Pogačar o dopingu: Veliko je odrekanja, obtožbe bolijo

Kolesarstvo 21. Okt 202117:28 2 komentarja
Foto: AP Photo/Christophe Ena

Tadej Pogačar, dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji, ne more uiti obtožbam glede dopinga. 23-letnik zagotavlja, da so njegovi rezultati pristni, sam pa se ne šteje za najboljšega kolesarja v svetovni karavani.

Tadej Pogačar je zaključil najboljšo sezono v svoji športni karieri. Pogačarjevo leto 2021 se bo za vedno vpisalo v kolesarsko zgodovino. Osvojil je Tour, bronasto olimpijsko kolajno, dva spomenika in še marsikaj.

Talent in potencial 23-letnika iz Komende sta tako velika, da ga je tudi legendarni Eddy Merckx, za mnoge najboljši kolesar vseh časov, označil za svojega naslednika.

Pogačar želi ubežati vsem pohvalam in raje ostaja miren. Pravzaprav kljub vsem zmagam, prekipeva od ponižnosti in razmišlja le o tem, da bi še naprej vozil kolo in se še naprej zabaval. Zmage so posledica užitka na cesti.

Vprašanja o dopingu se še vedno pojavljajo

Kljub temu pa ne more ubežati vsem obtožbam glede dopinga. Pogačarjeva forma na letošnjem Touru je bila tudi po nekaterih meritvah izjemna. Njegove številke naj bi bile tako dobre oziroma celo boljše od Armstrongovih. Naučiti se živeti s sumi in odgovarjati na vprašanja o njegovih nastopih, je bil morda ključni del Pogačarjevega razvoja v kolesarskega šampiona. Zaradi zgodovine dopinga v poklicnem kolesarstvu, zlasti na Touru, so Pogačarjevi nastopi razumljivo pod drobnogledom.

Tadej Pogačar je še drugič zapored osvojil dirko po Franciji. Foto: REUTERS/Stephane Mahe

“Boli, vendar bi to moral pričakovati zaradi zgodovine našega športa. Vem, da nam ljudje ne morejo tako zlahka zaupati,” Pogačar pravi za spletni portal Cyclingnews. “Boli zaradi tega, kar počnemo. Toliko treniramo, marsikaj v življenju damo na stran, da bi bili na najvišji ravni. Odpovemo se marsičemu.”

23-letnik na svojem računu še nima zmagi na Giru in Vuelti. Zaenkrat ni izključeno, da Pogačar v sezoni 2022 debitira na Dirki po Italiji, ki bo znova zavila tudi v Slovenijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje