Pogačar: Ko Rafal Majka peče palačinke, veš, da bo dober dan

Kolesarstvo 18. Jun 202216:57 > 17:10
Majka in Pogačar. Foto: Uroš Skaza

Četrta etapa Dirke po Sloveniji je postregla s startom v Laškem in s slikovitim zaključkom na Veliki planini. Kraljevska etapa slovenske pentlje se je odvila po pričakovanjih z zmago ekipe UAE Team Emirates. Vseeno prvi ciljne črte ni prečkal Tadej Pogačar, ampak njegov ekipni kolega Rafal Majka. Pogačar je ohranil zeleno majico vodilnega na dirki, po etapi pa ni skrival navdušenja.

Tadej Pogačar je po četrti etapi še vedno vodilni kolesar Dirke po Sloveniji. Pred drugouvrščenim Rafalom Majko (današnjim zmagovalcem) je ohranil tri sekunde prednosti. S Poljakom sta se znova uspela oddaljiti od konkurence in se skupaj pripeljala čez ciljno črto. O zmagovalcu je odločala kar igra kamen, škarje, papir, ki jo je dobil Poljak in osvojil etapno zmago.

23-letnik je bil po etapi več kot zadovoljen: “Mislim, da smo znova opozorili nase. Z Rafalom Majko sva pokazala, da sva še kako močna na klanec. Mislim, da nas pred Dirko po Franciji ne sme skrbeti.” Aktualni zmagovalec Dirke po Sloveniji in francoskega Toura je dodal: “Bolj zadovoljni ne bi morali biti. Vse je šlo po planu. Pokazali smo, da smo močni. Samozavest je na naši strani. Danes sem res užival. Nekaj posebnega je bilo tudi peljati skozi Komendo, zato se vsem navijačem zahvaljujem, nekaj takega ne vidiš niti na največjih dirkah. Bilo je res fantastično.”

Foto: Uroš Skaza

Etapa kljub dominaciji ekipe UAE Team Emirates ni bila lahka. “Danes je bilo izjemno vroče, še posebej na zadnjem klancu. A tudi to nas ni preveč skrbelo,” je dodal Pogačar, ki je opozoril še na napadalno taktiko ekipe Bahrain – Victorious: “Bahrain je znova “presenetil” z napadom, kot vsako etapo. Mi smo samo sledili, a izgubili smo dva kolesarja. Na koncu je Jan Polanc opravil izjemno delo. Zadnji klanec pa smo šli res na polno in uspelo nam je.”

Ob tem se je še pošalil na račun svojega poljskega sotekmovalca: “A ko zjutraj Rafal Majka peče palačinke, veš, da bo dober dan.”

Domen Novak rešil tretje mesto

Manj zadovoljni so po etapi delovali pri ekipi Bahrain – Victorious. Precej suhoparen z besedami je bil presenetljivo Matej Mohorič. Pri moštvu se je več kot očitno pojavilo tudi nekaj razočaranja po razpletu 4. etape na Veliko planino. “Tadej in Majka sta pokazala, da sta boljša. Mislim pa vseeno, da je pripravljenost pred Tourom vrhunska,” je povedal Mohorič.

“Gor sem šel v svojem ritmu. Najprej sem hotel hitro, a potem sem videl, da ne bom mogel slediti najboljšim. Nismo še zmagali na nobeni izmed etapi, a Domen je tretji v skupnem seštevku, kar je dober rezultat,” je (vsaj malce) zadržano razplet pokomentiral Mohorič.

Foto: Uroš Skaza

Precej aktiven je bil Jan Tratnik, ki je poizkušal tudi z napadom, ki pa mu ni uspel. “Še jaz ne vem, zakaj sem napadel,” je svoje besede Idrijčan zbral po etapi. “Ne bom rekel, da je bil to plan načrta, taktika več kot očitno ni bila dobra. Mislim, da bi se morali osredotočiti na Domna Novaka. Ekipe so se fokusirale na nas. To je bila le potrata energije. Poizkušal sem, a ni šlo. Dal sem vse od sebe.” Novak je ubranil tretje mesto v skupnem seštevku, za Pogačarjem zaostaja za minuto in 56 sekund, prednost pred četrtim Vincenzom Albanesejem pa znaša zgolj 10 sekund.

O trasi etape je Tratnik dodal: “Za gorsko ni bila etapa nič posebnega. Zaključni klanec je bil strm, a prej so bile ceste lepe in široke. Klanci pred zadnjim niso bili preveč težki. Je pa bilo lepo kolesariti v tem delu Slovenije.”

Foto: Uroš Skaza

Dirka po Sloveniji se bo zaključila z jutrišnjo etapo od Vrhnike do Novega mesta. Etapa bi morala biti za potrditev zmage Tadeja Pogačarja le še formalnost. V naslednjem tednu sledijo še državna prvenstva (tudi slovensko; cestna dirka bo v Mariboru, kronometer na Dolenjskem), nato pa bodo že 1. julija kolesarji napadali rumeno majico na francoskem Tour de Francu.

Komentari

Vaš komentar