Pogačar v Ljubljani po stopinjah van der Poela in van Aerta

Kolesarstvo 26. Dec 202115:52 > 17:47 2 komentarja
Foto: Uroš Skaza

Ob hipodromu Stožice v Ljubljani je danes potekala druga dirka za pokal Slovenije v ciklokrosu. Običajno te preizkušnje ne privabijo veliko pozornosti športne javnosti, a tokrat je bilo drugače, saj sta se na startu pojavila zvezdnika cestnega kolesarjenja pri nas, Tadej Pogačar in Luka Mezgec.

In prav omenjena sta tokrat zasedla prvi dve mesti. V vseh kategorijah je bilo skupaj prijavljenih kar 126 tekmovalcev, v moški članski kategoriji (skupaj z mlajšimi člani) pa jih je bilo na startu 16. V prvih treh krogih je ritem razmočene in blatne preizkušnje v ospredju narekoval na koncu tretji Matevž Govekar, sledila sta mu zgolj Pogačar in Mezgec.

Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji je nato v svojem slogu močno pospešil in z Mezgecem sta se v ospredju sama odpeljala zasledovalcem ter svojo prednost le še povečevala. Pogačar, sicer državni prvak v ciklokrosu izpred treh let, je v šestem od osmih krogov še enkrat močno navil tempo ter zlomil tudi reprezentančnega kolega.

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Kolesarji Kolesarji
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Tadej Pogačar. Foto: Uroš Skaza
Kolesar Kolesar
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
kolo kolo
Foto: Uroš Skaza

Najvišja prednost je znašala 21 sekund, kar je zadostovalo, da je lahko v zadnjih dveh krogih le še mirno prikolesaril do cilja. Na koncu je zmagal z 10 sekundami prednosti pred Mezgecem in 37 pred Govekarjem. V ženski konkurenci je bila najboljša Italijanka Asia Zontone pred Slovenkama Uršo Pintar in Tjašo Sušnik.

Pokal Slovenije, Ljubljana:

1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) 59:18 (8 krogov)

2. Luka Mezgec (BikeExchange – Jayco) + 0:10

3. Matevž Govekar (Tirol KTM) 0:37

4. Anže Ravbar (Adria Mobil) 2:08

5. Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) 2:11

6. Mihael Štajnar (mebloJOGI Pro-Concrete) 3:52

Čeprav je bila prireditev zaradi razmer s koronavirusom organizirana brez gledalcev, pa so se ob progi zbrali številni mimoidoči in navdušeno pozdravili vse najboljše. Ciklokros je sicer disciplina, ki v zadnjih letih močno pridobiva na veljavi, za kar na najvišji ravni skrbita predvsem zvezdnika cestnega kolesarjenja: Nizozemec Mathieu van der Poel in Belgijec Wout van Aert. Nizozemski-belgijski obračuni so namreč postali stalnica vseh preizkušenj v ciklokrosu – prvi je v tej disciplini še štirikratni svetovni prvak, van Aertu pa je to uspelo trikrat.

Za običajne cestne kolesarje je ciklokros sploh v zimskih časih zelo dober trening, obenem pa ta je disciplina zaradi udeležbe takih zvezdnikov vse bolj priljubljena tudi pri nas. Naslednja tekma za pokal Slovenije bo 8. januarja 2022 na stadionu v Ajdovščini.

Prav danes je v belgijskem Dendermondeju potekala tekma ciklokrosa za svetovni pokal. Zmage se je na koncu veselil domačin Wout van Aert. Za 49 sekund je prehitel prav van der Poela, tretji je bil še en Belgijec Toon Aerts. Moštveni kolega Primoža Rogliča iz ekipe Jumbo-Visma je tako dobil še drugo dirko za svetovni pokal, na kateri je v letošnji sezoni nastopil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje