Pogačar: Zdelo se nam je, da se nam vse sesuva

Kolesarstvo 20. Jul 202218:45 > 21. Jul 2022 7:03
Foto: A.S.O./Charly Lopez

Tadej Pogačar tudi na 17. etapi ni uspel streti odpora vodilnega na dirki po Franciji Jonasa Vingegaarda. Kljub temu je v samem zaključku v sprintu ugnal Danca in zaostanek znižal za štiri sekunde. Jutri je na sporedu še zadnja gorska preizkušnja letos, toda tako Pogačar kot športni direktor ekipe Andrej Hauptman sta priznala, da je bil Vingegaard ponovno v dobri formi.

“Videl sem, da je Jonas danes zelo močan, ampak vseeno mislim, da smo danes naredili dobro delo, etapna zmaga. Izgubili smo Rafala (Majko, op. p) na startu, včeraj Solerja, še pred tem Bennetta in Stake Laengena. Danes je bila ekipa res neverjetna. S štirimi kolesarji smo bili najmočnejša ekipa. Mislim, da gremo lahko optimistično v jutrišnji dan, na zadnji težek dan, ki mislim, da bo tudi odločilen pred kronometrom. Jutri bomo še enkrat dali vse od sebe,” je po etapi za RTVSLO dejal Pogačar.

Čeprav se je zdelo, da je slovenski kolesar praktično brez pomoči ekipe, je danes izjemno predstavo prikazal Brandon McNulty, ki bo za nagrado jutri nosil rdečo številko najbolj bojevitega kolesarja na današnji etapi. Nad njegovo predstavo je bil navdušen tudi Pogačar: “Danes je bil Brandon neverjeten. Mislim, da bi bil danes enkraten dan, če bi bila tukaj še George, Rafal in Soler. Zdi se mi, da bi lahko naredili veliko več, toda kljub temu je Brandon naredil veliko potezo. Iskrene čestitke, res je bil eden najmočnejših na dirki.”

V četrtek kolesarje čaka še zadnja gorska preizkušnja in po vsej verjetnosti zadnja priložnost, da bi strli vodilnega Vingegaarda. Etapa bo ponudila tri vzpone. Enega prvega kategorije in dva ekstra kategorije. Zaključni vzpon na Hautacam je dolg je 13,6 kilometra, povprečni naklon pa znaša 7,8 %. Druga polovica vzpona je najtežja, saj izstopajo 8., 9. in 11. kilometer z naklonom 10,3 %, 11,3 % in 10,4 %. Pogačar bo s svojo ekipo potreboval novo izjemno predstavo, ob tem pa morajo upati tudi na slab dan vodilnega Danca.

Profil 18. etape. Foto: letour.fr/en

“Današnja etapa mi je dala veliko samozavesti. V zadnjih tednih je bilo veliko emocij v ekipi, tako da ni bilo preveč lepih trenutkov, razen etapnih zmag in rumene majice. V zadnjih dneh se nam je zdelo, da se nam vse sesuva, ampak danes smo dokazali, da lahko in jutri bomo še enkrat dali vse od sebe in poskusili dobiti minute nazaj,” je sklenil Pogačar v izjavi za RTVSLO.

Hauptman: Na koncu smo želeli etapno zmago

“Danes bi res rad pohvalil ekipo, posebej McNulty je naredil fenomenalno delo, že Bjerg pred tem. Tadej je poskusil z napadom na vrhu predzadnjega vzpona, da bi na spustu pridobil prednost, potem smo se na zadnjem vzponu osredotočili zgolj na etapno zmago. Ostane nam še jutri in kronometer, da poskušamo nadoknaditi zaostanek, toda kljub temu je etapna zmaga na Touru nekaj lepega,” je za RTVSLO dejal Hauptman.

“Med etapo smo si po radijski zvezi izmenjali informacije, predvsem v kakšnem stanju je vodilni na dirki, ki ga napadamo. Ko smo videli da je Jonas (Vingegaard, op. p) danes v dobrem stanju je bila na koncu pomembna zgolj še etapna zmaga,” je še dodal športni direktor ekipe UAE Team Emirates.