Mohorič: Objektivno je bil Pogačar boljši od Rogliča

Kolesarstvo 3. Dec 202115:305 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Za Matejem Mohoričem je vrhunska sezona, v kateri je slavil dve etapni zmagi na dirki po Franciji, še predtem pa postal državni prvak na cestni dirki. Zaveda se, da bo uspehe v prihodnjem letu težko ponoviti, pa čeprav bo z moštvom Bahrain Victoriusa k načrtovanju priprav in dirk pristopil še bolj sistematično.

“Pretekla sezona je bila zagotovo najboljša do zdaj, ampak nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše. Vidim veliko stvari, ki so šle v pravo smero in so se odvile dobro, veliko pa se jih da tudi izboljšati. Številna druga mesta bi si želel dodelati v zmage,” je pogovor z novinarji po predstavitvi lastne kolesarske fundacije začel Matej Mohorič.

Vedno je prostor za napredek

Prve priprave na novo sezono je že opravil, dva tedna je treniral v Monaku. V torek z ekipo za tri tedne odhaja v Španijo, kjer se bodo z moštvenimi kolegi osredotočili le na kolo in odklopili od ostalega sveta.

“Postavili smo določene temelje za naprej, ki nam bodo prišli zelo prav. Lani nismo imeli časa za to, letos pa smo vse delali bolj obče in sistematično, zato verjamem, da se bo to odražalo tudi na rezultatih ekipe, pa čeprav smo bili že lani zelo uspešni. Upam, da ta metodika dela prinese še boljše in vidnejše uspehe,” je dejal 26-letnik iz Podblice.

Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliver

Zmagama na dirki po Franciji, s čimer je obkljukal cilj slavja na vsaj eni etapi vseh tritedenskih dirk, je dodal še drugi naslov državnega prvaka in drugi mesti na dirkah po Poljski in Beneluksu. Kljub temu vidi veliko prostora z izboljšave:

“Detajlov je ogromno: od aerodinamičnega položaja na kolesu do nastavitev, načina treninga in samega programa dirk, ki ga bomo letos zastavili bolj metodično kot lani. Videli smo namreč, da smo tudi posamezniki v ekipi na najrazličnejših trasah sposobni dosegati najvišja mesta. Upam, da številna druga mesta, ne samo moja, nadgradimo v še kakšno zmago več.”

Zaradi Pogija in Rogle ima več miru

Kljub najboljši sezoni v karieri pa je nekdanji svetovni prvak med mladinci in do 23 let zaradi še večjih uspehov Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča nekoliko v senci najboljših dveh kolesarjev s svetovne lestvice. “To me ne moti. Dopušča mi več miru, časa za strokovno delo, manj sem medijsko izpostavljen,” prednost našteva 12. kolesar sveta.

Da ima Slovenija z njim v prvi petnajsterici torej kar tri kolesarje, pa je po Mohoričevih besedah zgolj posledica dobrega dela: “To je nekaj, kar je prišlo spotoma z vsemi uspehi od državnega prvenstva naprej. Veliko smo se naučili, dobili potrditev in samozavest, da delamo naprej. Apetiti so zdaj zrasli. Ne bo lahko ponoviti vsega, a na dolgi rok rezultati ne bi smeli izostati.”

Mohorič, Pogačar, Mezgec… in Roglič. Foto: AP Photo/Daniel Cole

Klasike, Tour in svetovno prvenstvo

Za 27-letnika, ki v članski konkurenci nastopa od leta 2014 dalje, bo dirka po Franciji primarni cilj tudi v prihodnji sezoni. Že prej pa se bo posvetil belgijskim klasikam.

“Poleg treh dirk Strade Bianchi – Od Tirenskega do Jadranskega morja – Milano-San Remo se bomo osredotočili na prvi del belgijskih klasik. Na tiste najtežje, tlakovane. Glavni cilj bo dirka po Flandriji, najbrž bom tekmoval tudi na Pariz-Roubaix, morda tudi na Liege-Bastogne-Liege. Po zelo zahtevnem in napornem prvem delu sledi predah in mirna priprava na Tour. Moja želja je, da bi izpustil bolj zahtevni dirki po Švici in Dofineji in raje tekmoval na dirki po Sloveniji kot lani, saj je bolj sproščena.”

