Kolumbijski zvezdnik ne bo več Rogličev in Pogačarjev tekmec

Kolesarstvo 12. Feb 20248:01 0 komentarjev
Rigoberto Uran
Foto: Profimedia

Kolumbijski kolesar Rigoberto Uran, ki je dobil dve etapi italijanskega Gira in eno na francoskem Touru, se bo po letošnji sezoni poslovil od tekmovalnega športa.

Sedemintridesetletni Uran, ki se ga je prijel vzdevek El Toro de Urrao (Bik iz Urraa, njegovega rojstnega kraja), je bil z Egonom Bernalom in Nairom Quintano del zlate generacije kolumbijskega kolesarstva.

Največje uspehe je beležil pred desetletjem, ko je bil drugi na italijanskem Giru (2013 in 2014) ter tudi na Touru (2017). V bogati zbirki lovorik ima tudi srebrno olimpijsko kolajno z iger 2012 v Londonu.

Kolesarja je zaznamovala tudi tragična osebna zgodba. Njegovo otroštvo je zaznamovala smrt očeta, ki so ga leta 2001 v nepojasnjenih okoliščinah ubile skrajno desničarske paravojaške enote. Ker je bil prisiljen delati kot prodajalec srečk, da bi pomagal družini, je postal kolesar šele pri 16 letih.

Rigoberto Uran pa ni le kolesar. Z denarjem iz športa je že poskrbel za prihodnost, saj je ustvaril svojo znamko oblačil in je tudi lastnik restavracij in televizijska zvezda v Kolumbiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!