Od zvestega učenca in prijatelja do razloga za odhod

Kolesarstvo 28. Mar 20245:00 0 komentarjev
Roglič Vingegaard
Foto: Profimedia

Primoža Rogliča v prihodnjem tednu čaka nov izziv. Od velikonočnega ponedeljka do naslednje sobote bo tekmoval na dirki po Baskiji, kjer je že dvakrat zmagal. Tokrat ga čaka težja naloga, saj se bo prvič, odkar je zapustil Jumbo-Vismo, pomeril z nekdanjim moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom, branilcem lanske zmage.

Če smo se slovenski ljubitelji kolesarstva v minulih letih že dodobra navadili dvobojev med Jonasom Vingegaardom in Tadejem Pogačarjem, pa bo od 1. do 6. aprila vendarle drugače. Danec se bo spet meril s slovenskim šampionom, a tokrat mu bo nasproti stal še lani ekipni sotekmovalec Primož Roglič.

Tako 27-letnik iz Hillersleva kot 34-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu sta svojo pot med kolesarsko elito začela v ekipi Jumbo-Visme, a s to razliko, da se je Vingegaard rumeno-črnim pridružil tri leta pozneje kot Roglič. V tem času je Slovenec že pokazal svoj talent in mojstrstvo, leta 2019 je bil namreč že kapetan čebel na dirki po Italiji.

Prvič sta se oba zvezdnika na isti dirki predstavila konec aprila pred petimi leti, ko sta se pojavila na startu dirke po Romandiji. Takrat so bile vloge v moštvu jasne: Roglič je bil nesporni vodja, kar je potrdil s tremi etapnimi in skupno zmago na tej švicarski dirki. Vingegaard pa je bil zraven v vlogi pomočnika, zato rezultat v skupnem seštevku (72.) pri njem ni bil v ospredju.

Roglič Romandija 2019
Foto: Profimedia

Prvič strla Pogačarja

Podobna zgodba se je ponovila na naslednjih dveh skupnih dirkah: klasiki po Emiliji 2019 in spomeniku Liege-Bastogne-Liege 2020, kjer je Roglič v cilju slavil zmagi, Vingegaard pa je svoje delo kot pomočnik opravil zelo dobro. Da je Danec odličen kolesar v vožnji na klanec, se je prvič pokazalo na Vuelti 2020, ko je svojemu kapetanu kar izdatno pomagal do druge zaporedne rdeče majice.

Nizozemsko moštvo, ki od novega leta naprej nosi naziv Visma-Lease a Bike, je v svojih ambicijah raslo, napredovala pa sta tudi oba omenjena kolesarja. Da se spreminja v tekmovalca, na katerega bo v prihodnjih letih treba resno računati, je Vingegaard prvič pokazal na dirki po Baskiji 2021. Tam sta z Rogličem s skupnimi močmi strla tudi Tadeja Pogačarja in v cilju v Eibarju proslavljala celo dvojno zmago.

Roglič Vingegaard Pogačar
Na dirki po Baskiji 2021: Roglič, Pogačar in Vingegaard. Foto: Guliverimage

Prvi odstop ni zamajal vlog …

Da je pripravljen, da nekoč prevzame štafetno palico svojega mentorja in tudi zasebnega prijatelja, je danes dvakratni zmagovalec Toura pokazal prav na dirki po Franciji 2021. Takrat je Roglič že v tretji etapi grdo padel, še pred koncem prvega tedna pa je zaradi posledic odstopil. Vingegaard je čez noč postal prvo ime moštva in v letu, ko je bil Pogačar premočan za vse, osvojil drugo mesto. Takrat s petimi minutami in 20 sekundami zaostanka za danes največjim tekmecem.

Hierarhija v zasedbi Jumbo-Visme je bila kljub temu jasna. Roglič je svojo kakovost dokazoval tudi na enodnevnih preizkušnjah, ki Vingegaardu niso bile nikoli preveč pisane na kožo. S prednostjo v glavah šefov ekipe pa tudi na večdnevnih preizkušnjah, kar smo videli leta 2022 na dirki po Baskiji in Dofineji. Na prvi je bil Danec sicer pred Slovencem (6. in 8.), ki pa ga je mučila bolečina v kolenu. Na drugi pa je bil svetlolasi kolesar morda celo močnejši od Zasavca, a mu je kot pomočnik pomagal do rumene majice in – spet dvojne zmage.

Roglič Vingegaard
Foto: Profimedia

Roglič je na dirki po Baskiji dirkal štirikrat. Leta 2017 je bil peti, v letih 2018 in 2021 je zmagal, leta 2022 je bil osmi. Vingegaard je v tej pokrajini prav tako tekmoval štirikrat. Leta 2019 je bil 32., v zadnjih treh letih pa 2., 6. in prvi. Danec bo prihodnji teden branil lansko zmago.

