Jonas Vingegaard utrpel več zlomov

Kolesarstvo 4. Apr 202420:10 0 komentarjev
Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia/ IMAGO

Danski šampion Jonas Vingegaard se je na četrtkovi etapi dirke po Baskiji hudo ponesrečil in dobrih 30 kilometrov pred ciljem nepremično obležal ob cesti. Iz nizozemskega moštva Visma–Lease a Bike so sporočili, da je njihov kapetan utrpel več zlomov.

Kar dvanajst kolesarjev je na spolzkem cestišču nadzor nad kolesom izgubilo v na videz nenevarnem desnem zavoju. Zelo sta jo skupila Jonas Vingegaard in Jay Vine (UAE Team Emirates), ki sta nepremično obležala po trku v betonski jarek ob cesti. V bolnišnico ju je odpeljalo reševalno vozilo. Najkrajši konec pa je potegnil Steff Cras (TotalEnergies). Posledica hudega padca je dvakrat predrto pljučno krilo, dve zlomljeni rebri in bolečine v vretencih.

Tudi danski kolesarski zvezdnik je bil v bolnišnici že podrobneje pregledan, novice pa niso spodbudne. “Šlo je za grd padec, a k sreči je v stabilnem stanju in pri zavesti. Pregledi so razkrili, da ima zlomljeno ključnico in več polomljenih reber. V bolnišnici ostaja iz preventivnih razlogov. Hvala vsem za vaša sporočila,” so sporočili iz moštva Visma–Lease a Bike.

Kako dolgo bo trajalo okrevanje, je seveda na tej točki nemogoče oceniti in bi šlo zgolj za ugibanja. Glavni cilj sezone za Vingegaarda je jasen – dirka po Franciji. Na Touru naj bi napadal še tretji zaporedni naslov, a je hud padec seveda zdaj nad njegove ambicije razgrnil sive oblake.

Sezona se za Vismo ne razpleta po željah, že pred dnevi je podobne poškodbe utrpel še en zvezdnik Wout van Aert, ki si je ob ključnici in rebrih zlomil tudi prsnico.

Na četrti etapi dirke po Baskiji je v rumeni majici vodilnega padel tudi Primož Roglič. Za dober znak smo lahko šteli že samo dejstvo, da je po padcu sam vstal in nato prizorišče nesreče zapustil v moštvenem in ne reševalnem vozilu. Tudi Kisovčan je nato odšel v bolnišnico na podrobnejši pregled. Kot so sporočili iz nemškega moštva, je Slovenec k sreči padec preživel brez težjih poškodb.

Ekipni kolega Tadeja Pogačarja Vine je, kot so sporočili iz UAE Emirates, pri zavesti in komunicira z okolico, a je utrpel zlom enega vratnega in dveh prsnih vretenc.

Močno načet je še en zvezdnik Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki se je okrvavljen držal za desno roko, kar je nemudoma dalo slutiti na zlom ključnice, sicer ene najpogostejših poškodb kolesarjev. Belgijec se je izognil jarku, a nato po tleh zletel v gozdu. Pregledi so sume potrdili, poleg desne ključnice pa ima zlomljeno še desno lopatico. Znano je tudi, da bo zagotovo izpustil spomenik Liege-Bastogne-Liege in tudi Amstel Gold Race, medtem ko nastop na dirki po Franciji naj ne bi bil pod vprašajem. Že v petek bo v Belgiji prestal operacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!