Pogačar po neuspelem kronometru upa na boljšo nedeljo

Delite:
Pogačarjev kronometrski položaj v italijanskem Trentu. Foto: guliverimage

Tadej Pogačar evropskega prvenstva ni začel po željah. Na kronometru je imel obilico težav, tudi s tehnologijo, na koncu je zasedel 12. mesto. Vseeno priložnost v italijanskem Trentu ostaja. V nedeljo je na sporedu cestna dirka, ki bi mu morala precej bolj ustrezati.

Konkurenca na kronometru v Trentu je bila izjemna. Poleg Pogačarja so nastopili med drugim svetovni prvak v tej disciplini Italijan Filippo Ganna, aktualni evropski prvak Švicar Stefan Küng ter mladi in obetavni Belgijec Remco Evenepoel.

Pogačar je startal v nelagodnem položaju: tik pred Ganno in Evenepoelom. Ob tem je imel obilico težav z radijsko zvezo. “Prekinila se mi je zveza z avtomobilom, poleg tega sta se mi Ganna in Evenepoel hitro približevala. Vse mi je padlo dol. Ni bilo več pravega ritma,” je po kronometru povedal Pogačar, a ostal pozitiven: “Spet sem se naučil nekaj novega. Kronometer ni bil najslabši, vseeno pa je bil med mojimi slabšimi. Vseeno pozitivno gledam naprej. Nedeljska proga mi bolj leži. Upam na dobro nedeljo.”

Pogačarja sta na progi prehitela tako Ganna kot Evenepoel. Foto: guliverimage

Pogačar med favoriti na cestni dirki

Današnja proga Pogačarju ni najbolj ustrezala, veliko bolj pa mu nedeljska. Ta bo težja s številnimi klanci in spusti. “Danes je bila proga zelo hitra. Včasih sem mislil, da so mi všeč takšni kronometri, očitno to ne drži več. V nedeljo bo zagotovo proga bolj pisana na mojo kožo. Zna pa se zgoditi vse. V vsakem primeru bo zelo zanimivo.”

Profil dirke. Foto: trentino2021cycling.eu

Konkurenca pa bo znova izjemno močna. Belgijci bodo računali na Remca Evenepoela, Italijani na Sonnyja Colbrellija in Mattea Trentina. V Trentu so tudi Slovak Peter Sagan, Nizozemec Bauke Mollema, Portugalec Joao Almeida in peti z Vuelte Švicar Gino Mäder. “Proga je pisana na mojo kožo, a mogoče lahko kakšen izjemno hiter kolesar premaga vse klance. Videli bomo, kako me bodo nesle noge.”

Cilj ostajajo klasike

Pogačar si je po letošnjem Touru in olimpijskih igrah privoščil krajši odmor. “Meni je že od nekdaj težava, ko nekaj časa ne dirkam. Letošnji poletni ritem dirk me je zelo izčrpal. Po premoru zdaj na dirkah manjka tekmovalni ritem, ki pa ga pridobivam nazaj. Upam, da bo že v nedeljo bolje,” je Pogačar po kronometru pokomentiral zaslužen počitek po olimpijskih igrah v Tokiu.

Glavni cilj za 22-letnika pa ostajajo italijanske klasike ob koncu sezone: “Moj glavni cilj sezone so italijanske klasike z zaključkom v Lombardiji. Bomo videli, če bo forma takrat dobra. Če ne bo, se ne bom preveč sekiral. Uživam tudi v takšnih dnevih, kot je bil danes, kjer se naučim nekaj novega. Vesel sem, ko lahko nastopam za reprezentanco. Bomo pa videli, kako bo naprej.”

Pogačar si v zadnjem letu ni privozil le statusa enega najboljših kolesarjev na tritedenskih dirkah, temveč velja za fantastičnega kolesarja na enodnevnih dirkah. Letos je že osvojil enega najbolj prestižnih kolesarskih spomenikov, dirko Liege-Bastogne-Liege. Foto: AP Photo/Olivier Matthys
Komentari

Vaš komentar