nato pa sledi še vzpon na Rebernice pri Razdrtem. Matej Mohorič za vodilno trojico zaostaja okoli 40 sekund.

55 kilometrov do cilja: V ospredju je poleg Pogačarja še njegov pomočnik Rafal Majka in Domen Novak (Bahrain Victorious). Prva zasledovalna skupina zaostaja okoli 45 sekund, glavnina pa že več kot minuto in pol.

58 kilometrov do cilja: Sedaj se ja za napad odločil še Pogačar, mnogi imajo težave z sledenjem.

59 kilometrov do cilja: Jan Tratnik je pospešil in prišlo je do spremembe. Tadej Pogačar je na napad odgovoril v prvi osebi, v ospredju je sedaj manjša skupina kolesarjev.

66 kilometrov do cilja: pri repu glavnine je prišlo zaradi zožanja ceste do padca dveh kolesarjev, a brez hujših posledic.

70 kilometrov do cilja: prednost šesterice ubežnikov se je še zmanjšala in sedaj znaša minuto in pol.

90 km do cilja: razlika do ubežnikov se zmanjšuje, njihova prednost znaša še 1:48 pred glavnino.

113 km do cilja: drugi vmesni sprint (Tolmin): 1. Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce), 2. Luca Chirico (Drone Hopper – Androni), 3. Nicolas Sessler (Global 6 Cycling)

149 km do cilja: prvi vmesni sprint (Dobrovo): 1. Luca Chirico (Drone Hopper – Androni), 2. Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce), 3. Nicolas Sessler (Global 6 Cycling). Ubežna šesterica je tri minute pred glavnino.

154 km do cilja: Imamo prvi pobeg, a v njem ni Slovencev. Srečo poskušajo Jon Barrenetxea (Caja Rural – Seguros RGA), Alex Tolio (Bardiani CSF Faziane), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel – Euskadi), Mattia Bais (Drone Hopper – Androni) in Paul Wright (MG.K VIS Colors For Peace). Skupino sta nato ujela še Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce) in Matthias Mangertseder (Felbmayr – Simplon), medtem ko je nekdo od sedmih kolesarjev odpadel.

Ob 12.45: Začetek Dirke po Sloveniji! Uvodno etapo je začelo 143 kolesarjev. Edini, ki je ostal brez nastopa, je Fabio Van Den Bossche (Alpecin-Fenix).

Prva etapa je imela vmesne sprinte (Dobrovo, Tolmin, Idrija) in tri gorske cilje (Zadlog, Strmec, Razdrto), ko bo na voljo tudi 30 točk.

1. etapa. Foto: Tour of Slovenia

#related-news_1

Komentari

Vaš komentar