Dvojec Roglič-Vingegaard lahko skupaj ogrozi tudi Pogačarja

Kolesarstvo 13. Jun 20228:50 > 12:17 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Vse, odkar je Primož Roglič leta 2017 premierno nastopil na Dirki po Franciji, na sloviti Tour še ni prišel z boljšo popotnico kot tokrat. Na ogrevalni in pripravljalni Dirki po Dofineji je bil blizu zmagi že pred dvema letoma, tokrat pa je ob veliki premoči Jumbo-Visme vendarle uspel in še drugič v tem letu iz Francije prinesel rumeno majico. Jo bo konec julija še tretjič?

Prekletstva rumenih majic je vendarle konec. Potem ko je Primož Roglič pred dvema letoma na Dirki po Dofineji ob prepričljivem vodstvu predzadnji dan padel (sicer končal etapo) in pred zadnjim spopadom odstopil, se je tokrat dirka na jugovzhodu Francije izšla po njegovih načrtih. Čeprav po višinskih treningih v Sierri Nevadi rezultat ni bil v ospredju, pa je šampion, kot je, znova ciljal visoko. Najvišje.

“Lepo je končno zmagati nekaj dirk v Franciji,” se je po 8. etapi dofinejske dirke pošalil aktualni olimpijski prvak v kronometru. Poleg predlanske izgube rumene majice na isti dirki se je ta opazka seveda nanašala tudi na lansko trpljenje na Pariz-Nica v zadnji etapi (tudi tam je letos marca že poravnal račune) in najbolj boleč poraz – predajo žezla vodilnega na kronometru predzadnji dan Toura 2020.

Poškodba je ostala v preteklosti

“Ne le midva z Jonasom, pač pa celotna ekipa je odpeljala izjemno etapo in nadzirala dogajanje čez cel dan. Jonas je bil super močan na zadnjem vzponu, noro. Res super dan je za nami. Smeri se premikajo v pravo smer, lahko sem samozavesten pred Tourom. Sem starejši in bolj izkušen. Tam bo nova, drugačna zgodba. Vsak dan bomo dali vse od sebe. Pred nami je še nekaj dela, a bomo pripravljeni,” se proti glavnemu cilju sezone (in kariere) že ozira Roglič. Za konec pa spet šala: “Pred Dirko po Franciji še na ’počitnice’ v Tignes, nato pa Tour, ki bo priprava za Vuelto.”

Izjemen zaključek zadnje etape: 

Da je zasavski šampion očitno spet v pravi formi, je bilo jasno že v soboto, ko je prvič na letošnji izvedbi Dofineje oblekel rumeno majico. Neugodna poškodba kolena iz začetka aprila, ki mu je preprečila nastop na Valonski puščici in spomeniku Liege-Bastogne-Liege, je pozabljena, kar je potrdil tudi sam. Njegovo konstantnost kaže podatek, da je na prav vseh večetapnih dirkah od leta 2018, na katerih je nastopil, z izjemo lanskega Toura, vsaj za en dan oblekel majico vodilnega tekmovalca.

Izjemna pomoč prvega pomočnika

“Potreboval sem nekaj časa, da sem se vrnil. Čez cel teden sem se počutil bolje in bolje. Že na sredinem kronometru sem videl, da lahko pritisnem. Zdaj pa sem pokazal, da sem nazaj in res sem vesel, da je tako,« je razlagal že v soboto. »Do vrhunca forme zagotovo še nekaj manjka. Na Dofinejo se nisem zares pripravljal, to je bil le intenziven tekmovalni trening. To mi bo na Touru le koristilo,” je dodal po napadu na Vaujany.

Takrat je zasedel drugo mesto za ubežnikom Carlosom Verono, tudi včeraj pa je pred njim v cilj zapeljal le en tekmovalec. To je bil superpomočnik Jonas Vingegaard, ki je tako v soboto kot v nedeljo z odličnim napadom v zaključku Slovencu omogočil skupno slavje. Roglič pa mu je v slogu gentelmana in kapetana prepustil dnevno slavje.

“Veselim se tega sodelovanja tudi na Touru. Na koncu ti je vseeno, kdo zmaga. Gre za ekipni šport, želimo si le najboljše za ekipo,” je še dodal Slovenec.

Roglič je jasno pokazal, kdo je najbolj zaslužen za njegovo slavje po Dofineji. Foto: Guliverimage

Močna konkurenca v moštvu

25-letni Danec postaja pravi gorski specialist, da je na vzponih zelo močan, pa je dokazal že lani na Touru, ko je po odstopu Rogliča prevzel kapetanski trak in zasedel skupno drugo mesto. Na letošnji francoski pentlji bo (vsaj na začetku) skupaj s Slovencem sokapetan nizozemske ekipe.

