Pogačar v zaključku razred zase, v Celju spet v zeleno

Kolesarstvo 17. Jun 202214:55 > 15:41 0 komentarjev
Foto: SK

Kar mu je uspelo že lani, je ponovil tudi letos. Na tretji etapi Dirke po Sloveniji od Žalca do Celja je imel v zaključnem vzponu Tadej Pogačar največ moči, s čimer je ponovil lansko zmago na zelo podobni trasi. Na zadnjem klancu do Celjskega gradu se je otresel Nicole Concija ter dva dni pred koncem prevzel vodstvo v boju za zeleno majico.

Tadej Pogačar je znova celjski grof. Na tretji etapi letošnje Dirke po Sloveniji, ki se je začela v Žalcu, je v podobnem slogu kot lani napadel na vzponu na Svetino in razbil glavnino. Lani je nato v Celje prikolesaril sam, letos pa je imel družbo moštvenega kolega in do danes vodilnega Rafala Majke, ki se jima je po spustu priključil še Italijan Nicola Conci (Alpecin-Fenix).

A prvi kolesar sveta na nekategoriziranem zaključnem klancu na Celjski grad ničesar ni prepuščal naključju, pohodil je pedala in se odpeljal zmagi naproti. Concija je v zaključku prehitel tudi Majka, ki je v cilju za Pogačarjem zaostal 11 sekund, še tri več pozneje je ciljno črto prečkal Italijan.

“Kot ekipa smo imeli vse pod nadzorom. Odpeljali smo perfektno. Na vzponu sva se z Majko odpeljala, spust pa je bil zelo spolzek. V Celju se nama je Conci približal, a nam je uspelo. Zadnji klanec je bil zahteven, a sem res zadovoljen z razpletom. Že pred etapo sem dejal, da je bolje iti polno na vzponu na Svetino kot na spustu. In zaradi dežja se je to le še potrdilo. Res je bilo težko nadzorovati kolo, a nam je uspel,” je bil ob zmagi zadovoljen Pogačar.

Z zmago in bonifikacijskimi sekundami je Pogačar zdaj prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, kjer ima pred Majko sedem sekund prednosti, tretje mesto pa je obdržal danes trinajsti (47 sekund zaostanka Domen Novak (Bahrain Victorious) s 55 sekundami zaostanka. Ta je skupaj z Matejem Mohoričem zaostal na klancu na Svetino, na spustu pa kljub previdni vožnji obeh kolesarjev Emiratov priključka ni več ujel.

Kot drugi najboljši Slovenec je končal Luka Mezgec (Team BikeExchange) na četrtem mestu, šesti je bil Mohorič, oba sta zaostala 36 sekund za zmagovalcem.

Jutri čaka kolesarje kraljevska etapa letošnje dirke, ki se bo po startu v Laškem končala s prvokategoriziranem klancu na Veliko planino.

Potek etape:

KONEC ETAPE! Zmagovalec je Tadej Pogačar, ki je v zaključku ugnal Nicolo Concija in prišel do etapne zmage! Tretje mesto Rafalu Majki.

14.51, 1 kilometer do cilja: Še vedno čakamo odločitev!

14.47, 4 kilometri do cilja: O zmagovalcu bo odločal zaključni klanec, UAE pa ima znova številčno prednost.

14.42, 8 kilometrov do cilja: Majka in Pogačar sta s spustom že zaključila, čaka ju le še pot skozi Celje in vzpon na tamkajšnji grad. V boju za etapno zmago pa se jima je približal še Nicola Conci (Alpecin Fenix). Zasledovalna skupina, na čelu katere je Matej Mohorič, zaostaja dobrih 20 sekund.

14.35, 14 kilometrov do cilja: Na mokrem in zahtevnem spustu s Svetine dvojec vztraja v ospredju, nato sledi večja skupina kolesarjev.

14.28, 19 kilometrov do cilja: Vodilni dvojec je že na gorskem cilju, Majka je črto prečkal kot prvi, Pogačar kot drugi. Zaostanek najbližjih se povečuje.

14.25, 20 kilometrov do cilja: V ospredju Pogačar in Majka, najbližje jima je Mohorič, ki je za sabo pustil moštvenega kolega Novaka. Za njim nato peterica, ki bi se na spustu lahko približala.

