Roglič deklasiral konkurenco in oblekel rdečo majico

Kolesarstvo 1. Sep 202115:07 > 18:27
Primož Roglič znova v rdeči majici, foto: Guliverimage.

Primož Roglič (Jumbo Visma) je skupaj z Eganom Bernalom na predzadnjem vzponu 17. etape Dirke po Španiji uprizoril silovit pobeg in se do cilja na Lagos de Covadongo, pred katerim se je z izjemno vožnjo znebil tudi Kolumbijca, pripeljal do etapne zmage in rdeče majice! Do 17. etape vodilna Odd Christian Eiking in Guillaume Martin sta močno zaostala. Zvezdnik Jumbo-Visme ima pred zadnjimi štirimi etapami več kot dve minuti naskoka pred prvim zasledovalcem!

Primož Roglič je na 185,8 kilometra dolgi in izjemno naporni poti od Unquere do jezer Covadonge, ko so morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone in 4437 višinskih metrov, deklasiral konkurenco.

Na predzadnjem vzponu prve kategorije je skupaj z Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) pobegnil konkurenci in kilometer pod vrhom klanca virtualno že prevzel vodstvo, do Odda Christiana Eikinga (Intermarche Wanty Gobert) je torej še pred zadnjim vzponom nadoknadil 1:36 zaostanka.

Primož Roglič in Egan Bernal, foto: Guliverimage.
Primož Roglič je bil na vzponu na Lagos de Covadonga brez konkurence. Foto: Guliverimage.
Primož Roglič je bil na vzponu na Lagos de Covadonga brez konkurence. Foto: Guliverimage.
Primož Roglič Primož Roglič
Primož Roglič je slavil na deževni 17. etapi, foto: Guliverimage.
Primož Roglič je slavil na deževni 17. etapi, foto: Guliverimage.
Primož Roglič je slavil na deževni 17. etapi, foto: Guliverimage.
foto: Guliverimage.
Primož Roglič ima še naprej zdravstvene težave. FOTO: Guliverimage.
Primož Roglič je slavil na deževni 17. etapi, foto: Guliverimage.
Primož Roglič znova v rdeči majici, foto: Guliverimage.

Uničil tudi Bernala

Slovensko-kolumbijska naveza je delovala odlično in na spustu v dežju še povečevala prednost ter se kot prva spopadla tudi z zadnjim vzponom. Na Lagos de Covadonga, klanec ekstra kategorije s povprečnim naklonom 6,9 odstotka, je Roglič z izjemnim tempom uničil tudi Bernala in se veselil imenitne etapne zmage!

Tokratna trasa je ponujala tudi možnost za napade, a je glavnina že do sredine etape vse ubežnike polovila. V nadaljevanju sta vsakršno možnost presenečenja onemogočila Roglič in Bernal.

Uspeh Jumbo-Visme je z drugim mestom dopolnil Sepp Kuss, ki pa je za svojim moštvenim tekmecem zaostal kar minuto in 35 sekund. Skupaj z njim so v cilj pripeljali še Miguel Angel Lopez, Adam Yates, Jack Haig, Enric Mas, Egan Bernal in Gino Mader.

V četrtek zadnja gorska etapa

Do konca Dirke po Španiji so še štiri etape, naslednja in tudi zadnja gorska je na sporedu že v četrtek. Gre za 162,6 kilometra dolgo pot od Salasa do Altu d’El Gamoniteiruja, ki bo kolesarje znova vodila čez štiri kategorizirane vzpone. Prva dva bosta prve kategorije, tretji druge in zadnji ekstra kategorije, s povprečnim naklonom kar 9,8 odstotka v dolžini 14,6 kilometra.

Roglič bo branil lepo prednost, ki si jo je privozil na sredini etapi. Na drugo mesto je zdaj skočil Španec Enrick Mas (Movistar), ki za slovenskim kolesarjem zaostaja 2:22, vsi ostali že več kot tri minute.