“Ta zmaga mi daje veliko samozavesti. Sem super zadovoljen,” je na kratko dejal po sedmi zmagi v kratki karieri. “Primož mi je dejal, da lahko vzamem etapo in zato sem srečen. On pa je zmagal v skupnem seštevku. Moramo biti zadovoljni, kako se stvari v tem tednu razvijale za nas,” je še dodal po lestvici UCI deseti kolesar sveta.

Čeprav se je Danec odlično izkazal v vlogi pomočnika, pa so nekateri poznavalci opozorili, da je bil celo močnejši od Rogliča. Da bi se mu včeraj lahko tudi odpeljal in sam zmagal Dirko po Dofineji. “Kaj pa vem. Na vzponu na Solaison sva bila oba zelo močna, vse do ciljne črte sva dala vse od sebe. Po odlično opravljenem delu Stevena (Kruijswijka, op. p.) sem napadel, sledil pa mi je lahko le Primož. Takšen je bil plan, ki je uspel,” je bil zadovoljen Vingegaard, ki je na koncu za Rogličem zaostal 40 sekund.

Najboljši trije z Dirke po Dofineji 2022. Ob Rogliču in Vingegaardu je tretje mesto zasedel Ben O’Connor (AG2R Team). Foto: Guliverimage

Verjame tudi v svojo zmago

Na željo medijev, prisotnih v cilju dofinejske preizkušnje, je povedal še več o odnosu z Rogličem. “Sva dobra prijatelja. Uživava v družbi drug drugega, tudi z družinami. Enostavno preživljamo čudovite čase skupaj. Zelo nama je mar za rezultate drugega. Ko on zmaga, sem jaz vesel in obratno. Med nama ni nikoli nobene jeze ali zamer. Sva super moštvena kolega.” Na vprašanje, kako bi se končalo, če bi v nedeljo na Solaison dirkala drug proti drugem, pa je diplomatsko in z nasmeškom odgovoril: “Očitno ne bomo nikoli izvedeli.”

A vseeno verjame, da je tudi sam lahko zmagovalec na Elizejskih poljanah 24. julija: “Mislim, da imam dobre možnosti. O tem sem začel verjeti lani, ko sem se na vzponu na Mont Ventoux uspel otresti Tadeja Pogačarja. Z razvojem, ki sem ga opravil v tem letu, sem le še boljši. Na Touru se lahko zgodi veliko stvari, skušal bom opraviti najboljše delo. Bomo videli, kakšen rezultat bo to prineslo.”

“Bo pa veliko težje, saj bodo tam Pogačar, Martinez in Vlasov, pa še drugi odlični kolesarji. Cilj, je da nekdo iz Jumbo-Visme osvoji prvo mesto. Je pa Pogačar res kompleten kolesar, izvrsten na vseh terenih. Kamorkoli gre, je favorit. Tako bo tudi na Touru. Čeprav ne verjamem, da ima kakšno slabost, jo bomo skušali z našo ekipno močjo najti,” je še dodal Vingegaard.

Zadovoljstvo kolesarjev Jumbo-Visme, zeleno majico je osvojil Wout van Aert. Foto: Guliverimage

Jumbo-Visma je tokrat očiten favorit

“Karkoli so počeli v Sierri Nevadi, se je več kot očitno izplačalo. Na začetku zadnjega vzpona so s Kruijswijkem navili močan tempo, nato pa sta se Jonas in Primož odpeljala v slogu: ’Se vidimo na vrhu’,” je premoč rumeno-črnih slikovito opisal Avstralec Jack Haig.

Član Bahrain Victoriousa, ki je na koncu zasedel peto mesto v skupnem seštevku dirke, je bil navdušen nad formo Rogličeve ekipe. Celo tako, da jih je kljub Tadeju Pogačarju označil za favorite letošnje francoske pentlje.

Jack Haig. Foto: Guliverimage

“Imajo še nekaj časa za višinske priprave. Seveda je odvisno tudi, kako bo Pogačar nastopal na Dirki po Sloveniji. Primož je trenutno favorit, a če bo Tadej na domači dirki uničil konkurenco, se nam na Touru obeta fantastična bitka,” je še dodal.

Pogačar bo na Dirki po Sloveniji lansko zmago branil od 15. do 19. julija, na domačo preizkušnjo pa se je prejšnji teden pripravljal v Italiji, natančneje v nacionalnem parku Stelvio. Medtem ko se tretja ekipa po kakovosti za Jumbo-Vismo in UAE Emirates na Tour najbolj resno pripravlja na Dirki po Švici, ki se je začela včeraj. Britanci stavijo na Adama Yatesa in Daniela Martineza.