Dončićeva gesta ganila selektorja Zelenortskih otokov (VIDEO)

Luka Dončić je po zmagi Slovenije proti Zelenortskim otokom (92:77) zakorakal na sredino parketa in pristopil do selektorja nasprotnega moštva Emanuela Trovoade. Izročil mu je dres in namenil nekaj besed spodbude, kar ga je tako ganilo, da se mu je iz srca zahvalil na novinarski konferenci.

“Želim spregovoriti še o hvaležnosti za gesto, ki jo je danes napravil Luka. Ob koncu tekme mi je ponudil dres. S tem je izkazal spoštovanje za vso delo, ki so ga danes opravili ti briljantni mladi fantje proti odlični ekipi. Pozdravili so nas vsi igralci in trener ter nas spodbudili, naj nadaljujemo z delom in če bomo trdo garali, nas čaka še veliko veselja,” je pred mediji po dvoboju s Slovenijo povedal selektor Emanuel Trovoada.

Reprezentanca Zelenortskih otokov letos debitira na svetovnih prvenstvih. Zgodovine ne pišejo zgolj za svojo državo, temveč tudi širše, saj so postali država z najmanjšim številom prebivalcev, ki je kadarkoli zaigrala na Mundobasketu.

Otočje, ki je od zahodne obale afriške celine oddaljeno dobrih 500 kilometrov, ima po zadnjih podatkih Združenih narodov 572 tisoč prebivalcev. Premierni nastop si je prišlo na Okinavo ogledati tudi lepo število njihovih navijačev. Videli smo jih precej več kot slovenskih. Slednjih je le za vzorec.

Dončić v objemu selektorja Zelenortskih otokov. Foto: Profimedia

Če si dober človek, boš morda igral proti Dončiću

O tem, kaj za zelenortsko reprezentanco pomeni tekma proti Sloveniji z Dončićem, smo se s košarkarji iz te otoške afriške države pogovarjali že pred tekmo. Zelo ganljivo razmišljanje je ponudil predvsem izkušeni Fidel Mendonca. “Zame bo to velik trenutek. Prihajam iz majhne države, iz revne soseske, ki jo zaznamujejo številne težave. Igrati proti Dončiću, proti verjetno najboljšemu košarkarju na svetu, je zelo pomembno za otroke v naši državi. Lahko sanjajo. Če si dober človek, se morda lahko prebiješ do tekme z njim,” je dejal 39-letni krilni košarkar iz Praie.

V nadaljevanju pogovora nam je zaupal, da košarka zanj predstavlja rešitev. “Moja družina ni imela sredstev, da bi mi omogočila šolanje ali pot v tujino. Brez košarke ne bi potoval. Za nas je torej košarka več kot igra. Ne gre le za zmage. Je priložnost, da se uresničiš,” je dejal dolgoletni reprezentant in član ekipe Predio. Sanje so se mu uresničile. Pa čeprav je igral le dobrih osem minut. Toda za svoje mlade rojake ima odslej nov nauk.

Oktobra znova Tavares vs Dončić

Prav v času zaključka tekme pa je po spletu zaokrožila informacija o zvezdniški pripravljalni tekmi. Dallas Mavericks in Real Madrid. Kluba Luke Dončića se bosta 10. oktobra pomerila v Madridu. Ekshibicijo sta že potrdila oba kluba. Dallas se bo v Evropi ustavil na poti iz Abu Dabija, kjer se bo pred te dvakrat pomeril z Minnesoto.  Luka se bo torej na kratko vrnil v špansko prestolnico. Tam pa ga bo po vsej verjetnosti pričakal Edy Tavares, ki je letos Real popeljal do evroligaške krone.

Slikovit je bil po zadnji tekmi skupinskega dela tudi prvi zvezdnik Zelenortskih otokov. Tavares je izjemen strelski potencial Slovenca postavil v kontekst “navadnega” košarkarja. “Imel je 19 točk, to je za nas ostale, kot bi jih dosegli pet,” se je pošalil. “Luka je visok organizator igre, zato vidi vse na igrišču. Misliš, da mu lahko kdaj ukradeš žogo, a res nadzira vsak položaj na parketu. Težko je sploh takrat, ko si pomaga z bloki. Če kdo priskoči na pomoč, se mu odpre podaja v kot. Če ne, pa najde drugo rešitev. Storili smo vse, kar smo lahko.”

Doncic Tavares
Foto: FIBA

Dončić je tekmo sklenil z 19 točkami, a bil precej neučinkovit. Zadel je le 5 od 17 metov iz igre, od tega je bil zgolj enkrat natančen z razdalje, sprožil je osemkrat. Dodal je 7 skokov in 9 asistenc. Tako svetovno prvenstvo še naprej ostaja brez junaka, ki bi vknjižil trojega dvojčka.

Slovenija bo od petka dalje na Okinavi čaka boj za uvrstitev v izločilni del, medtem ko pa zelenortska izbrana vrsta odhaja v spodnjo polovico tabele, kjer se bo borila za mesta od 17 do 32.

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!