Potek etape

 • 17:05: Roglič je zmagovalec 17. etape Dirke po Španiji!
 • 16:54: Roglič ima pred Bernalom 4,5 kilometra pred ciljem že minuto naskoka! Na 17. etapi je Roglič za razred boljši od konkurence.
 • 16:44: 7,5 kilometra do cilja je Roglič z močnim tempom ostal sam na čelu dirke! Bernal mu ne zmore slediti.
 • 16:29: 12,5 kilometra do cilja: Začel se je še zadnji vzpon in tudi najtežji na etapi, ekstra kategorije s povprečnim naklonom 6,9 odstotka. Prva sta ga začela Roglič in Bernal.
 • 16:05: Do cilja je še 30 kilometrov in do začetka zadnjega vzpona še 17,5 kilometra. Roglič in Bernal sta še naprej trdno v vodstvu, skupina z Martinom zaostaja več kot dve in skupina z Eikingom skoraj štiri minute.
 • 15:47: Na spustu proti zadnjemu klancu je na mokri cesti na tleh pristala kopica kolesarjev, med njimi tudi nosilec rdeče majice Eiking. Njegov zaostanek se je s tem še močno povečal, njegove že tako majhne možnosti za obranitev vodstva so se tako še zmanjšale.
 • 15:32: 57 kilometrov do cilja: Roglič je virtualno že prevzel rdečo majico! Drugouvrščeni Martin zaostaja več kot 42 sekund in vodilni Eiking več kot 1:36! Do vrha klanca je še en kilometer.
 • 15:25: 60 kilometrov do cilja: Na predzadnjem vzponu sta v napad krenila Bernal in Roglič, dva odlična hribolazca. Roglič ima pred Kolumbijcem v skupnem seštevku skoraj tri minute naskoka.
 • 15.05: Glavnina je na spustu ujela ubežno skupino, v ospredju je le še Le Gac. Njegova prednost znaša okrog 44 sekund.
 • 14.55: Karavano je začel močiti dež, a zaenkrat so ceste dovolj široke, da ni nevarnosti. Le Gac ima v ospredju že skoraj minuto prednosti.
 • 14.40: Na spustu je najbolj pogumen Francoz Olivier Le Gac (Groupama FDJ). Prednost pred petnajsterico je okoli pol minute. Glavnina zaostaja že slabi dve minuti.
 • 14.30: Ubežna skupina je že čez drugi klanec dneva, prvi ga je prečkal Michael Storter. Tempu glavnine pa v ozadju ne more slediti Odd Christian Eiking, ki bo kmalu virtualno slekel rdečo majico!
 • 14.16: Sprednja skupina razpada, Van Baarle in Diego Camargo sta si privozila nekaj metrov prednosti pred ostalimi. Dobrih 12 sekund za njima je tudi Jan Tratnik. Glavnina okoli rdeče majice je približno minuto in pol zadaj.
 • 14.07: Dobrih 100 kilometrov do cilja se začenja vzpon na La Collado Llomeno. 7,6 km s povprečnim naklonom 9,1 odstotka. Tempo vodilne skupine je očitno upadel, je pa prednost vmes narasla na pol minute.
 • 13.51: Po skoraj 70 kilometrih še naprej brez uspešnega pobega. Glavnina je sicer zdaj razdeljena na dva dela, v prvem je okrog 50 kolesarjev, a je njihova prednost pred ostalimi zelo majhna.
 • 13.42: Peleton je še naprej v enem delu, a številni kolesarji poizkušajo z napadi.
 • 13.29: Slovenca so ujeli, spet veliko dogajanja in napadi.
 • 13.23: Polanc nadaljuje s pobegom.
 • 13.16: Prvi je čez črto na vrhu klanca zapeljal Jan Polanc, drugi Damiano Caruso, tretji pa Romain Bardet.
 • 13.12: Tudi ta poskus je glavnina še pred vrhom prvega gorskega cilja ujela.
 • 13.06: Kolesarji so že začeli prvi vzpon dneva, 5,3 kilometra na Altu de Hortigueru. V ospredju je nova osmerica, ki jo sestavljajo Alexander Krieger, Mark Padun, Kevin Geniets, Andreas Kron, Damien Howson, Michael Storer, Jan Lindeman in Joe Dombrowski. A tudi njihova prednost je le okrog 10 sekund.
 • 12.55: Glavnina je očitno ocenila, da je beg premočan, pritisnila na plin in spet združila skupino.
 • 12.48: To jima je tudi uspelo, skupaj v begu zdaj torej osem kolesarjev.
 • 12.43: Na čelo dirke se skušata prebiti še Robert Stannard in Jan Tratnik.
 • 12.40: V ospredju je šesterica kolesarjev, ki si je priborila približno 10 sekund prednosti pred glavnino. To so: Cesare Benedetti, Pelayo Sanchez, Mauri Vansevenant, Arnaud Demare, Olivier Le Gac in Dylan Sunderland.
 • 12.32: Že prvi poizkusi napadov. Tempo je zelo visok, veliko kolesarjev se želi prebiti v beg.
 • 12.28: Začetek 17. etape Vuelte 2021! Kolesarji so prispeli do “kilometra nič”, dirkanje se začenja!
Profil sedemnajste etape. Foto: Vuelta 2021

Dirka po Španiji, 17. etapa (185,8 kilometra):

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 4:34:45
2. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) + 1:35
3. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar) isti čas
4. Adam Yates (VB/Ineos Grenadiers)
5. Jack Haig (VB/Ineos Grenadiers)

Skupni vrstni red po 17. etapi:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 68:42:56
2. Enric Mas (Špa/Movistar) + 2:22
3. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar) + 3:11
4. Jack Haig (Avs/Bahrain – Victorious) + 3:46
5. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) + 4:16

38. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) + 1:26:22
103. Jan Tratnik (Slo/Bahrain – Victorious) + 3:10:50
116. Luka Mezgec (Slo/Team BikeExchange) + 3:01:23