Pogačarjev šef: Odločala bosta Tadej in Jonas in ne ekipi

Kolesarstvo 18. Jul 20229:12 > 9:13 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Šef moštva UAE Team Emirates, za katerega od leta 2019 zelo uspešno nastopa Tadej Pogačar, je prepričan, da težave Jumbo Visme na nedeljski 15. etapi ne bodo odločile zmagovalca letošnje Dirke po Franciji. Pa čeprav zdaj tako emirati kot Nizozemci lahko poleg kapetana računajo na peterico pomočnikov.

Spomnimo, UAE Emirates so se v težavah znašli že v prvi polovici Toura, ko sta morala najprestižnejšo dirko zaradi okužbe s koronavirusom zapustiti Vegard Stake Laengen in George Bennett. Tadej Pogačar se je verjetno prav zaradi šibkejše ekipe sploh v 11. etapi s ciljem na Col du Granon znašel pod silovitim pritiskom Jumbo Visme. Načrt Nizozemcev je s prevzemom rumene majice minulo sredo uspel, a zdaj se je tudi moštvo Primoža Rogliča znašlo v težavah.

Prav aktualni olimpijski prvak je bil tisti, ki je v nedeljo pritegnil največ pozornosti. Zaradi težav s poškodbami kot posledicami padca iz 5. etape je namreč še drugo leto zapored predčasno končal Tour. A kot da ta udarec za Jumbo ni bil dovolj velik, je moral na sredini včerajšnje etape zaradi padca in težav z ramo odstopiti še Steven Kruijswijk.

Odločajo noge kapetanov

Moštvi trenutno prvo- in drugouvrščenega v skupnem seštevku tako v zadnji teden vstopata s po šestimi kolesarji, kar pa po mnenju menedžerja ekipe UAE Emirates Maura Gianettija ne bo ključno pri tem, kdo bo zmagal na Dirki po Franciji 2022.

“Ne verjamem, da bo to zelo spremenilo dirko. Pred nami je še vedno veliko vzponov. In na klancih odločajo le noge najboljših kolesarjev, kapetanov,” je Gianetti dejal za spletno stran Cyclingnews.

“To bo borba med Pogačarjem in Vingegaardom ter Yatesom, Thomasom, Bardetom in Gaudujem. Moštveni kolegi so pomembni, a najpomembnejše so noge vodilnih kolesarjev,” je Švicar pojasnil, da v odločilnih trenutkih ne pričakuje drugega kot boja mož na moža.

Foto: Guliverimage

Če bo Jonas močnejši, si zasluži zmago

“V prvem tednu smo videli, da je Tadej v odlični formi. V drugem je imel en slab dan, a predtem je imel 40 sekund prednosti. Vingegaard pa je Vingegaard. Ni nobeno presenečenje, pričakovali smo, da bo močan. Lani v drugem delu Toura ni bil v vlogi kapetana in se je naučil dirkati brez pritiska. Letos pa je prišel odlično fizično pripravljen, kar skupaj s Tadejem ves čas dokazujeta,” pa o najboljših dveh kolesarjih Toura še razmišlja nekdanji zmagovalec klasike Liege-Bastogne-Liege.

“Nismo zaskrbljeni. Smo na Dirki po Franciji, morda bomo spet zmagali, morda ne. To je del kolesarstva in športa. Če bo Jonas močnejši od Tadeja, si bo zaslužil. Zato ne potrebujemo nobenega dodatnega stresa. Dirkali bomo na vse ali nič, z zavedanjem, da priložnost obstaja. Že da smo v igri za zmago, je super,” je še zaključil Švicar.

“Če ne bi izgubili Vegarda in Bennetta, bi bila situacija drugačna. A zdaj smo z Jumbo Vismo izenačeni, zato bo bolj zanimivo,” pa je situacijo o težavah pri Nizozemcih pokomentiral Tadej Pogačar.