Primož Roglič v hudem boju za las ob novo etapno zmago

Kolesarstvo 20. Mar 202319:17 > 21. Mar 2023 17:25
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Primož Roglič je tudi na drugi etapi dirke po Kataloniji pokazal, da je že na začetku sezone v odlični formi. V zaključnem sprintu trojice na koncu zahtevnega vzpona je bil za las boljši le Giulio Ciccone, tretji je ciljno črto prečkal Remco Evenepoel.

Boj za etapno zmago se je razvnel šest kilometrov pred ciljem, ki je na kolesarje čakal na koncu vzpona ekstra kategorije. Ta jih je peljal na Vallter na nadmorski višini preko 2000 metrov, ki na najbolj strmih delih doseže naklon nad 12 odstotki.

Esteban Chaves (EF Education-Easypost) se je v zaključku kot prvi podal v beg in si hitro privozil dobre pol minute naskoka. Sprva ga je poskušal pokriti moštveni kolega Primoža Rogliča Sepp Kuss, a ga je moštvo vrnilo v glavnino v pomoč slovenskemu zvezdniku. V lovu na ubežnika so se favoriti zdeli precej nepovezani, šele dva kilometra pred koncem je pospešil Mikel Landa (Bahrain-Victorious) in hitro prepolovil prednost Chavesa.

Zaključni kilometer je kolesarje peljal na kar 11-odstotno klančino. Pogumni Chaves je bil ujet 500 metrov pred ciljem. V sprint za zmago se je pognala le še trojica. Voz je vlekel Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), a je največ moči ostalo Ciuliu Cicconneju (Trek-Segafredo), ki je za las ugnal Rogliča. Tretji je črto prečkal Evenepoel.

Profil druge etape:

Dirka po Kataloniji 2023, 2. etapa. Foto: organizator
Dirka po Kataloniji 2023, 2. etapa. Foto: organizator

Roglič obranil majico vodilnega

Roglič je na ponedeljkovi uvodni etapi dirke po Kataloniji v zaključnem sprintu ugnal svetovnega prvaka Evenepoela in si takoj nadel majico vodilnega v seštevku. To je bila njegova jubilejna 70. zmaga v karieri. Z drugim mestom na drugi etapi je obranil majico vodilnega.

Kapetanu Jumbo-Visme v seštevku zdaj sledita oba, s katerima se je skupaj pripeljal na Vallter. Tako Evenepoel kot Ciccone zaostajata šest sekund. Sledita Landa in Joao Almeida, ki sta si po dveh etapah privozila 27 sekund zaostanka.

V sredo bodo kolesarji prevozili 180,5 kilometra nove gorske etape, ki jih bo vodila od Olosta do La Moline in preko treh kategoriziranih vzponov. Dva prve in enega ekstra kategorije. V cilju se jih pričakuje po 16.45.

Vrsti red 2. etape in skupna razvrstitev (zavihek GC):

Results powered by FirstCycling.com

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje