Roglič po hudem boju s Thomasom zmanjšal zaostanek

Kolesarstvo 26. Maj 202313:52 > 17:30 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious) je zmagovalec kraljevske 19. etape dirke po Italiji od Longaroneja do Tre Cime di Lavareda (183 km). Tik pod vrhom strmega zaključnega vzpona je napadel Primož Roglič (Jumbo-Visma), čeprav se ni uspel prav zares otresti žilavega Gerainta Thomasa (Ineos) je vendarle pridobil nekaj sekund. Vse bo odločeno na sobotnem kronometru na Svete Višarje.

Glavni konkurenti za skupno zmago so se praktično celotno kraljevsko etapo vozili skupaj. Na ognjemet je bilo potrebno čakati vse do zadnjega vzpona na Tre Cime di Lavaredo, ki je bil posebej brutalen v zadnjih štirih kilometrih s povprečnim naklonom 11,7 odstotka.

Čakalo se je predvsem na Primož Rogliča, ki je imel pred zaključkom pripravljeno rezervno kolo, drugačno od tistega, ki ga je vozil od začetka etape in s prestavnimi razmerji prilagojenimi za strmejše klance. Pred zadnjima dvema vzponoma se je Kisovčan tudi odločil za menjavo, skočil pa dober kilometer pred ciljem. Geraint Thomas mu je lahko sledil, nato je priključil tudi Joao Almeida.

Po nekaj metrih skupne vožnje je pospešil Britanec. Sprva je imel Slovenec težave, a nato ne le odgovoril na napad, temveč do cilja še pospeševal in prednost v seštevku z 29 znižal na 26 sekund. V soboto se na Višarjah ob boju za rožnato majico obeta pravi kolesarski praznik.

Portugalec je medtem proti Rogliču izgubil dodatnih 23 sekund, kar bo na kronometru težko nadoknadil. Zdaj za Slovencem zaostaja 33 sekund, za Thomasom že 59.

Odziv Primoža Rogliča po petkovi 19. etapi dirke po Italiji

Vzpon na Tri kralje in nato še na Tre Cime di Lavaredo, kjer je napadel Roglič. Foto: Giro d’Italia

Buitrago močnejši od Geeja

V boju za etapno zmago so se znova znašli ubežniki. Potem ko je dobršen del dneva skupino na čelu dirke sestavljalo 15 kolesarjev, se je pričakovano na zadnjih vzponih ta močno razredčila. Naposled je ostala trojica Derek Gee (Israel – Premier Tech), Santiago Buitrago (Bahrain – Victorious) in Michael Hepburn (Team Jayco AlUla).

Borbeni Kanadčan je poskušal s samostojnim zaključkom, a ga je dober kilometer pred ciljem ujel Kolumbijec in se odpeljal mimo njega veličastni etapni zmagi naproti.

Gee je tako znova ostal brez etapne zmage, ki jo je vneto lovil skoraj tri tedne. Do cilja je za Buitragom zaostal 51 sekund, tretji je bil Magnus Cort (EF Education-EasyPost), ki ga je za nekaj bonifikacijskih sekund skoraj ujel tudi Roglič.

Veselje Buitraga. Foto: Profimedia

Odločitev na Višarjah

V soboto bo 106. izvedba dirke po Italiji na predzadnji dan gostovala najbližje Sloveniji. Po dveh letih, ko je Giro potekal tudi po slovenskih cestah, bo letos karavano v boju za rožnato majico najbližje slovenski meji mogoče pozdraviti na gorskem kronometru od Trbiža do Svetih Višarij.

Ta zaradi trase pomeni strah in trepet za vse kolesarje. Kronometer bo dolg 18,6 kilometra. Začel se bo sredi Trbiža pri cerkvi (Piazza Unita), nato pa pot vodila mimo Ovčje vasi (Valbrune), od koder z jugozahodnega pobočja teče ozka cesta na vrh Svetih Višarij (Monte Lussari). Prav tam se bo začel pravi pekel, saj kolesarje čaka 7,3 kilometra vzpona s povprečnim naklonom kar 12,3 odstotka.

Izidi 19. etape od Longaroneja do Tre Cime di Lavareda (183 km):

Results powered by FirstCycling.com

Profil 19. etape:

Giro 2023 19. etapa
19. etapa. Foto: Giro d’Italia

V ŽIVO

Konec! Santiago Buitrago (Bahrain – Victorious) je zmagovalec kraljevske 19. etape!

3 km do cilja: Derek Gee (Israel – Premier Tech) je zdaj na čelu ostal sam in lovi prvo etapno zmago na letošnji dirki po Italiji, potem ko je bil nekajkrat že zelo blizu. Med favoriti za zdaj še brez napada.

