Tadeju Pogačarju prestižna nagrada

Kolesarstvo 25. Nov 202112:06 > 14:21 0 komentarjev
Pogačar bo napadal še tretjo zaporedno rumeno majico. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je dobitnik nagrade zlato kolo za najboljšega kolesarja leta 2021. Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je v glasovanju premagal rojaka in lanskega dobitnika Primoža Rogliča ter Belgijca Wouta van Aerta.

Triindvajsetletni Slovenec se je prestižne nagrade, ki jo podeljuje francoska revija Velo Magazine, osvojil prvič, prislužil pa si jo je, potem ko je letos še drugič slavil na Dirki po Franciji. S tem je nasledil rojaka Primoža Rogliča, ki je Vélo d’Or osvojil lani.

“Ta sezona je bila tako rekoč neponovljiva. Vse od februarja, ko je nastopil na prvi večdnevni dirki po ZAE, pa vse tja do oktobra in dirke po Lombardiji. Vmes je drugič osvojil Tour in prvi spomenik. To je res nekaj neverjetnega,” je povedal eden od športnih direktorjev ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman.

“Kje so meje, je težko reči, ampak treba je poudariti, da se je v zadnjih letih vse sestavilo, imel je tudi nekaj sreče, obenem pa prihajajo drugi, novi kolesarji za njim in treba bo še naprej trdo delati. Glede na starost in sposobnosti lahko tudi Tadej še precej napreduje in le upamo lahko, da bo ta razvoj trajal še vrsto let,” je dodal nekdanji slovenski selektor.

V letu 2021 vpisal 13 zmag

Mladi kolesarski as s Klanca pri Komendi je v tej sezoni še drugič zapovrstjo osvojil dirko vseh dirk, Tour de France, in postal 13. kolesar, ki mu je uspelo ubraniti skupno zmago. Obenem je član UAE Team Emirates postal eden le treh kolesarjev (Eddy Merckx, Fausto Coppi), ki so v eni sezoni ob zmagi na dirki po Franciji vpisali še slavje na dveh spomenikih. Pogačar je namreč zmagal tako na dirki Liege-Bastogne-Liege kot na dirki po Lombardiji, ki spadata med pet največjih enodnevnih klasik na svetu.

Foto: Guliverimage

Tudi olimpijske igre niso minile brez pečata 23-letnika, potem ko je na cestni dirki okoli vratu obesil bron. Skupaj je v letu 2021 vpisal 13 zmag, s čimer je končal na vrhu tudi te lestvice.

Za zlato kolo so bili poleg obeh Slovencev in Belgijca Wouta van Aerta, ki je v glasovanju zasedel tretje mesto, nominirani še Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen, Richard Carapaz, Mark Cavendish, Sonny Colbrelli, Egan Bernal, Annemiek van Vleuten, Harrie Lavreysen in Julian Alaphilippe. Slednji je še tretje leto zapored postal najboljši francoski kolesar.

Velo d’Or je nagrada, ki jo od leta 1992 podeljuje francoska kolesarska revija Velo Magazine za najbolj izstopajoče dosežke na kolesarskih dirkah. Nagrada se vsako leto podeli kolesarju, za katerega velja, da se je v tem letu najbolje odrezal.

Sezona 2021 Tadeja Pogačarja:

  • Rumena, pikčasta in bela majica na Dirki po Franciji, kjer je osvojil še tri etapne zmage
  • Zmaga na dirki Tirreno – Adriatico, kjer je osvojil še majico za najboljšega hribolazca in mladega kolesarja ter četrto etapo
  • Skupna zmaga na Dirki po Združenih arabskih emiratih ter etapna zmaga na 3. etapi
  • Zmaga na Dirki po Sloveniji, majica za najboljšega hribolazca ter zmaga na 2. etapi
  • Osvojitev spomenika Liege – Bastogne – Liege
  • Osvojitev spomenika Dirka po Lombardiji
  • Bronasta medalja na cestni dirki na olimpijskih igrah v Tokiu
  • Tretje mesto na Dirki po Baskiji in zmaga na tretji etapi dirke

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!