Jasno, kje bo Pogačar branil rumeno majico

Kolesarstvo 14. Okt. 202113:11 > 13:217 komentarjev
Delite:
Foto: AP Photo/Christophe Ena

Organizatorji Dirke po Franciji so danes predstavili traso Toura za naslednje leto. Tritedenska dirka se bo tokrat začela na Danskem, zaključila pa tradicionalno v Parizu, na Elizejskih poljanah.

Na predstavitvi trase naslednjega Toura se je zbralo veliko znanih kolesarskih imen. Po odru so se sprehodili Mark Cavendish, Julian Alaphilippe, Guillaume Martin in še nekateri francoski kolesarji. Ni pa manjkal niti slovenski priokus. Poleg Tadeja Pogačarja, branilca rumene majice, je bila prisotna še njegova izbranka Urška Žigart, ki bo (najverjetneje) nastopila na ženski izvedbi Toura.

Začetek na Danskem

Dirka po Franciji 2022 se bo sicer začela na Danskem, kjer bodo kolesarji tekmovali na treh etapah. Že prva bo vožnja na čas. 13-kilometrski kronometer po ulicah Kobenhavna bi znal ustrezati predvsem klasičnim kronometristom, za rumeno majico pa se bosta že prvi dan potegovala tudi Primož Roglič in Pogačar.

Prvi prosti dan bo za kolesarje že po treh etapah: po avanturi na Danskem bodo imeli prost ponedeljek. 109. izvedba Toura bi sicer že v prvem tednu znala izločiti marsikaterega favorita za skupno zmago. Poleg vetra, ki bi se lahko pojavljal na Danskem, bodo namreč na sporedu pete etape tudi tlakovci. Kolesarji bodo zavili na traso spomenika Pariz – Roubaix.

Pariz – Roubaix. Foto: Guliverimage

Prvi gorski cilj na dirki bo na planoti La Planche des Belles Filles, kamor se karavana vrača po 20. etapi Toura leta 2020. Takrat je tu potekal verjetno najbolj neverjeten kronometer v zgodovini Dirke po Franciji. Pogačar je namreč slekel rumeno majico z ramen Primoža Rogliča in se veselil prve skupne zmage. Tokrat etapa ne bo kronometrska, ampak težka z zahtevnim zaključkom navkreber.

Težek drugi teden

V drugem tednu bo pred kolesarji veliko vzpenjanja. Vrača se legendarni Alpe d’Huez. A še pred tem bo 10. etapa od Morzina do Megeva še ena težka, kolesarje pa čakata vzpona na Portes du Soleil in Portes du Mont-Blanc.

Kasneje se bodo povzpeli še na Col du Granon, 12-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom približno 9 odstotkov. Na Touru je bil uporabljen le leta 1986, vzpon pa se konča na višini 2400 metrov.

Poseben bo tudi dan Bastilije. 14. julija bo namreč etapa zavila na legendarni Alpe d’Huez, kjer je nazadnje zmagal Geraint Thomas leta 2018.

Vzpon na Alpe d’Huez. Foto: guliverimage

V tretjem tednu Pireneji

V tretjem tednu so na vrsti Pireneji: vzpon na Peyragudes, Hautacam in Col du Tourmalet bodo glavni izzivi za kolesarje. Slednji je še en v vrsti legendarnih francoskih klancev, ki se velikokrat pojavljajo na Dirki po Franciji.

Odločilna pa bo 20. etapa. Zadnja dirkaška sobota bo namreč rezervirana za 40 kilometrov dolg kronometer od Lacapelle-Marivala do Rocamadoura. Dirka se bo zaključila na Elizejskih poljanah v Parizu.

Komentari

Vaš komentar