9 km do cilja: Skupina s favoriti se vse bolj redči, odpadla sta tudi dva pomočnika Rogliča, a izjemni Kuss je še vedno z njim. Prednost ubežnikov je s šestih minut padla pod štiri.

16 km do cilja: Spredaj je ostala četverica Cort, Gee, Buitrago in Hepburn. Ob šestih minutah prednosti pred glavnino se zdi, da bo zmagovalec etape znova nekdo od ubežnikov. Kolesarje je medtem ujel naliv.

19 km do cilja: Se nemara pripravlja napad Rogliča? Komentator na Eurosportu je dejal, da ima Jumbo-Visma zanj pripravljeno rezervno kolo, ki je drugačno od tistega, ki ga je vozil od začetka etape in ima prestavna razmerja prilagojena strmejšim klancem. Pred zadnjima dvema vzponoma se je Roglič odločil za menjavo!

22 km do cilja: Pred kolesarji sta še dva vzpona, ko se pričakuje tudi napade v glavnini. Najprej prelaz Treh križev (Tre Croci, 7,9 km/7,2 %), nato še ciljni klanec do Tre Cime di Lavaredo (7,2 km/7,6 %). Zadnji štirje kilometri so brutalni s povprečnim naklonom 11,7 odstotka in najstrmejšim odsekom s kar 18 odstotki.

Vzpon na Tri kralje in nato še na Tre Cime di Lavaredo. Foto: Giro d’Italia

39 km do cilja: Ubežniki so se prebili čez Giau, v glavnini je ostalo mirno. Razlika se je medtem spustila pod sedem minut.

51 km do cilja: Na vrsti je tretji kategoriziran vzpon dne, na prelaz Giau (9,9 km/9,3 %). Po drugem vzponu nad 2.000 metrov bo sledil nov spust in za konec še dvodelni vzpon.

Vzpon na prelaz Giau. Foto: Giro d’Italia

67 km do cilja: Ubežniki so pred glavnino že več kot osem minut in so že čez drugi kategoriziran vzpon. Kot kaže bo Ineosu uspelo, da znova zmagovalec etape ne bo prišel izmed konkurentov za skupno zmago, tako bo odvzeta možnost Rogliču za potencialne bonifikacijske sekunde.

75 km do cilja: V ospredju je le še 14 kolesarjev. Srb Stojnić je odpadel. Prednost vodilnih kolesarjev pred glavnino je osem minut. Kolesarji se bližajo vrhu Valparole.

Passo Valparola. Foto: Profimedia

80 km do cilja:Prednost ubežne skupine se povečuje, zdaj znaša že preko sedem minut. V skupini ubežnikov je malce zaostal srbski kolesar Veljko Stojnić.

88 km do cilja: Za kolesarji je prelaz Campolongo, a pod do cilja je še dolga. Kolesarje čakajo še tri špice. Po spustu se bodo začeli vzpenjati proti Valparoli (2194 nmv). Prednost ubežnikov ostaja okoli šest minut.

95 km do cilja: Na kraljevi etapi za zdaj vse mirno. Ubežna skupina je le malce poveča prednost, ki zdaj znaša blizu šest minut.

105 km do cilja: Skupina v ospredju se je povečala še za tri kolesarje (15). Prednost ubežne skupine pred glavino je okoli štiri minute.

115 km do cilja: V ospredju je zdaj 12 kolesarjev. Med njimi je najboljši v generalni razvrstitvi Santiago Buitrago, ki ima za vodilnim Thomasom 12 minut zaostanka. Ubežniki imajo minuto prednosti pred tremi zasledovalci, glavnina z rožnato majico zaostaja več kot pet minut.

Še 133 km do cilja:Ubežnika sta ujeta, pridružilo se jima je še nekaj kolesarjev, skupina jih zdaj šteje osem. Glavnina zaostaja za 24 sekund.

Še 150 km do cilja: Še vedno sta v ospredju Warbasse in Stojnić, a nujna prednost je manj kot 20 sekund. Glavnina ves čas pokriva poskuse dodatnih pobegov, zato je tudi hitrost na zavidljivi ravni, ubežnika pa se ne moreta odlepiti.

Še 170 km do cilja:Larry Warbasse (AG2R Citroën) in Veljko Stojnić (Corratec Selle Italia) sta pobegnila glavnini in se zelo dobro dopolnjujeta ter si nabrala  42 sekund prednosti. Čez kakšnih 15 kilometrov se bo trasa počasi začela vzpenjati.

Do procesije v Rimu v nedeljo se obeta troboj za skupno zmago. Rožnato majico lovijo vodilni Britanec Thomas (Ineos Grenadiers), drugouvrščeni Roglič (+0:29) in tretji Portugalec Joao Almeida (+0:39) iz ekipe UAE Team Emirates.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!