Pogačar odgovoril Vingegaardu in ga odpihnil za etapno zmago

Kolesarstvo 8. Mar 202316:41
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

S ciljem v klanec se je končala izjemno razburljiva 4. etapa dirke Pariz - Nica, na kateri smo dobili prvi pravi letošnji spopad Tadeja Pogačarja in Jonasa Vingegaarda. Danec je na ciljnem vzponu napadel, a mu je Slovenec sledil in ga s svojim napadom pustil na začelju ter prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi!

Tadej Pogačar je v torek na ekipnem kronometru precej izgubil in zdrsnil na 10. mesto v skupni razvrstitvi ter tudi, kar je ključno, 11 sekund za petouvrščenega in prvega tekmeca za končno zmago Jonasa Vingegaarda.

Pričakovano je bilo tako v ospredju moštvo slovenskega zvezdnika UAE Team Emirates, ki je sprva vodilo lov na ubežnike. Glavnina se je razbila 137 kilometrov pred koncem, ko sta napadla Lilian Calmejane (Intermarche-Circus-Wanty) in Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck). Kmalu se jima je pridružila še peterica, a so bili še pred zadnjim vzponom ujeti.

Četrta etapa je ponujala priložnost za napad, saj se je 163,9 kilometra dolga trasa zaključila z vzponom prve kategorije v izmeri 6,7 kilometra in 7,1 odstotka povprečnega naklona, s ciljem v La Loge des Gardes. Da Pogačar misli resno, je nakazal že tik pred začetkom omenjenega vzpona, ko je tik za edinima preostalima ubežnikoma napadel za 3. mesto na vmesnem cilju in si tako priboril dve bonus sekundi. pariz nica pogačar

Foto: paris-nice.fr

Pogačar na napad odgovoril z napadom

Dobre štiri kilometre pred ciljem je na vso moč napadel Vingegaard, edini, ki je bil sposoben slediti, je bil prav Pogačar. Že na začetku nove sezone smo tako dobili vpogled v rivalstvo, ki se je razvilo na zadnji dirki po Franciji. Po dveh kilometrih skupne vožnje je napadel še Slovenec in si privozil nekaj sekund naskoka ter se odpeljal etapni zmagi naproti ter znova prevzel tudi vodstvo v seštevku. Vingegaard je v zadnjih dveh kilometrih zaostal kar 43 sekund.

“Zelo živčen dan, težko je bilo zaradi vetra. Na zadnjem klancu je ekipa opravila dobro delo in me spravila v dober položaj. Imel sem dobre noge. Vedel sem, da bo težko proti Davidu Gaudi, šel sem na vso moč in prišel do zmage,” je po zmagi za Eurosport povedal Pogačar in glede presenetljivega zaostanka Vingegaarda dodal: “Malce me je (presenetil). Prvi je napadel, mislil sem, da se dobro počuti, nisem kontriral, le sledil sem. Na koncu je bilo težko, mislim, da je malce zamudil, ko me je poskušal pokriti in se ni več uspel priključiti.”

Po treh etapah vodilni Magnus Cort (EF Education) je že zelo zgodaj povsem odpovedal in precej zaostal.

Od Slovencev je Domen Novak (UAE Team Emirates) skozi cilj pripeljal na 58. mestu, Jan Tratnik (Jumbo-Visma) na 32. Tratnik je zdaj v razvrstitvi na 23. mestu (+3:00), Novak na 77. (+18:40).

Dirka Pariz – Nica je na polovici. Pred kolesarji so namreč še štiri etape, naslednji dve sta razmeroma razgibani, nato še dve gorski.

Results powered by FirstCycling.com