14.18, 22 kilometrov do cilja: Pogačar je povsem razbil skupino. Samo Majka lahko sledi njegovemu tempu, kot zadnji je popustil tudi Domen Novak. Slediti se trudita tudi Sean Bennett in Matej Mohorič.

14.16, 23 kilometrov do cilja: Bahrain je poskusil z napadom, odgovor Pogačarja in Majke pa je bil znova silovit. Pogačar se je sam postavil na čelo skupine, ki je iz metra v meter vse manjša.

14.10, 27 kilometrov do cilja: Tik pred začetkom vzpona na Svetino je beg končan. Celotna skupina je v enem delu. Tempo v ospredju narekuje ekipa Bahrain-Victoriousa. Zraven je tudi UAE Emirates. V ostrem levem zavoju pa je kot vodilni na mokrem cestišču padel Pogačarjev moštveni kolega Rui Oliveira, ki pa je po menjavi kolesa lahko nadaljeval.

14:04, 31 kilometrov do cilja: Kolesarji so prišli v Celje, kjer jih je pričakala mokra cesta. Kljub padavinam pa sije tudi sonce. Karavano zdaj čaka pot do Štor, nato pa vzpon na Svetino. Vodilna trojka ima 35 sekund prednosti pred glavnino.

13:46: V cilju v Celju se je ulil dež, uresničila se je napoved nevihte. Na trasi zaenkrat še sončno, če bo spust s Svetine moker, pa bo zelo nevarno.

13:31, 56 kilometrov do cilja: Ubežna trojica je točke pobrala tudi na letečem sprintu v Braslovčah. Tam je 6 točk osvojil Banaszek, drugi je bil Zoccarato, tretji pa de Rossi. Prednost pred glavnino se topi, le še minuto in pol. V ozadju visok tempo navija Pogačarjev UAE Emirates.

13:10: Zoccarato, de Rossi in Banaszek so v tem vrstnem redu uspešno prišli tudi na drugi leteči sprint dneva na Vranskem. Ostale ubežnike je glavnina že ujela, razlika do čela dirke je dobri dve minuti.

13:07, 74 kilometrov do cilja: Prvi je na vzpon na Lipo prišel Zoccarato, sledila sta Lucas de Rossi in Alan Banaszek, za njimi pa so črto gorskega cilja prečkali še Soto, Drinovec in Žumer. Glavnina ima skoraj štiri minute zaostanka.

12:55, 81 kilometrov do cilja: Skupina je razpadla na tri dele. V ospredju so vodilni, zasledovalci 1:35 zadaj, glavnina pa 3:45. Karavana bo počasi začela vzpon na prvi klanec dneva, Lipo (2. kategorije, 5km, 6,8%).

12:44, 97 kilometrov do cilja: Tudi premijski sprint za bonifikacijske sekunde in denarno nagrado v Šmartnem ob Paki je dobil Samuele Zoccarato. Kolesarji so sicer prvo uro kolesarili s povprečno hitrostjo kar 47 km/h. V lov za vodilnim Italijanom so se podali Antonio Jesus Soto (Euskaltel – Euskadi), Matej Drinovec (Cycling team Kranj) in Matic Žumer (slovenska reprezentanca), glavnina je minuto in 10 sekund zadaj.

12:27, 109 kilometrov do cilja: Podeljene so prve današnje točke za rdečo majico. Leteči sprint v Šoštanju je dobil Samuele Zoccarato (Bardiani CSF Faizane) pred Kristianom Sbaraglijem (Alpecin Fenix) in Kristjanom Hočevarjem (Adria Mobil). Zoccarato je tudi pobegnil glavnini, a je razlika zelo majhna.

12:06, 111 kilometrov do cilja: Skupina je znova strnjena.

12:00, 124 kilometrov do cilja: Glavnina se je pretrgala na dva dela.

11:55, 130 kilometrov do cilja: Samuele Zoccarato (Bardiani CFS Faizane) je ušel glavnini in ima minuto prednosti pred njo.

11:36, 140 kilometrov do cilja: Začeli so se prvi napadi, a zaenkrat še nobenemu od kolesarjev ni uspel pobeg.

Začetek tretje etape! Karavana je startala v Žalcu, po 144,6 km pa bodo kolesarji dan zaključili z vzponom na Celjski grad. Gre sicer za najkrajšo etapo na letošnji dirki po Sloveniji.