Pogačarja privlačita tveganje in nepredvidljivost

Kolesarstvo 20. Sep 20228:47 0 komentarjev
Po šestem mestu v kronometru z mislimi že pri nedeljski dirki. Foto: Guliverimage

Po šestem mestu na nedeljskem kronometru so oči Tadeja Pogačarja že uprte v nedeljsko cestno dirko. Na njej pričakuje razburljiv razplet in upa, da se bo tudi sam znašel med kandidati za odličja. Ob odsotnosti Primoža Rogliča in Mateja Mohoriča dvomov o kapetanski vlogi v slovenski izbrani vrsti ni, lov na drugo kolajno po Andreju Hauptmanu 2001 pa je odprt.

Čeprav se na otvoritveni vožnji na čas ni povsem vmešal v boj za vrh, je bil slovenski kolesarski zvezdnik z razpletom dirke zadovoljen. Nenazadnje je premagal dvakratnega svetovnega prvaka Filippa Ganno, ki v nedeljo ni imel svojega dne. Zdaj so oči Tadeja Pogačarja že usmerjene proti nedeljski cestni dirki, s katero se bo sklenilo kolesarsko svetovno prvenstvo v avstralskem Wollongongu.

Skoraj 267-kilometrska preizkušnja bo tekmovalce popeljala od Helensburgha do Wollongonga, kjer jih nato čaka 12 krogov okoli mesta. Že kmalu na začetku jih čaka najtežji vzpon dneva (Mount Keira), o zmagovalcu pa bo odločal Mount Pleasant (povprečni naklon 7,7%), ki ga bo karavana prevozila kar dvanajstkrat.

Slovenska reprezentanca bo zaradi odsotnosti Primoža Rogliča in Mateja Mohoriča nastopila zgolj s šestimi kolesarji namesto dovoljenih osem. Pogačarju bodo v pomoč Jan Tratnik, Jan Polanc, Domen Novak, Jaka Primožič in David Per. 

Trasa nedeljske cestne dirke:

Seznam favoritov nima konca

“To bo zelo zahtevna dirka. Na progi so številni kratki vzponi, a obenem je tudi zelo tehnična zaradi zavojev. To je zelo dobro za morebitne bege, zato lahko pričakujemo zanimivo dirko. Morda lahko v zaključku pobegne manjša skupina kolesarjev, to bi lahko bila moja prednost,” je prepričan Pogačar.

Zanj je to glavni cilj te jeseni. “Svetovno prvenstvo je odprta dirka, na kateri se lahko veliko zgodi. Številni kolesarji lahko osvojijo mavrično majico. Sploh na takšni trasi, kot je letos. Ne moreš se zgolj voziti v zavetrju, pač pa moraš imeti odprte oči ves dan,” še pravi dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji.

Raje ima večdnevne dirke

V zadnjih letih je osvojil kar nekaj enodnevnih dirk (Liege-Bastogne-Liege, Po Lombardiji, Strade Bianchi, nazadnje klasiko v Montrealu), a se kljub temu bolj domače počuti na večdnevnih preizkušnjah. “Res je, da lahko dobro tekmujem tudi na enodnevnih, a to ni moj teritorij. A nepredvidljivost me privlači. Moraš tvegati. Sploh na svetovnem prvenstvu. Moraš počakati, da vidiš, kako se bodo stvari izšle, saj ne veš, kaj pričakovati. Na dirkah z daljšimi klanci pa se lahko pokažem v boljši luči,” še pojasnjuje 24-letnik iz Klanca pri Komendi.

Nedeljska dirka se bo začela ob 2:15 po slovenskem času, predviden zaključek pa bo okrog osme ali devete ure zjutraj. Po nastopu v deželi tam spodaj čaka Pogačarja še branjenje zmage na zadnjem spomeniku sezone, Dirki po Lombardiji, ki bo na sporedu 8. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!