Kraljevska etapa na Giru: Čakanja je konec, zdaj ali nikoli

Kolesarstvo 26. Maj 202311:46 > 12:21
Primož Roglič
foto: Profimedia

Slovenskega kolesarskega asa Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) in tekmece danes čaka kraljevska 19. etapa od Longaroneja do Tre Cime di Lavareda (183 km). Karavana bo že po tako zahtevnih zadnjih dneh morala premagati kar 5400 višinskih metrov, nato pa v soboto v kronometru sledi že najtežji vzpon na dirki na Svete Višarje.

Kolesarji se bodo tako rekoč od samega začetka začeli rahlo vzpenjati proti prvemu prelazu Campolongo. Kategoriziran je sicer le zadnji del, a je vzpon daljši in precej težji kot kažejo številke (3,9 km/7 %).

Dan v visokih gorah se bo nadaljeval s prelazom Valparola, ki je sicer položnejši, a zato dolg 14,1 km. Povprečni naklon je 5,6 %, v zadnjih osmih kilometrih pa se giblje nad 6,5 odstotka.

Kraljevska 19. etapa gira:

Giro 2023 19. etapa
19. etapa. Foto: organizator

Po “ogrevanju” sledi še pekel

Težji del nato šele prihaja, saj bo po spustu na vrsti prelaz Giau (9,9 km/9,3 %). Za konec pa prihaja še dvodelni vzpon, najprej na prelaz treh križev (Tre Croci, 7,9 km/7,2 %), nato pa po položnejšem delu še ciljni klanec do Lavareda. Predvsem zadnji štirje kilometri se postavijo pokonci s povprečnim naklonom 11,7 odstotka.

“Glede na vse, kar vemo o stilu vožnje Jumbo Visma, načinu dirkanja in tudi o tem, kako je Primož v preteklosti že reševal etapne dirke v svojo korist, bodo čakali na zadnji vzpon, zadnje 3 km zadnjega vzpona, kje se seveda da narediti marsikaj,” je za STA dejal direktor slovenske reprezentance Martin Hvastija. Tudi, če mu ne uspe, bo imel novo priložnost Primož je jutri, a Hvastija je prepričan, da bi bilo bolje, če Kisovčan prednost izniči že danes. “Tako se tam tudi Thomasu lahko zgodi, ob predpostavki, da seveda danes uspe obdržati razliko, da potem zaradi utrujenosti in stresa trpi na kronometru. Tudi to je jasno možno, zato mislim, da Primož lahko nadoknadi tudi pol minute, ampak bolje je, če zadeve reši že danes.”

Do procesije v Rimu v nedeljo se obeta troboj za skupno zmago. Danes in jutri bodo rožnato majico lovili vodilni Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), drugouvrščeni Roglič (+0:29) in tretji Portugalec Joao Almeida (+0:39) iz ekipe UAE Team Emirates.