Slavje Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca po državnem prvenstvu 2021.

Že pred francosko pentljo bo skušal še tretjič v karieri postati državni prvak, saj majico s slovensko zastavo vselej zelo rad ponosno nosi na dirkah.

Naj se za rumeno udarita mož na moža

Točnih ciljev na francoskih cestah še nima, a se zaveda, da bo z bahrajnskim moštvom težko premagal Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča.

“Težko oziroma nesmiselno si je želeti, da bi se obema zgodila kakšna neprijetnost ali smola, da oba ne bi končala dirke. Leta 2020 smo šli na Tour z izvrstno pripravljenim Mikelom Lando, ki je bil na klanec zelo blizu Primožu in Tadeju. A enostavno nismo mogli konkurirati, da bi sploh bili v igri za zmago zaradi njegovih drugih šibkosti. Končali smo na športno odličnem četrtem mestu – drugem med smrtniki – ki je imel za sabo zelo veliko trdega dela, a ni bil tako odmeven kot Tour 2021. Tokrat je bil s strokovnega vidika nastop enak ali pa slabši, pa vseeno veliko bolj viden in veliko bolj uspešen,” se vrhuncev zadnjih dveh poletij spominja zmagovalec etape na Vuelti 2017 in Giru 2018.

Italijanska dirka za prihodnje leto ni v njegovih načrtih, tam pa ne bo niti Rogliča niti Pogačarja. Mohorič se ni mogel izogniti komentarju o podelitvi zlatega kolesa, ki je pred dnevi romalo v roke dvakratnega zmagovalca Toura.

Foto: Guliverimage

“Če pogledamo točke na lestvici in uspehe, objektivno ni dileme v tem, kdo je bil najbolj uspešen v lanski sezoni. Če pa gledamo subjektivno kvaliteto obeh tekmovalcev, sta si pa zelo podobna in blizu. Eno leto ima več smole eden, drugo drugi. O tem je težko diskutirati, ampak Pogačar je imel res izjemne rezultate. Upam, da se obema poklopijo načrti v naslednji sezoni in da se na dirki po Franciji udarita mož na moža za rumeno majico.”

Pod vodstvom novega selektorja še po članski naslov

Po poletnem vrhuncu bo jeseni 2022 glavni cilj svetovno prvenstvo. Letos je pred odhodom v Belgijo odkrito napovedal lov na medaljo, preizkušnjo pa je končal kot štirinajsti.

“Bil sem zelo blizu. Zelo sem bil razočaran, saj sem vedel, da sem bil dobro pripravljen in da spadam v ožji krog favoritov. Na dirki je šlo vse, kot je moralo, le zaključek ne. To je bil dokaz, da to razmišljanje ni bilo zmotno, ampak da dejansko lahko posežem po medalji. Naredili smo analizo, kaj se je zgodilo. Mislim, da vem, kje bomo skušali prihodnjo sezono drugače pristopiti. Upam, da mi v prihodnjih letih uspe osvojiti še majico v članski kategoriji,” se velikemu kariernemu cilju ne želi odpovedati.

Foto: Uroš Skaza

Mohorič pozdravlja odločitev Kolesarske zveze Slovenije, da za novega selektorja članske reprezentance imenuje Uroša Murna. “Uroš se mi zdi odlična izbira. Je zelo neopredeljen, ima svoje izkušnje kot tekmovalec. Zagotovo bomo dobro sodelovali, veselim se dela z njim. Upam, da kdo od nas Slovencev pripelje še kakšno zlato kolajno z velikih tekmovanj. Andreja Hauptmana smo imeli vsi radi, a vemo, da ima kot športni direktor pri ekipi UAE Emirates ogromno dela, zato ni mogel zraven biti še naš selektor,” je zaključil idejni vodja nove kolesarske fundacije MM.

Komentari

Vaš komentar