Primož potrebuje zgolj trenutek Thomasove slabosti

Kolesarstvo 25. Maj 202319:17 1 komentar
Joao Almeida

Uvod v gorsko trilogijo zaključka dirke po Italiji 2023 je prinesel tisto, na kar smo upali slovenski ljubitelji kolesarstva. Primož Roglič je z napadalno vožnjo na Val di Zoldo pokazal, da je tri dni pred koncem Gira še kako v igri, da v nedeljo rožnato majico pripelje v Rim. Čeprav s svojim napadom ni uspel streti vodilnega Gerainta Thomasa – zaostanek za današnjim slavljencem ostaja 29 sekund – pa je v skupnem seštevku uspel preskočiti Joaa Almeido.

Tisti, ki so 18. etapo dirke po Italiji spremljali od začetka, zagotovo niso pričakovali takšnega zaključka. Primož Roglič je namreč že na uvodnem klancu dneva (Passo della Crosetta v prvem delu trase) imel nekaj težav, ko je v lovu za ubežniki tempo glavnine začela narekovati ekipa Ineosa. Kisovčan je s pomočjo moštvenih kolegov pri Jumbo Vismi dvakrat uspešno zakrpal manjšo luknjo, toda obeti niso bili najboljši.

A da je šlo zgolj za slučaj, morda pa celo taktiziranje nizozemske ekipe, je slovenski šampion pokazal v zaključku. Najboljšega in najbolj zvestega pomočnika Seppa Kussa je na zadnjem vzponu proti Val di Zoldeju poslal narekovati močan tempo, ki je strl torkovega junaka Joaa Almeido. Portugalec se je s pomočjo kolega pri UAE Emirates na kratkem spustu pred zaključnim klancem skorajda priključil skupini pred njim, a je bil pri tem vendarle neuspešen.

Najlepše rojstnodnevno darilo: ohranitev prednosti

Zato je z novim pospeševanjem poskrbel Roglič, ki pa mu je kot senca sledil Geraint Thomas. Valižan je na svoj 37. rojstni dan zdržal vse napade in se kot senca Zasavca tik za njim pripeljal v cilj. S tem je v vodstvu skupnega seštevka obdržal 29 sekund prednosti pred Slovencem. Almeida je omejil izgube, a za dvojcem vendarle zaostal za 21 sekund, kar ga je v boju za rožnato majico potisnilo na tretje mesto – 39 sekund za Thomasom in deset za Rogličem.

Thomas Roglič
Foto: Profimedia

“Za mano je dober dan. Nisem izgubil časa, Roglič se me ni uspel znebiti. Dobro sem se počutil, imel sem nadzor. Primož ima rad spremembe ritma, bil je zelo močan. A sem zelo zadovoljen s svojo predstavo. Prednost je lepa, a moram biti konsistenten. Zadnjič je imel Roglič slabši dan, tokrat Almeida. Sam grem dan za dnem, klanec za klancem,” je medijem dejal Thomas.

“Bilo je zelo težko že od samega začetka. Dal sem vse od sebe in s tem sem zadovoljen, bolje enostavno ni šlo. Tokrat sta bila močnejša od mene. Ni ravno idealno, a sem vseeno kar zadovoljen. Res je bila zahtevna etapa, jutri pa bo še bolj. Vem, da ne bo enostavno. Želim si biti čim dlje z glavnima rivaloma in se boriti vse do konca. Rim je blizu, toda pred nami je še veliko dirkanja,” pa je nekoliko slabši dan opisal Almeida.

Joao Almeida
Foto: Guliverimage

“Želimo zlomiti Gerainta”

“Naš cilj je seveda pridobiti čas proti Thomasu. Še naprej bomo poskušali s takšnimi napadi. Pokazal je, da je zelo močan in v dobri formi, a potrebujemo le trenutek njegove slabosti, da ga zlomimo. In za to se bomo borili,” je napovedal Rogličev športni direktor Marc Reef. Dodal je, da podatki o Primoževem kolesarjenju v torek, ko je izgubil 25 sekund proti rivaloma, niso bili slabi. “A ostala dva sta bila močnejša. Zdaj pa Roglič nadaljuje v tem ritmu. Znova je dobro delovala celotna ekipa, sploh pa spet Sepp Kuss. Na strmem delu vzpona je bil spet ključen. Super je, da smo pridobili nekaj časa proti Almeidi in ga prehiteli v seštevku.”

Da bodo ’čebele’ znova poskusile jutri, pa je napovedal tudi Koen Bouwman, še en član Jumbo Visme. “Poskusili smo že v torek, a ni imel pravih nog. Izgubil je 25 sekund, a smo verjeli vanj. Danes je pokazal, zakaj je še vedno eden od favoritov za končno zmago. Primož zaostaja pol minute, zato je moral poskusiti. Jutri je nov dan in še enkrat bomo napadli,” je dejal Nizozemec.

Kuss Roglič Thomas
Izjemno delo je spet opravil Sepp Kuss. Foto: Profimedia

Trije vrhovi Lavareda v slovenskih barvah?

Jutri je pred karavano pravi pekel. Kolesarje najprej čaka prelaz Campolongo, nato na prelaz Valparola, ki ima 5,6-odstotni naklon, sledi Passo Giau 9,3-odstotnim povprečnim naklonom ter pred ciljnim vzponom na Tri vrhove Lavareda (Cima Coppi – najvišja točka Gira) še prelaz Tre Croci, ki je dolg 7,9 kilometra in ima 7,2-odstotni naklon. Kolesarji bodo na 183 kilometrih premagali 5400 višinskih metrov. V zaključku gre pričakovati tudi slovenske navijače, prava mrzlica pa se dan pozneje obeta na gorskem kronometru od Trbiža do Svetih Višarij.

Giro 2023 19. etapa
19. etapa. Foto: organizator
Results powered by FirstCycling.com