Evenepoel odpihnil konkurenco, Tratnik blizu odličja

Kolesarstvo 25. Sep 20228:43 2 komentarja
Foto: Guliverimage

Mladi, 22-letni Remco Evenepoel je novi kolesarski svetovni prvak. Na 266,9 km dolgi cesti preizkušnji v Avstraliji je 35 km do cilj napadel iz ubežne skupine in se odpeljal do zlatega odličja. Najboljši Slovenec je bil z 12. mestom Jan Tratnik, ki se je ob koncu boril celo za odličje.

Tratnik napadel, a malce je zmanjkalo

Mladi belgijski zvezdnik je po zmagi na dirki po Španiji zablestel tudi na svetovnem prvenstvu v Avstraliji in pokazal svetu, da gre trenutno za enega najbolj vročega kolesarja v karavani.

Odločitev je padla 35 km do cilj, ko je Evenepoel napadel in skočil iz ubežne skupine. Sledil mu je lahko le Kazahstanec Aleksej Lucenko, ki pa je po manj kot 10 km ni mogel več slediti izjemnemu zvezdniku.

Evenpoel je postal najmlajši svetovni prvak po letu 1993, ko je to pri enaindvajsetih letih uspelo Američanu Lanceu Armstrongu.

Vuelti dodal še mavričasto majico

Za Belgijca, mladinskega svetovnega prvaka iz Innsbrucka pred štirimi leti, je to 37. zmaga ter ena največjih v karieri. Po letu 1989 je postal prvi kolesar, ki je v istem letu postal svetovni prvak po zmagi na kateri od tritedenskih dirk (zmagal je na Vuelti). To je nazadnje uspelo Američanu Gregu LeMondu. “To je povsem neka druga raven, tega ne morem primerjati z naslovom mladinskega svetovnega prvaka. Dirkali smo tri ure dlje, bilo je precej bolj naporno. Po dolgi sezoni je to res neverjeten zaključek. Super vesel sem, da sem imel dobre noge,” je v prvi izjavi po koncu preizkušnje dejal novi svetovni prvak, ki je na vrhu nadomestil Francoza Juliana Alaphilippa. Za nagrado bo zdaj nosil mavričasto majico, ki jo nosijo svetovni prvaki.

Evenepoel je do cilja peljal sam in brez težav zadržal prednost. Dobesedno se je sprehodil do zlatega odličja in si na koncu privozil več kot dve minuti prednosti. Franciji je srebro v ciljnem sprintu privozil Christophe Laporte, tretji pa je bil domačin Michael Matthews. Blizu odličja je bil tudi Jan Tratnik, ki je napadal v zadnjem kilometru, a so ga zasledovalci ujeli in preprečili slovenske stopničke. Tratnik je na koncu osvojil 12. mesto.

Najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih ostaja bronasta kolajna Andreja Hauptmana iz Lizbone pred 21 leti.

Van Aert  brez odličja, Pogačar 19.

Belgijec Wout van Aert, ki je bil večino časa daleč zadaj, je po izjemen zaključku prišel do četrtega mesta, a ostal brez odličja, kar zanj pomeni veliko razočaranje.

Prvi slovenski kandidat za najvišjo uvrstitev Tadej Pogačar je bil 19. To je njegova druga najboljša uvrstitev, potem ko je bil pred tremi leti v Yorkshiru 18. Nizozemec Mathieu van der Poel pa je po incidentu in aretaciji začel dirko, a že po nekaj kilometrih mentalno skrušen stopil s kolesa.

Jan Polanc je v cilj prišel deset sekund za Tratnikom in Pogačarjem in zasedel 30. mesto, Jaka Primožič pa je zaostal še nekoliko več in pristal na 68. mestu, medtem ko sta Domen Novak in David Per odstopila.

Naslednje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo prihodnje leto v Glasgowu na Škotskem.

Cestna dirka, moški (Helensburgh – Wollongong, 266,9 km):

1. Remco Evenepoel (Belgija) 6:16:08
2. Christophe Laporte (Francija) + 2:21
3. Michael Matthews (Avstralija) isti čas
4. Wout Van Aert (Belgija)
5. Matteo Trentin (Italija)
6. Alexander Kristoff (Norveška)
7. Peter Sagan (Slovaška)
8. Alberto Bettiol (Italija)
9. Ethan Hayter (Velika Britanij)
10. Mattias Skjelmose (Danska)

12. Jan Tratnik (Slovenija) isti čas
19. Tadej Pogačar (Slovenija)
30. Jan Polanc (Slovenija) 2:31
68. Jaka Primožič (Slovenija) 6:11

– odstop:
Mathieu van der Poel (Nizozemska), Domen Novak, David Per (oba Slovenija) …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje