Kje in kdaj bo Tadej Pogačar branil zeleno majico?

Tadej Pogačar dirka po Sloveniji
Foto: Uroš Skaza

Eden od vrhuncev kolesarske sezone bo tudi letos dirka po Sloveniji. Medtem ko je termin 29. izvedbe slovenske pentlje znan že dalj časa - potekala bo v tradicionalnem terminu od 14. do 18. junija, pa so organizatorji zdaj predstavili tudi, kje se bo pet etap začelo in končalo.

Na okrogli mizi ob 30. obletnici prve dirke po Sloveniji – letošnja izvedba bo sicer za številko manjša, saj preizkušnje v letih 1997 in 2020 ni bilo na sporedu – so organizatorji razkrili, kje se bodo začele etape letošnjega kolesarskega vrhunca domačih tleh. Če je že od konca februarja jasno, da bo start borbe za zeleno pripadel tradicionalnemu partnerju dirke Celju, je zdaj – čeprav profili etap in natančna trasa še niso na voljo javnosti – tudi približno znano, kje se bodo kolesarji podili čez slabe tri mesece.

Dirka bo na sporedu od srede, 14., do nedelje, 18. junija. Kot je razkril njen direktor Bogdan Fink, bodo kolesarji po uradnem startu v knežjem mestu prvi dan zaključili v Rogaški Slatini.

Foto: Sportklub

Naslednji dan se bodo od Žalca podali v Ormož, dan zatem pa sledi pot od Grosuplja do Postojne. Start predzadnje etape bo v Ljubljani, cilj pa v Kobaridu. Začetek pete etape bo na Vrhniki, tradicionalen zaključek pa bo na Glavnem trgu v Novem mestu, kjer ima KK Adria Mobil, ki znova bdi nad organizacijo dirke, svoj sedež.

“Ne sprašujte me, katera etapa bo kraljevska. Vse bodo kraljevske, saj vozimo po Sloveniji,” je ob aplavzu dejal Fink.

Podrobne informacije o trasi, predvsem pa o vzponih, ki bodo odločali o rezultatih, bodo organizatorji razkrili v aprilu. Takrat bodo tudi že bolj jasno, kdo od najboljših se bo v začetku poletja mudil na sončni strani Alp. Zaenkrat ima dirko v svojih načrtih tudi prvi kolesar sveta Tadej Pogačar, zmagovalec v zadnjih dveh letih. Če bi mu uspelo tudi letos, bi postal sploh prvi kolesar s tremi zmagami.

Izjava Bogdana Finka: