Iz Jumbo-Visme po pozitivnem testu: Pogledati se moramo v ogledalo

Kolesarstvo 23. Sep 202321:52 0 komentarjev
Vingegaard in Plugge. Foto: Profimedia

Po fantastični sezoni najboljšega kolesarskega moštva zadnjih let Jumbo-Visme, ko so s tremi različnimi kolesarji osvojili vse tri letošnje "Grand Toure", se je vodja ekipe Richard Plugge ozrl na njihov najbolj črn dan v letu - pozitiven izvid testa na prepovedane substance s strani Michela Hessmanna.

Čeprav so Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Sepp Kuss letos pisali zgodovino kolesarstva in za Jumbo-Vismo osvojili dirke po Italiji, Franciji in Španiji, vse v taboru Nizozemcev vendarle ni rožnato. Za črno piko nad sezono je poskrbel 22-letni Nemec Michel Hessmann, ki je bil sredi junija pozitiven na neimenovani diuretik. Izvid je luč dneva ugledal dva meseca pozneje.

“16. avgust 2023 je črn dan za naše moštvo. Prvič v desetih letih smo prejeli sporočilo, da je bil naš kolesar pozitiven na testu za doping,” se je v kolumni za WielerFilts RIDE Magazine razpisal Richard Plugge.

Hessmann sicer trdi, da je prepovedano substanco nehote zaužil z zdravilom, medtem ko ostaja del preiskave nemških kriminalistov. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do štiri leta prepovedi nastopanja. Če dokaže, da je snov zaužil pomotoma, pa lahko kljub temu ob robu ceste ostane dve leti. Jumbo-Visma ga je že avgusta nemudoma suspendirala.

Michel Hessmann
Michel Hessmann. Foto: Profimedia

En primer, ki meče črno luč na vso moštvo

Ob silnih uspehih nizozemske ekipe so številni skočili v zrak in podvomili v čistost preostalih članov. Tega se zaveda tudi prvi mož kolesarskega velikana: “To ostaja odprta tema naših diskusij, medtem ko kolesarje drži na konicah prstov. To se nam je žal zgodilo in smo jih zato tudi slišali. Moramo se pogledati v ogledalo in se vprašati, če vse počnemo pravilno.”

Posebej ob letošnji izjemni prevladi, kakršne kolesarski svet ne pomni. Na neprijetna vprašanja je moral odgovarjati tudi dvakratni zmagovalec Toura Vingegaard: “Razumem skeptike, a ljudje se morajo zavedati, koliko žrtvujemo za te uspehe. Skepticizem sicer pozdravljam, posebej ob dobrih izidih in dokler ni tudi obtožb. Dokler se o tem pogovarjamo in se spominjamo dogodkov pred 20 leti, potem lahko preprečimo, da se to ponovi. Sem 100 odstotno prepričan, da kolega Roglič in Kuss, vključno z mano, ne jemljeta ničesar.”

Plugge je ob koncu zapisa, ki ga je povzel Cyclingnews, izrazil še prepričanje, da je strog nadzor nad kolesarji dobra stvar: “To je del kolesarstva. Kolesarje se preverja od 30 do 150-krat na leto. To je dobro in mora tako ostati. Borimo se za pošten boj, v katerem se lahko talenti med seboj pomerijo v enakopravnih okoliščinah.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!