Nov padec in odstop na dirki po Baskiji, etapna zmaga Francozu

Kolesarstvo 5. Apr 202418:00 0 komentarjev
Mikel Landa
Tokrat jo je huje skupil Mikel Landa. Foto: Profimedia

Francoz Romain Gregoire je zmagovalec pete etape dirke po Baskiji. Kolesar ekipe Groupama-FDJ je imel na cilju 176 kilometrov dolge etape od Vitoria-Gasteiza do Morebieta-Etxana v sprintu večje ubežne skupine več moči od Venezuelca Orluisa Aularja in Nemca Maximiliana Schachmanna.

Nemec, moštveni kolega Primoža Rogliča pri ekipi Bora-hansgrohe, je bil s tretjim mestom največji dobitnik etape, z bonifikacijskimi sekundami je v skupnem seštevku pridobil dve mesti in napredoval na drugo. Za vodilnim, Dancem Mattiasom Skjelomesejem, ki je tokrat ciljno črto v času zmagovalca prečkal kot 24., zdaj zaostaja za dve sekundi. Na tretjem mestu je kolesar UAE Emirates Juan Ayuso, ki zaostaja štiri sekunde.

Slovenija po četrti etapi nima več kolesarja. Roglič je moral po skupinskem padcu odstopiti, čeprav se za razliko od njegovih največjih tekmecev za zmago na dirki, Danca Jonasa Vingegaarda in Belgijca Remca Evenepoela, ni resneje poškodoval.

Vodilna skupina je v peti etapi štela 34 kolesarjev. Quinten Hermans, zmagovalec tretje etape, je bil najbližji zasledovalec skupine, zaostal je 58 sekund.

“Navdušen sem, to je moja prva zmaga v svetovni seriji. Kar nekaj časa je preteklo, da so me razglasili za zmagovalca, a ko sem izvedel za to, je bilo veselje še večje, kot če bi zmagal zanesljivo. V sprintu sem trpel, a to je bilo sladko trpljenje, za katerega so zaslužni tudi moštveni kolegi, ki so me 500 metrov pred ciljem pripeljali do ugodnega položaja za sprint,” je po zmagi dejal Gregoire.

Po strahotnem skupinskem padcu favoritov v četrtek tudi peta etapa ni minila brez nevšečnosti. Tokrat jo je pri padcu skupil kolesar Soudal Quick-Stepa Mikael Landa, ki si je zlomil ključnico. Zaradi poškodb je moral odstopiti tudi njegov moštveni kolega Gil Gelders.

Results powered by FirstCycling.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!