Fantomski prestop med Rogličevima ekipama pretresa svet kolesarstva

Kolesarstvo 10. Dec 202313:22 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Prestop Ciana Uijtdebroeksa iz Bore-Hansgrohe v ekipo Visma - Lease a bike je odprl Pandorino skrinjico zakulisnih igric v svetu kolesarstva.

Je prestopil? Ni prestopil? Kolesarski svet podrobno spremlja “vojno”, ki jo ekipi Bore-Hansgrohe in Visma-Lease a bike bijeta ob odločitvi o prihodnosti talentiranega Belgijca Ciana Uijtdebroeksa.

Medtem ko so v nizozemski ekipi objavili, da so podpisali pogodbo z vzhajajočim kolesarskim zvezdnikom, jim je nemška ekipa, del katere bo od naslednje sezone tudi slovenski šampion Primož Roglič, odgovorila z jasnim sporočilom, da ima 20-letnik z bavarsko ekipo sklenjeno pogodbo vse do konca leta 2024. Zastopniki mladega Belgijca trdijo drugače in datum 1. december 2023 označujejo kot datum prekinitve te pogodbe.

Zadeva jasno zelo odmeva v svetu kolesarstva, malo pa je tistih, ki so v tem primeru stopili na stran Visme – Lease a bike. Še več, vrstijo se celo pozivi, da naj prvi mož nizozemske ekipe Richard Plugge odstopi z mesta predsednika Združenja profesionalnih kolesarskih ekip.

Richard Plugge
Richard Plugge. Foto: Profimedia

Plugge mora nemudoma odstopiti

Najdlje je v tem prepričanju šel vodja ekipe Cofidis Cedric Vasseur: “Kaj se spet gre predsednik AIGCP-ja (International Association of Professional Cycling Teams, op. a.)? Spoštovati mora pravila in nemudoma odstopiti. Odidi!”

Nič kaj bolj ‘nežen’ ni bil niti vodja ekipe Jayco AlUla Brent Copeland, ki je opozarjal na posledice, ki jih imajo lahko takšne igrice na kariero mladega kolesarja in poudaril: “Sramota je preveč nežen izraz!”

Kdo je Cian Uijtdebroeks?

20-letni Cian Uijtdebroeks velja za enega največjih talentov svetovnega kolesarstva. Gre za zmagovalca lanskoletnega Toura de l’Avenir oziroma dirke po Franciji za mlade kolesarje, ki je v letošnji sezoni storil velik korak naprej v članski konkurenci in letošnjo dirko po Španiji končal na visokem osmem mestu, le mesto za kapetanom Bore Aleksandom Vlasovom. Med elitno deseterico je končal tudi na dirkah po Kataloniji, Romandiji in Švici.

cian uijtdebroeks
Foto: profimedia

Prvi Vismi imajo (vsaj) enega zaveznika

Eden redkih, ki se ob tej prestopni sagi ni postavil na stran Bore, je šef ekipe Soudal Quick Step Patrick Lefevere. Slednji je razkril, da je vodja bavarske ekipe Ralf Denk v preteklosti na nešporten način skušal v svoje moštvo zvabiti njegovega prvega zvezdnika Remca Evenepoela.

Zgodba se je dogajala leta 2021, ko je bila prihodnost ekipe Quick Step pod vprašajem, Lefevere pa je zadevo na družbenih omrežjih zapisal takole: “21. januarja 2021 sem se z Ralphom Denkom sestal v Bruslju. Dogovorila sva se, da bodo s ponudbami za Remca Evenepoela počakali vsaj do konca marca, ko bi razpustil svojo ekipo, če ta ne bi imela prihodnosti. Že 8. marca pa je Denk poslal pisno ponudbo Remcovemu očetu, tako da naj zdaj ne joče.”

V vsakem primeru je saga za zdaj še daleč od razpleta …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!