Hvalospevi svetovnih medijev Rogliču: Je živa legenda kolesarstva

Kolesarstvo 28. Maj 20239:22 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

Šampionska predstava na predzadnji etapi in veliko slavje slovenskega kolesarskega asa Primoža Rogliča na dirki po Italiji močno odmevata tudi v tujini.

Počasi že zmanjkuje presežkov, s katerimi bi lahko opisali podvig, ki je uspel Primožu Rogliču na predzadnji etapi Gira d’Italie. Slovenski kolesarski as je z nepozabno predstavo v vožnji na čas na Svete Višarje pospravil v žep svojega največjega tekmeca Gerainta Thomasa in si prvič v karieri prikolesaril naziv kralja tritedenske dirke po Apeninskem polotoku.

Zgodba o neverjetnem zmagoslavju Kisovčana ni ostala neopažena niti izven slovenskih meja. O njej obširno poročajo vsi največji svetovni mediji, ki, podobno kot slovenski, niso varčevali s pohvalami na račun člana nizozemskega moštva Jumob-Visme

Odrešitev za Primoža Rogliča

Sobotna zmaga predstavlja odrešitev za Rogliča,” so zapisali pri tiskovni agenciji Reuters in spomnili na smolo Slovenca na dirki po Franciji leta 2020, ko je prav na zadnji tekmovalni dan moral priznati premoč svojemu rojaku Tadeju Pogačarju.

A ne zgolj Reuters, na eno najbolj grenkih poglavij Rogličeve športne kariere so se spomnili tudi pri britanskem BBC, kjer so zapisali, da bo zmaga na Giru “zagotovo pomagala olajšati spomine na čas, ko je bil poražen v še enem dramatičnem kronometru na Grand Tourih”.

Otoški časnik The Guardian se je po drugi strani med dugim osredotočil na ključen trenutek na kronometru, zaradi katerega je po njihovem mnenju Rogličev glavni izzivalec Geraint Thomas ostal brez zmage. “Ko je zamenjal kolo in čelado, ni našel več pravega ritma,” so zapisali pri časopisu in dodali: “Izziv Gerainta Thomasa na Giru d’Italia je propadel, ko je ovenel na strmih pobočjih Monte Lussarija v severovzhodni Italiji, kar je njegovemu najbližjemu tekmecu Primožu Rogliču omogočilo, da je prišel v vodstvo za 14 sekund.”

Ko zadnja etapa vse postavi na glavo

Kot nepozabno so predstavo Rogliča opisali pri španskem športnem dnevniku As. “Ko je prišel v cilj, je objel soigralce in jokal od ganjenosti. To je bil najboljši možni konec filma za Primoža Rogliča, ki si ga je tako zelo zaslužil. Je živa legenda kolesarstva,” s pohvalami na račun Slovenca niso skoparili Španci.

Najbolj obširno so dramatično etapo pričakovano pospremili italijanski mediji. “Rogla, kakšno maščevanje po Touru 2020. In ko zadnja etapa vse postavi na glavo …,” so enega od številnih člankov v čast Slovencu naslovili pri slovitem športnem dnevniku Gazzeti dello Sport.

“Kdo ve, kolikokrat se je v zadnjih nekaj urah spomnil kronometra, ki mu je vzel Tour 2020, ko je njegov mlaši rojak Tadej Pogačar mlel prednost. Kdo ve, kolikokrat mu je na misel prišla etapa Planche des Belles Filles s svojimi zgodbami in legendami. Sprašujem se, ali je o tem razmišljal danes zjutraj med kolesarsko izvidnico, medtem ko so navijači, ki so prišli iz vse Slovenije, noreli od veselja. Morda je o tem razmišljal tudi ob vzponu na Monte Lussari, ko je bil prisiljen sestopiti s kolesa in se je bal, da bo dokončno izpadel z Gira,” se je spraševala novinarka slovitega časopisa Alessandra Giardini.

Slovenec pokazal neverjetno moč

Eden največjih uspehov slovenskega športa so sicer pospremili tudi mediji iz nekdanje skupne države, kjer kolesarstvo ni deležno tolikšne pozornosti kot na zahodu stare celine. “Čeprav vožnje na čas običajno niso zanimive, je bila sobotna neverjetna. Roglič je odsek prevozil 40 sekund hitreje od drugouvrščenega Britanca Gerainta Thomasa in 26-sekundni zaostanek spremenil v 14-sekundno prednost. Po zadnji nedeljski etapi po ulicah Rima bo postal prvi slovenski zmagovalec Gira v 114-letni zgodovini te dirke,« je poročala hrvaška državna televizija HRT.

“Infarktna končnica – Roglič je osvojil Giro,” pa so svoj članek naslovili pri srbskem B92. “Zdelo se je, da se bo Slovenec težko vrnil po težavah, a je našel moč in z neverjetno vožnjo prišel do cilja,” so pripisali.

Zelo podobno so sicer dogodke na Svetih Višarjah opisali tudi pri srbskem Sportalu, ki so predzadnjo etapo označili za triler. “Zaključni tirler pripadel Slovencu. Roglič je osvojil Giro,” so poročali na portalu in dodali, da se je 33-letnik rešil iz navidez nerešljivega položaja in pri tem pokazal neverjetno moč ter pogumno prikolesaril do cilja.

Foto: Kako so tuji mediji pospremili uspeh Primoža Rogliča na Giru