Izjemni Roglič s simultanko navdušil tudi Armstronga

Kolesarstvo 1. Sep 202118:06 > 18:31
Primož Roglič ima še naprej zdravstvene težave. FOTO: Guliverimage.

"Užival sem, čudovit dan zame in za ekipo," je povedal Primož Roglič, ki je suvereno dobil 17. etapo Dirke po Španiji in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Izjemni vožnji slovenskega kolesarja Jumbo-Visme se je poklonil tudi Lance Armstrong.

“Mislim, da ja,” je na vprašanje novinarja Eurosporta, če je bila to njegova najboljša predstava na Dirki po Španiji, ki jo je osvojil že dvakrat in zdaj vpisal že osmo etapno zmago, odgovoril Primož Roglič.

“Užival sem v vsej podpori. Brez dežja bi bilo še lepše, a kljub temu lep dan,” je dodal. Kolesarje je namreč močno močil dež, ki je povzročil tudi nekaj grdih padcev. K sreči se jim je slovenski kolesarski zvezdnik tokrat izognil.

“Roglič kaže ostalim, kdo je danes šef. Priden fant,” je na Twitterju imenitno vožnjo Slovenca pokomentiral Američan Lance Armstrong.

Pobegnil z Bernalom

Odločilno razliko, ki mu je prinesla rdečo majico, je naredil skupaj z Eganom Bernalom, ki je napadel na predzadnjem vzponu, več kot 60 kilometrov od cilja: “Samo šel sem za njim (smeh, op. a.). Gre za dirko, nisem razmišljal, samo sledil sem mu. Mislil sem si, da sva še kar daleč od cilja, na koncu naju je čakal še zahteven vzpon, a mi je šlo dobro.”

Bernala je zlomil na zadnjem vzponu, dolgem 12,5 kilometra s povprečnim naklonom 6,9 odstotka. Napada ni posebej načrtoval, pove Roglič: “Nisem se nič odločil, samo peljal sem v klanec kolikor hitro je bilo mogoče. Egan mi ni sledil in sem nadaljeval sam.”

Primož Roglič in Egan Bernal sta pobegnila na predzadnjem vzponu, foto: Guliverimage.

V četrtek je na sporedu še 162,6 kilometra dolga kraljevska etapa od Salasa do Altu d’El Gamoniteiruja, ki bo kolesarje znova vodila čez štiri kategorizirane vzpone. Izstopa zadnji do cilja, ki je ekstra kategorije s povprečnim naklonom kar 9,8 odstotka in v dolžini 14,6 kilometra.

Roglič bo branil dve minuti in 22 sekund naskoka pred prvim zasledovalcem, Špancem Enrickom Masom (Movistar). “Prednost nikoli ni dovolj velika, a je lepa, to smo si zaslužili. Ne glede na vse je jutri na vrsti še kraljevska etapa, šele potem bomo videli, če je bila prednost dovolj velika. (smeh, op. a.),” je o prednosti govoril nasmejani Slovenec.

Bernal srečen, da je del Rogličeve zmage

Z izbranimi besedami je o Rogliču govoril tudi Bernal, ki je s Slovencu s pobegom izdatno pomagal pri lovu rdeče majice: “Poskušal sem uživati v dnevu, v vožnji, to je vse. Precej sem pretrpel na letošnji Vuelti, danes sem končno imel močne noge. Vesel sem, da sem del njegove zmage, saj nisem imel nič za izgubiti. On je vodilni kolesar dirke in mi je sledil, pomagal tudi na ravnini, danes je bil najmočnejši in sem vesel zanj.”

Primož Roglič je Bernalu pobegnil na vzponu na Lagos de Covadonga. Foto: Guliverimage.

Z drugim mestom je uspeh Jumbo-Visme dopolnil Američan Sepp Kuss: Izjemen dan s strani vseh na dirki. Fantje so vozili odlično, Primož je skočil in nas uničil. Pogumno, da je napadel tako daleč od cilja, a vedel sem, da si želi danes nekaj dokazati, to mu je uspelo na navdušujoč način.”

Komentari

Vaš komentar