Jan Tratnik na uri resnice ubranil naslov državnega prvaka

Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Jan Tratnik je kolesarski državni prvak v vožnji na čas. V okolici Novega mesta oziroma na Karteljevem je po 28,8 km oziroma dveh krogih trase 32-letni Idrijčan ubranil naslov ter s časom 35:22 za vsega osem sekund ugnal svojega moštvenega kolega pri Bahrain-Victoriousu Mateja Mohoriča. Tretji je bil Jan Polanc (UAE Team Emirates). V ženski konkurenci je slavila Urška Žigart (BikeExchange-Jayco).

Za naslov prvaka in dres v slovenskih barvah je potekal ogorčen boj. Tratnik in Mohorič sta bila od samega začetka povsem izenačena, ob koncu prvega kroga pa je imel branilec naslova 81 stotink sekunde naskoka pred Mohoričem. Ta je v drugi polovici dobro poganjal pedala, še več moči pa je prihranil Tratnik in v cilju za osem sekund prehitel svojega moštvenega kolega.

Za bron razburljivega obračuna ni bilo, Polanc je imel že po polovici trase 24 sekund naskoka pred Matevžem Govekarjem (Bahrain-Victorious), na koncu pa je v cilj pripeljal 1:14 minute za zmagovalcem Tratnikom ter natanko minuto pred Govekarjem.

Hitrejši čas od obeh najboljših Slovencev je sicer v okviru avstrijskega državnega prvenstva postavil Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe), ki je 28,8 km dolgo traso potreboval 35:05 minute.

Tratnik je s četrto zmago na DP izenačil dosežek Gregorja Gazvode, ki je slavil v letih 2005, 2008, 2010, 2014. Član Bahrain-Victoriousa je bil prvič najboljši pred sedmimi leti v Ljubljani, nato pa je v prestolnici slavil še leta 2018. Lani je bil v Kopru boljši od Jana Polanca in Tadeja Pogačarja.

V ženski konkurenci slavila Urška Žigart

Pri članicah je državna prvakinja postala Urška Žigart. Kolesarka ekipe Bike Exchange-Jayco je tako po letu 2020 drugič postala najboljša v državi v boju z uro. Ugnala je branilko naslova Eugenio Bujak in Uršo Pintar (obe UAE Team ADQ).

Žigartova je za en razgiban krog, oz 14,4 km trase porabila 20 minut in 11 sekund, s čimer je bila za 19 sekund hitrejša od lanske zmagovalke. Pintarjeva je v cilj pripeljala z zaostankom 36 sekund.

Med starejšimi mladinci je bil najhitrejši Natan Gregorčič (Pogi Team UAE Generali), med starejšimi mladinkami ša Pija Galof (BTC City Ljubljana Scott). Med mlajšimi mladinci do 17 let je slavil Erazem Valjavec (RC-KAC), sicer sin nekdanjega kolesarja Tadeja Valjavca.

Državni prvaki v vožnji na čas

Člani:

1. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious)

2. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious)

3. Jan Polanc (UAE Team Emirates)

Članice:

1. Urška Žigart (BikeExchange-Jayco)

2. Eugenia Bujak (UAE Team ADQ)

3. Urška Pintar (UAE Team ADQ)

Starejši mladinci:

1. Natan Gregorčič (Pogi Team UAE Generali)

2. Jaka Marolt (KK Kranj)

3. Jure Majnik (Perutnina Ptuj)

Mlajši mladinci:

1. Erazem Valjavec (RC-KAC)

2. Jakob Omrzel (Adria Mobil)

3. Jakob Jere (Pogi Team UAE Generali)

Starejše mladinke:

1. Pija Galof (BTC City Ljubljana Scott)

2. Špela Colnar (Adria Mobil)

3. Tia Špringer (BTC City Ljubljana Scott)

Komentari

Vaš komentar