… drugi pač

Rogličeva vloga enega in edinega vodje pa se je dokončno skrhala na dirki po Franciji pred dvema letoma. Kljub generalki na kriteriju Dofineje sta šla z Vingegaardom na Tour kot sokapetana. Nesrečna bala sena v 5. etapi po kockah in izpahnjena rama sta, čeprav je zmagovalec štirih grandtourov vztrajal do 15. dne dirkanja, žezlo vodilnega premaknila v roke Danca. Še več, Roglič je bil v 11. etapi s ciljem na Granon celo uporabljen kot ’vaba’, s katero so Nizozemci iz rumene majice slekli Pogačarja. Ker je Vingegaard dober teden dni pozneje v Pariz prikolesaril kot zmagovalec in izpolnil dolgoletne ekipne sanje, se je Roglič znašel v nezavidljivem položaju.

Roglič Vingegaard Pogačar
11. etapa dirke po Franciji 2022. Foto: Profimedia

Španska ekipna drama

Od takrat naprej se dvojec ni več pojavljal na istih dirkah, oba sta bila namreč dovolj močna kot posameznika, da je moštvo lahko osvajalo še več lovorik. Tako so lani Vingegaarda kot branilca zmage poslali na Tour, Roglič pa je namesto na rumeno ciljal na rožnato majico na Giru. In oba sta ekipne cilje tudi izpolnila.

Ker se je Jumbo-Vismi pred zadnjim grandtourom lanske sezone ponujala edinstvena priložnost, da kot prva ekipa v zgodovini slavi na vseh treh tritedenskih dirkah, konec lanskega avgusta v Španijo poslali oba. Več kot očitno brez jasno dodelanega načrta, kako ravnati, če se bosta znašla v medsebojnem dvoboju. Nato pa se je zaradi uspešne taktične ukane in odličnega dirkanja med njima znašel še tretji član iste ekipe Sepp Kuss.

Roglič Vingegaard
Foto: Guliverimage

Menjava je bila neizbežna

Američan je, tudi po zaslugi moštvenih dogovorov in ukazov, v popolnosti predstavil pregovor: “Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.” Rogliču, kot je pozneje priznal, ni bilo dovoljeno loviti še četrte rdeče majice. In postalo je jasno, da če želi še kdaj poskusiti osvojiti edino manjkajočo tritedensko dirko, dirko po Franciji, bo moral zamenjati moštvo.

Manj kot dva tedna po Vuelti je to tudi napovedal. Takrat je sporočil, da je o menjavi klubskih barv razmišljal že pred dirko po Španiji in bi se zanjo odločil ne glede na razplet na Iberskem polotoku. Toda trojna zmaga, v kateri je prav Roglič s tretjim mestom potegnil kratko, je bila zagotovo kaplja čez rob.

Roglič Vingegaard
Foto: Profimedia

Sledilo je že poznano: aktualni olimpijski prvak v kronometru (v Parizu te lovorike skorajda zagotovo ne bo branil) je za novo domovanje izbral Boro Hansgrohe. V debitantskem nastopu v zelenem na dirki od Pariza do Nice ni pretirano navdušil, zasedel je 10. mesto, obenem pa končal zavidljivi niz. Na drugi strani je Vingegaard v leto 2024, ko bo v Franciji napadal hat-trick, vstopil udarno. S prepričljivima zmagama na preizkušnjah Gran Camino in od Tirenskega do Jadranskega morja.

Kdo pa bo boljši v prvem medsebojnem obračunu v različnih moštvih? Odgovor bomo dobili 6. aprila.

Eminentna startna lista

Dirka po Baskiji 2024 se bo v ponedeljek, 1. aprila, začela v Irunu, 6. aprila pa končala v Eibarju. Po 10-kilometrskem prologu uvodni dan sledi pet izjemno razgibanih etap, med katerimi bosta najtežji 3. etapa (Ezpeleta-Altsasu) s šestimi kategoriziranimi vzponi in zadnja (Eibar-Eibar) s sedmimi kategoriziranimi klanci. Hribovita trasa je, kot smo vajeni, idealna za številne napade in eksplozivno dirkanje.

Trasa dirke: 

1. etapa Baskije 2024. Foto: organizator
2. etapa Baskije 2024. Foto: organizator
3. etapa Baskije 2024. Foto: organizator
4. etapa Baskije 2024. Foto: organizator
5. etapa Baskije 2024. Foto: organizator
6. etapa Baskije 2024. Foto: organizator

Poleg Vingegaarda in Rogliča pa bo zraven še kar nekaj težkokategornikov. V prvi vrsti Remco Evenepoel, ki je bil drugi na dirki od Pariza do Nice. Pri Vismi-Lease a Bike bo zraven tudi Sepp Kuss, z močno ekipo pa na sever Španije prihaja tudi UAE Emirates. Adam Yates, Juan Ayuso in Brandon McNulty bodo zagotovo imeli besedo v ključnih trenutkih dirke. Nastopili bodo še Simon Yates, Mikel Landa, Mattias Skjelmose

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!