Roglič in Pogačar brez skrbi, trojica pred težko odločitvijo

Kolesarstvo 12. Avg 202217:00 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Z včerajšnjo novico, da se v vrste UAE Team Emirates seli Domen Novak, je postalo jasno, da bo imel Tadej Pogačar tudi v prihodnji sezoni vsaj enega slovenskega pomočnika. Usoda Jana Polanca je namreč še vedno neznana, ob tej priložnosti pa smo preverili, kako dolge pogodbe imajo slovenski kolesarji v svetovni seriji.

Od 1. junija naprej v najmočnejšem kolesarskem razredu – svetovni seriji – nastopa osem Slovencev. Primožu Rogliču, Luki Mezgecu, Tadeju Pogačarju, Janu Polancu, Mateju Mohoriču, Janu Tratniku in Domnu Novaku se je namreč kot osmi pridružil Matevž Govekar. 22-letnik je okrepil vrste že tako slovensko obarvanega Bahraina Victoriousa.

Od tega moštva pa se, kot je postalo uradno včeraj, s prihodnjo sezono poslavlja Domen Novak. Državni prvak iz leta 2019, letos pa drugi na kraljevski etapi Gira in skupno tretji na Dirki po Sloveniji, bo po novem kolesaril za UAE Team Emirates, kjer se bo pridružil Tadeju Pogačarju.

Ob omenjenih spremembah smo preverili, s katerim moštvom in za koliko časa je osmerica Slovencev pogodbeno vezana.

Tadej Pogačar – UAE Team Emirates – 2027

Prvi kolesar sveta se po drugem mestu na Touru trenutno mudi v domovini, obenem pa se pripravlja na jesenski zaključek sezone, kjer bosta vrhunca svetovno prvenstvo v Avstraliji in spomenik Po Lombardiji, kjer bo Pogačar branil lansko zmago. Glede pogodbenih zadev pa 23-letnik iz Klanca pri Komendi nima nobenih težav.

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji se je moštvu UAE Team Emirates pridružil leta 2019 in hitro postal glavno ime ekipe. Emirati so z njegovimi predstavami tako zadovoljni, da so mu po osvojitvi druge rumene majice lani pogodbo podaljšali vse do konca sezone 2027. Šestletno podaljšanje za okrog 36 milijonov evrov mu po podatkih italijanskega časnika Gazzetto dello Sport prinese šest milijonov evrov letno, s čimer je najbolje plačani kolesar v karavani.

Foto: Guliverimage

Primož Roglič – Jumbo Visma – 2025

Medtem ko kolesarska javnost nestrpno pričakuje, ali so se poškodbe 32-letnega Zasavca zacelile dovolj, da bo čez teden dni v Utrechtu začel z napadom na četrto zaporedno zmago na Dirki po Španiji, pa so se kmalu po koncu Toura pojavile tudi govorice, da bo Roglič prihodnje leto menjal ekipo.

Po zmagi Jonasa Vingegaarda na največji kolesarski dirki namreč lahko zgolj ugibamo, kako se bo spremenila vloga aktualnega olimpijskega prvaka v kronometru v ekipi Jumbo Visme. Od konca lanskega decembra slovenskega šampiona pogodba z Nizozemci veže vse do konca leta 2025 (letno mu prinese dva milijona evrov), glede na odziv ’čebel’ in potencialnih snubcev iz Ineosa o morebitni selitvi, pa jo bo Kisovčan verjetno tudi izpolnil.

Foto: Guliverimage

Matej Mohorič – Bahrain Victorious – 2023

Po odličnem spomladanskem delu sezone, ki ga je kronal z norim spustom in zmago na spomeniku Milano-San Remo, je 27-letnik iz Podblice pri Kranju odkrito računal na podobno nadaljevanje. Brez izpolnjenih ciljev je ostal na Dirki po Sloveniji, razočaran pa je zapuščal tudi Dirko po Franciji. Kot se je izkazalo v tem tednu, zaradi zdravstvenih težav.

Nekdanjega svetovnega prvaka med mladinci in mlajšimi člani, ki je pri Bahrainu z različnimi sponzorskimi imeni zvest že vse od leta 2018, pogodba veže še za prihodnje leto. V naslednjem poletju pa se bo Gorenjec odločal, ali ostati član najbolj slovenske ekipe v karavani ali pa izziv poiskati kje drugje.

