Kdo in kje bodo glavne ovire do Rogličevega koščka zgodovine

Kolesarstvo 23. Dec 202210:50 0 komentarjev
Roglič se po letih 2016 in 2019 letos vrača na Giro. Foto: Guliverimage

Za mnoge pričakovana, za druge presenetljiva odločitev. Jumbo Visma in Primož Roglič sta na četrtkovi predstavitvi ekipe sporočila, da se 32-letni Zasavec v letu 2023 vrača na Giro. Za njim je že en neuspešen lov na rožnato majico, ko je leta 2019 končal na tretjem mestu. Kako bo tokrat? Preverili smo, kdo bodo glavni tekmeci in kje se bo Dirka po Italiji odločala.

Primož Roglič na Dirki po Španiji (2019, 2020, 2021) in Tadej Pogačar na Dirki po Franciji (2020, 2021) sta v slovensko ‘malho’ skupaj prispevala pet zmag na tritedenskih dirkah. Prvi je lani v Tokiu postal še olimpijski prvak v kronometru, drugi je na Japonskem na cestni dirki osvojil bronasto kolajno. Od največjih dirk torej slovenska zastavica manjka le še pri zlati kolajni svetovnega prvenstva in Dirki po Italiji.

Še najbližje čislani rožnati majici, ki jo prejme zmagovalec prvega grand toura v sezoni, je bil prav Roglič, ko je leta 2019 k našim zahodnim sosedom prišel z jasnimi cilji po končni zmagi. Vlogo favorita je upravičil že na prvi etapi, ko je dobil kratek prolog v Bologni in oblekel majico vodilnega. V njej je nastopal vse do šeste etape, ko jo je Jumbo Visma taktično prepustila manj nevarnim tekmecem. Ko je v deveti etapi na kronometru do San Marina znova ugnal vso konkurenco, se je v skupnem seštevku prebil na drugo mesto.

V nadaljevanju sta z domačinom Vincenzom Nibalijem bojevala gorske bitke, ob tem pa nenamenoma zraven spustila še Ekvadorca Richarda Carapaza, ki je izkoristil pregovor ‘kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima’ in prišel do velike zmage. Roglič je po zdravstvenih težavah in znamenitem padcu, ko je njegova ekipa z avtomobilom prav v tistem trenutku opravljala klic narave, na koncu reševal stopničke, na zadnjem kronometru do Verone je bil dovolj hiter, da je z zadnje stopničke izrinil Španca Mikela Lando.

Kisovčan je sicer na italijanskih cestah prvič nastopil že tri leta prej, ko je sploh prvič dobil priložnost na tritedenskih dirkah. Kot popolnemu novincu v kolesarski karavani sta mu na začetnem kronometru v nizozemskem Apeldoornu le dve stotinki zmanjkali do velikega presenečenja – zmage in oblačenja rožnate majice. Za minimalno razliko ga je ugnal poznejši moštveni kolega, Nizozemec Tom Dumoulin. Kar mu ni uspelo v prvi, pa mu je uspelo v deveti etapi, ko je zmagal na kronometru od Radde do Greve in Chianti.

Slavje Primoža Rogliča po 9. etapi Dirke po Italiji 2016. Foto: Guliverimage

Novice tudi za Pogačarja

Skupno je Roglič na Giru v dveh nastopih torej zbral tri etapne zmage, v lov na nove pa se bo podal od 6. do 23. maja 2023. Čeprav je še pred manj kot enim mesecem trdil, da ne ve, če bo maja po operaciji rame že povsem pripravljen, se je skupaj z vodilnimi možmi Jumbo Visme zdaj odločil drugače. Nizozemci so tako razkrili načrt, po katerem bodo v Italiji zmago napadali s Slovencem, na Dirki po Franciji pa bo prvo ime branilec letošnjega slavja Jonas Vingegaard, kar je pomembna novica tudi za Pogačarja.

K odločitvi je najverjetneje botrovala predvsem trasa. Roglič kot kronometrski olimpijski prvak je izvrsten na vožnji na čas, kar je večkrat dokazal tudi na tritedenskih dirkah, kjer je sedem od skupno 16 etapnih zmag zbral prav v uri resnice. Na Dirki po Italiji 2023 bodo takšne priložnosti tri: v prvi, 9. in 20. etapi, skupaj pa ponuja kar 70,8 kilometrov v kolesarski ‘uri resnice’.

Prva bo Abruciji (ravninskih 18,4 kilometra), druga v Ceseni (ravninskih 30,7 kilometra), tretja pa povsem ob slovenski meji. Zaključna vožnja na čas bo namreč gorski kronometer (18,4 km) od Trbiža do Svetih Višarij, kjer gre pričakovati pravo navijaško romanje Slovencev. Poleg omenjenih kronometrov se bo dirka odločala še v 7., 13., 16., 18. in 19. etapi, ko se bodo tekmovalci podili po italijanskem visokogorju. A kot nas uči zgodovina, se lahko tako dolge preizkušnje lomijo tudi na povsem ravninskih etapah.

Foto: Guliverimage

Spektakualni duel generacij

Veliko število kilometrov na posebnem kolesu je razlog, da se bo na Giro podal tudi Remco Evenepoel. Belgijec je lani iz čudežnega dečka dokončno dozorel in se z zmagama na Vuelti in cestni dirki svetovnega prvenstva razvil v enega najboljših kolesarjev na svetu. Čeprav ga je Tadej Pogačar na glas povabil na medsebojni obračun na Dirko po Franciji, pa je Remco konec novembra sporočil, da se bo podal v lov na rožnato majico. Po septembrskem spopadu v Španiji, ki ga je končal predčasni odhod Rogliča, se znova obeta dvoboj dveh velikih kolesarskih imen.

Evenepoel pa ni edini, ki je že potrdil svoj nastop. Zraven bo zagotovo tudi Ineosov Valižan Geraint Thomas, 99-odstotno pa je, da bo barve UAE Emirates zastopal Portugalec Joao Almeida. Zelo verjetno bo nastopil tudi branilec lanskega zmage Jai Hindley (Bora Hansgrohe), kot pomočnika sta pri Jumbo Vismi potrjena tudi novinca med čebelami – Nizozemec Wilco Keldermann in Slovenec Jan Tratnik, ki ima z Girom veliko izkušenj in bo zanj to že peti nastop. Dodatne potrditve si bodo seveda sledile v naslednjih tednih in mesecih, ko bodo ekipe načrte za novo sezono izvajale tudi v praksi.

Bolj podrobna primerjava tras Dirke po Italiji in Dirke po Franciji 2023 je na voljo tukaj. 

Gorski kronometer s ciljem na Svetih Višarjah v 20. etapi bo okronal zmagovalca Gira 2023. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!