Pogačar na kronometer in na cestno dirko

Kolesarstvo 7. Sep 202110:47 > 14:48 0 komentarjev
Pogačar na olimpijskih igrav. Foto: guliverimage
Pogačar na olimpijskih igrav. Foto: guliverimage

Španska Vuelta se je šele zaključila, vrhunci kolesarske sezone pa se nadaljujejo. Tokrat je v italijanskem Trentu na vrsti evropsko prvenstvo v kolesarstvu. Prvi slovenski up prvenstva je Tadej Pogačar, ki mu bo družbo delala močna ekipa.

Poleg Tadeja Pogačarja bodo slovensko moško člansko reprezentanco v Tretnu sestavljali Matej Mohorič, drugouvrščeni na ravno končani Dirki po Beneluksu, Domen Novak, Žiga Jerman in David Per.

Žensko člasnko reprezentanco sestavljajo Evgenija Bujak, Urša Pintar, Urška Žigart in Urška Bravec.

Pogačar, ki je glavno slovensko orožje na prvenstvu, bo nastopil kar v treh disciplinah. Že jutri ga čaka mešana vožnja na čas, kjer bo sodeloval z Anžetom Skokom in Nikom Čemažarjem.

Že dan kasneje Pogačarja čaka vožnja na čas. Na 22,4-kilometrski progi bo lovil medaljo, ki je seveda v njegovem dosegu. Že večkrat je pokazal, da lahko še kako dobro odpelje vožnjo na čas: na lanskem Touru je na 20. etapi pokoril vso konkurenco, tudi Primoža Rogliča, in osvojil celo rumeno majico. Kronometrsko etapno zmago je osvojil tudi na letošnji Dirki po Franciji, ki jo je na koncu prav tako dobil.

Profil kronometra. Foto: trentino2021cycling.eu

Cestna dirka v nedeljo

Moška cestna dirka bo na sporedu v nedeljo. Skoraj 180-kilometrska preizkušnja ne bo mačji kašelj. Izjemno razgibana trasa namreč napoveduje izjemne boje. Dirka se bo začela in zkaljučila v italijanskem Trentu, kjer bodo kolesarji, po težkem začetku dirke, opravili osem krogov.

Profil dirke. Foto: trentino2021cycling.eu

Pogačar lovi svojo drugo kolajno na evropskih prvenstvih. Leta 2016 je v francoskem Plumelecu osvojil bron na cestni dirki.

Kdo so favoriti?

Med favoriti za zmago so poleg Tadeja Pogačarja predvsem Belgijci in Italijani. Pri prvih bosta nevarna mladi Remco Evenepoel in izjemno izkušeni Philippe Gilbert. Italijani na drugi strani prihajajo z močno ekipo, ki jo sestavljajo Andrea Bagioli, Matteo Trentin, Diego Ulissi, Sonny Colbrelli in Filippo Ganna.

Na cestni dirki bodo svojo srečo iskali še Slovak Peter Sagan, Nizozemec Bauke Mollema, Portugalec Joao Almeida in peti z Vuelte Švicar Gino Mäder. 

Med deseterico kar trije Slovenci

Državni prvak v cestni dirki Mohorič je na svetovni lestvici skočil kar za deset mest. K tem sta pomembno prispevali osvojeni drugi mesti kolesarja moštva Bahrain Victorious v skupni razvrstitvi na dirkah po Beneluksu in po Poljski. Z izkupičkom 1817 točk je zdaj na 10. mestu.

Slovenija ima tako med prvimi desetimi na svetovni lestvici prvič kar tri kolesarje. Med vsemi še naprej vodi lanski in letošnji zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar, ki ob premoru v zadnjem mesecu ni nabiral točk. Kolesar UAE Team Emirates s 4478 točkami pred drugouvrščenim Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo Visma) vodi za več kot 300 točk.

Matej Mohorič. Foto: Guliverimage.

Za Van Aertom je njegov moštveni kolega Roglič, ki je po zmagi na Vuelti pri 3464 točkah. Za skupno zmago na Vuelti je prejel 850 točk, a ob tem ni bistveno napredoval v točkovanju, saj je ob uveljavljenem sistemu tekočega točkovanja le ubranil točke od zmage izpred enega leta. STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!