Foto: Guliverimage

Jan Tratnik – Bahrain Victorious – 2022 – Jumbo Visma?

Bolj kot ne pa je že jasno, da vrste Bahraina po štirih letih s koncem letošnje sezone zapušča Idrijec Jan Tratnik. Priljubljenega Sjuka, ki je po padcu na tretji etapi Gira nato v nadaljevanju poletja nenadejano dobil priložnost kolesariti na Touru, se že dlje časa povezuje z Jumbo Vismo.

Po poročanju več nizozemskih in belgijskih medijev (predvsem nu.nl) je prestop že zaključen, a uradne potrditve rumeno-črnih še ni. Dokončanje posla naj bi bilo sicer le še vprašanje časa, to pa bi pomenilo, da bi Roglič prvič po nastopanju za Adrio Mobil in letu 2016 dobil slovensko družbo med moštvenimi kolegi.

Foto: Guliverimage

Jan Polanc – UAE Team Emirates – 2022 – ??

Tudi drugemu slovenskemu Janu med svetovno serijo se pogodba s trenutnim delodajalcem izteče ob koncu te sezone. 30-letni Polanc je član emiratov že šesto leto zapored, najpomembnejšo vlogo pa je imel na Dirki po Franciji 2020, ko je ob šibki ekipi ves čas skrbno pazil na kapetana Pogačarja in mu pomagal do prve rumene majice.

Kranjčan, za katerega je pričakovati, da bo prihodnji teden na startu Vuelte, je močno konkurenco znotraj moštva dobil v tem tednu, ko so se UAE pridružili Tim Wellens, Felix Grossschartner in Domen Novak. A še vedno obstaja povsem realna možnost, da Polanc ostane pod okriljem Andreja Hauptmana in ostalih športnih direktorjev emiratov, s čimer bi bila to prihodnje leto najbolj slovenska ekipa v karavani.

Foto: Guliverimage

Matevž Govekar – Bahrain Victorious – 2024

Kot zadnji je med elito od Slovencev priložnost dobil Matevž Govekar. Od prvega junija letos, ko je zapustil vrste kontinentalne ekipe Tirol KTM, je tudi uradno član moštva Bahrain Victorious. Z Arabci je podpisal pogodbo do konca sezone 2024, zaupanje pa je začel upravičevati zelo hitro.

Na četrti etapi večdnevne dirke okoli Burgosa je dobil sprint ubežne skupine in prišel do prve profesionalne zmage v karieri.

Foto: Jure Banfi

Domen Novak – UAE Team Emirates – 2024

Dve leti pogodba z novim moštvom veže tudi Domna Novaka. O njegovem prestopu k UAE Emirates se je šušljalo že konec junija, ko je s tretjim mestom na Dirki po Sloveniji navdušil sebe in svoje navijače. Takrat je zaostal le za Tadejem Pogačarjem in Rafalom Majko, ki bosta v prihodnji sezoni njegova sotekmovalca.

Za 27-letnika bo to drugo moštvo v svetovni seriji, potem ko je leta 2016 iz Adrie Mobil napredoval k Bahrainu Meridi. Če bo imel poleg Pogačarja v letu 2023 med moštvenimi kolegi več Slovencev, pa je odvisno od Jana Polanca.

Foto: Guliverimage

Luka Mezgec – Team BikeExchange Jayco – 2022 – ??

Nerešeno prihodnost pri avstralski ekipi pa ima tudi sprinter Luka Mezgec. Izkušeni 34-letnik se trenutno mudi v Münchnu, kjer ga v nedeljo čaka cestna dirka na evropskem prvenstvu. Kranjčan bo kapetan slovenske izbrane vrste, s klubskim statusom pa se bo ukvarjal po njem.

Z moštvom iz dežele tam spodaj sodeluje že sedmo leto zapored, običajno pa z Avstralci podpiše dveletno pogodbo. Noben od kolesarsko specializiranih portalih pri Mezgecu ne omenja morebitne selitve v drug klub, kar pa seveda ne pomeni, da do nje ne more priti.

Foto: Guliverimage

*Slovenski kolesarji so našteti v vrstnem redu, kot ga zasedajo na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!