Obetaven začetek, a najtežje še prihaja: “Roglič je trmast”

Kolesarstvo 22. Avg 202214:47 0 komentarjev
Primož Roglič je lahko zadovoljen z začetkom Vuelte. Foto: Guliverimage

Na Dirki po Španiji je danes na sporedu prvi prosti dan. Karavana ga je izkoristila predvsem za selitev iz Nizozemske na Iberski polotok, kjer se boj za rdečo majico nadaljuje že jutri. Pred nadaljevanjem prvega tedna veseli predvsem dejstvo, da je od kapetanov v najboljšem položaju Primož Roglič, ki je brez težav prestal ravninski uvod. Prvi pravi testi za hribolazce pa sledijo v četrtek, soboto in nedeljo.

Po zmagi Jumbo Visme na petkovem moštvenem kronometru je za člani nizozemskega moštva uspešen začetek zadnje tritedenske dirke v letošnji kolesarski sezoni. Rdeča majica vodilnega na Vuelti 2022 je kljub tretji menjavi – po Robertu Gesinku in Mikeu Teunissenu jo bo jutri v Vitorii-Gasteiz nosil Edoardo Affini – še vedno v vrstah ’čebel’.

Na izvrstnem tretjem mestu v skupnem seštevku je Primož Roglič. Slovenski šampion je na nizozemskih tleh v treh ravninskih etapah le malce pretegnil noge, pravi preizkus forme in okrevanja po poškodbah na Touru pa za Zasavca prihaja v nadaljevanju tedna.

Četrtek, sobota, nedelja

Po razgibanih etapah s ciljem v Laguardii in Bilbau bo prvi pravi gorski preizkus za tiste, ki upajo na visoko skupno razvrstitev, na sporedu v četrtek. Od prestolnice Baskije do prvokategoriziranega ciljnega vzpona na Pico Jano (vmes še klanca na Alisas in Brenes) bo že jasno, kdo se lahko v naslednjih dveh tednih bori za rdečo majico in kdo se bo moral zadovoljiti z manj od želenega.

Profil četrtkove, 6. etape:

Foto: A.S.O.

Še težji bo drugi konec tedna. Dve gorski etapi s ciljnima vzponoma (Collau Fancuaya in Les Praeres) bosta zaokrožili prvih devet dni, dokončno pa se bo vzpostavilo razmerje med kapetani in zgolj lovci na etapne zmage. Jasno bo tudi, na kako uspešni poti do četrte zaporedne zmage na Vuelti je Roglič. To bodo ključne tri etape tega tedna na Pirenejskem polotoku.

Profil sobotne, 8., in nedeljske, 9. etape:

Foto: A.S.O.
Foto: A.S.O.

“Navijam za Primoža, upam, da bo čim bolje nastopal do konca Vuelte. On je tako ali tako eden najbolj trmastih in vztrajnih posameznikov, kar jih poznam. Verjamem, da še ni rekel zadnje, in se bo kljub novemu padcu in razočaranju v Franciji vrnil na vrh. Že zdaj v Španiji,” v svojega rojaka verjame Matej Mohorič, ki boje iz španskih cest spremlja iz domačega naslonjača.

Kolesar Bahrain Victoriousa te dni na slovenskih tleh namreč še vedno okreva po okužbi s koronavirusom in virusom Epstein-Barr med Dirko po Franciji. Kako je prestal razočaranje, ko na Touru ni ponovil lanskih uspehov, ali se bo moral letos odpovedati lovu na tako želeno mavrično majico svetovnega prvaka, kakšno je rivalstvo med Rogličem in Pogačarjem iz prve vrste in zakaj je biografijo izdal že med kariero, si na Sportklubu preberite v nedeljskem intervjuju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!