Fantastičen dan Jumbo Visme, Roglič pridobil več kot pol minute

Kolesarstvo 31. Avg 202317:05 > 17:17
Roglič Vingegaard
Foto: Profimedia

Na kolesarski dirki po Španiji je 6. etapo po uspešnem begu dobil superpomočnik Primoža Rogliča Sepp Kuss. Roglič in Jonas Vingegaard sta na zadnjem klancu pridobila dobre pol minute proti Remcu Evenepolu, ki ni uspel slediti močnemu napadu slovenskega šampiona. V skupnem seštevku je zaostanek za Belgijcem iz 43 zmanjšal na pičlih 11 sekund.

Slava šeste etape Vuelte 2023, ki se je končala pri astrofizikalnem observatoriju na Javalambreju, je pripadla ubežnikom. Izjemno močan beg se je izoblikoval že v zgodnji fazi dneva, v njem pa so bili tudi kolesarji, ki so pošteno ogrožali vrh skupnega seštevka. A kot je že v prejšnjih dneh napovedal dozdajšnji nosilec rdeče majice Remco Evenepoel, si je takšnega razpleta tudi želel.

Ubežniki so si privozili že več kot šest minut prednosti, pričakovano pa se je največ dogajalo na zadnjem klancu do Pica del Buitreja, na katerega je vodilna skupina vstopila s skoraj štirimi minutami prednosti pred majhno glavnino. Velik del klanca so prevozili skupaj, kmalu pa je po poskusu Kolumbijca Einerja Rubia (Movistar) skočil Sepp Kuss, ki tokrat ni pomagal Primožu Rogliču in Jonasu Vingegaardu. Američan je imel prej v begu družbo kar štirih moštvenih kolegov, v zaključku pa je zdržal do konca in slavil veliko etapno zmago.

Sepp Kuss
Foto: Profimedia

Medtem ko je Kuss premagoval zadnje kilometre ceste, se je v ozadju za skok odločil Primož Roglič. Hitro je začutil, da ima Evenepoel slab dan, zato si je uspel pripeljati nekaj metrov prednosti. Za trenutek sta zaostala tudi Vingegaard in Mas, ki pa sta se nato sama pognala v lov na Kisovčana in ga v nadaljevanju tudi ujela. Kapetana Jumbo Visme sta ob pomoči moštvenega kolega Valterja Attile ohranjala visok tempo kolesarjenja, Evenepoel pa se je v ozadju mučil. Dvojec rumeno-črnih je v cilj pripeljal na 18. in 19. mestu, proti Evenepoelu na 24. pa sta pridobila 32 sekund.

Rdečo majico je prevzel Francoz Lenny Martinez (Groupama FDJ), ki je po dnevu v begu na koncu zasedel drugo mesto, le osem sekund za njim je zdaj Kuss, 51 pa Marc Soler (UAE Emirates). Kljub uspešnemu dneva je Roglič zaradi številnih ubežnikov v skupnem seštevku s sedmega mesta zdrsnil na 12., le eno mesto za Vingegaardom. Evenepoel je trenutno deveti (+2:47) za Martinezom, Vingegaard za Belgijcem zaostaja pet sekund, Roglič pa 11.

Jutri bo na sporedu prva povsem ravninska etapa na letošnji Vuelti, obeta se miren dan za kapetane. Začela se bo nekaj minut pred 13. uro v Utielu, končala pa po 201 km v Olivi okoli 17.30.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, 6. etapa