Pogačar: Treba bo poizkusiti od daleč, mogoče celo s pobegom

Kolesarstvo 18. Jul 202216:43 0 komentarjev
Tadej Pogačar. Foto: guliverimage

Tadej Pogačar je v drugačnem položaju kot je bil pred tednom dni na drugi prosti ponedeljek. Takrat je še držal rumeno majico, danes za njo zaostaja več kot dve minuti. "Potreben bo napad presenečenja," ob današnjem prostem dnevu zatrjuje 23-letnik, ki bo v zadnjem tednu lovil še tretjo zaporedno zmago na Dirki po Franciji.

Tadej Pogačar je v sredo izgubil več kot tri minute v primerjavi z Jonasom Vingegaardom, posledično pa je Dancu moral prepustiti tudi rumeno majico. “Nisem imel energije, saj sem moral odgovoril na veliko napadov na Col du Galibier. Ko kolesar pokriva napade, potroši precej energije. Verjetno pa bi moral tudi pojesti več,” razmišlja Pogačar, ki v skupnem seštevku zdaj zaostaja za 2:22.

“Vseeno pa ni bilo prvič, da bi odpadel. To je nekaj normalnega. Seveda je bilo zadnjih 15 minut izjemno težkih, saj sem dal vse od sebe, a telo ni moglo več. Po etapi sem se z vsemi navijači ob cesti vseeno počutil dobro. Bil sem razočaran, a ne dam se. Potrebno je prespati in naslednji dan pozabiti na to. Konec koncev ni bilo tako hudo,” še pravi branilec lanske zmage na Touru.

Pogačar in njegova senca Jonas Vingegaard. Foto: REUTERS/Christian Hartmann via Guliverimage

Vingegaardu se v preteklem tednu ni uspel približati, Danec se ga je držal kot klop. “Težko bo. Potreben bo napad presenečenja. Jonasa bomo poizkušali izolirati, kot je ekipa Jumbo-Visme mene na Galibier. Glavno pa je, da damo vse od sebe, vseh šest. Bomo videli,” pravi Pogačar, ki se zaveda, da je v slabšem položaju od svojega tekmeca: “Seveda je Jonas v boljšem položaju, saj ima več kot 2 minuti prednosti. On je zdaj glavni favorit. Veliko kolesarjev je še blizu in marsikaj se lahko zgodi. Če kolesar popusti, lahko izgubi veliko. Jonas ima prednost, a Tour lahko osvoji še veliko število kolesarjev.”

Prvo osmerico namreč v generalni razvrstitvi loči manj kot pet minut.

Skupni vrstni red po 15. etapi:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 59:58:28

2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 2:22

3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 2:43

4. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 3:01

5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 4:06

6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 4:15

7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert) 4:24

8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) isti čas

Po včerajšnji etapi sta po številu kolesarjev ekipi UAE in Jumbo-Visma zdaj poravnani pri šestih; Tour sta namreč zapustila Steven Kruijswijk in tudi Primož Roglič. “Po številkah smo izenačeni. Vemo, kako težko je bilo za nas, ko smo izgubili naša dva kolesarja, s šestimi kolesarimo že kar dolgo. Ne bo lahko tudi za Jumbo-Vismo,” pravi Pogačar in dodaja: “Zagotovo so moji pomočniki veliko bolj utrujeni, saj že dolgo kolesarimo brez dveh ekipnih kolegov. V nekaj dneh se to hitro pozna. Nobenemu ne bo lahko. Zdaj bo šlo mož na moža.”

“Računam na to, da se bo Jonas zlomil. A potrebno bo pokazati, kdo je močnejši,” razlaga Pogačar.

Sledijo Pireneji, nato še kronometer

Naslednji trije dnevi bodo izjemno težki, na vrsti so namreč Pireneji. “Videli bomo, kako bodo delovale noge. Če bom videl možnost, bom napadel. V naslednjih dneh bo za to veliko priložnosti,” Pogačar pogleduje proti gorskim etapam. “Zdaj imamo samo še Pireneje, na Alpe ne razmišljamo več. Napadali bomo, kolikor bomo lahko.”

“Jumbo mora braniti rumeno majico, jaz pa jih moram napadati. V Pirenejih so etape izjemno težke, zato se bomo morali pomeriti ena na ena. Vsak dan bodo možnosti za napade. 2:22 je velika prednost, zagotovo je ne moreš stopiti v zadnjih kilometrih, potrebno bo poizkusiti od daleč. Mogoče celo s kakšnim pobegom.” – Tadej Pogačar

Pogačar se zaveda, da bo potrebno čas pridobiti še pred sobotnim kronometrom: “Jonas je tudi v vožnji na čas zelo dober. Ne vem, če bom lahko dobil 30 sekund, kaj šele dve minuti. Že prej bom dal vse od sebe, da bo razlika čim manjša. Ne morem vsega prepuščati kronometru.”

Foto: Guliverimage

Vseeno ne razmišlja o napadu na vse ali nič

“Dobesedno vsega ne bom tvegal samo za kolesarsko dirko. Seveda bom dal 100 odstotkov, poizkusil bom vse, kar bom lahko. Ne bo pa konec sveta, če v Parizu ne bom v rumenem. Bil sem že dvakrat, tudi drugo mesto je lepa uvrstitev. Zdaj vseeno razmišljam o rumeni majici, ne bom se predal,” ostaja pozitiven Pogačar. “Sem precej samozavesten, da bodo moje noge dobro delovale in da bom lahko napadel na vse načine.”

Govora je tudi o morebitnem zavezništvu z ekipo Ineos in Geraintom Thomasom. Pogačar o tem ne ve nič: “Ne, nimamo zavezništva. So v dobrem položaju, saj imajo tri kolesarje med najboljših 10. Če napadejo, je to zame dobro, saj bo moral odgovarjati tudi Jonas. Zaenkrat kolesarijo le za stopničke in za ekipno razvrstitev. Sam bom dirkal svojo dirko.”

Je to najtežji od treh Tourov, na katerih je Tadej kolesaril? “Če bi bilo tako vroče lani, ne vem, kako bi zdržal. Vsako leto sem na vročem boljši, zato mi letos vročina ne povzroča prevelikih težav. Dobro se hladimo, dobro smo zorganizirani. Po ravninah se vozimo zelo hitro, zato je dirka zahtevna. Kolesarji smo na limitu. Ni niti dneva počitka. Bom povedal v Parizu, kateri je bil najtežji.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!