Zakaj mavrična majica za Rogličevega kolega ni presenečenje?

Kolesarstvo 18. Sep 202216:41 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

V vrstah Jumbo Visme imajo že po prvem dnevu svetovnega prvenstva v kolesarstvu, kjer sicer tekmovalci zastopajo barve svojih domovin, veliko razlogov za veselje. V avstralskem Wollongongu je namreč za veliko presenečenje na moškem kronometru poskrbel ’njihov’ Tobias Foss, ki je ugnal vso konkurenco in prišel do naslova svetovnega prvaka.

Vse odkar se je Primož Roglič leta 2016 iz vrst Adrie Mobil preselil k Jumbo Vismi (takrat še Lotto Jumbu), ta nizozemska ekipa na največjih tekmovanjih v kronometru dosega izvrstne rezultate. Res je sicer, da kolesarji na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah nastopajo v barvah svojih držav, a treningi in oprema kronometra so posledica predvsem izvrstnega in načrtnega dela v klubu.

In kot je splošno znano, pri nizozemskih čebelah vožnji na čas posvečajo ogromno pozornosti. Odkar je Roglič moštvo ’spremenil’ v ekipo, ki lahko zmaguje tudi na največjih dirkah na svetu, je zelo pomemben trenažnega procesa tudi kronometer. Na večdnevnih, sploh pa na tritedenskih dirkah je nemogoče računati na boj za sam vrh, če kolesar tekmecem ni konkurenčen v uri resnice.

Kako močna je Jumbo Visma v tej specifični disciplini v zadnjih letih, dokazuje zgolj pregled dobitnikov kolajn na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah od leta 2016 naprej, ko se je Nizozemcem pridružil Roglič.

V zadnjih sedmih letih skoraj polovica kolajn pri Jumbu

Na svetovnem prvenstvu, ki v kolesarstvu poteka vsako leto, je bilo od tistega leta naprej, vključno z letošnjim, podeljenih sedem kompletov kolajn v kronometru. Skupno torej 21 kolajn, med katerimi so jih kar devet osvojili nekdanji, takratni ali poznejši člani Jumbo Visme. Nemec Tony Martin, Nizozemec Tom Dumoulin, Avstralec Rohan Dennis (dvakrat) in nazadnje še Norvežan Tobias Foss so se okitili z mavričasto majico. Roglič, Dumolin in Wout van Aert (dvakrat) pa so domov prinesli še srebne medalje.

Dobitniki kolajn na SP v kronometru v zadnjih letih:

2016: 1. Tony Martin, 2. Vasil Kirijenka, 3. Jonathan Castroviejo

2017: 1. Tom Dumoulin, 2. Primož Roglič, 3. Chris Froome

2018: 1. Rohan Dennis, 2. Tom Dumoulin, 3. Victor Campenaerts

2019: 1. Rohan Dennis, 2. Remco Evenepoel, 3. Filippo Ganna

2020: 1. Filippo Ganna, 2. Wout van Aert, 3. Stefan Küng

2021: 1. Filippo Ganna, 2. Wout van Aert, 3. Remco Evenepoel

2022: 1. Tobias Foss, 2. Stefan Küng, 3. Remco Evenepoel

* V odebeljenem tisku so napisani kolesarji, ki so v karieri nosili dres Jumbo Visme.

Še večja pa je prevlada kolesarjev, ki so pred ali po tem dosežku oblekli dres Nizozemcev, na zadnjih dveh olimpijskih igrah. Dumoulin je leta 2016 v Riu de Janeiru osvojil srebrno kolajno, lani v Tokiu pa je bil dres povsem v znamenju Jumbota. Na vrhu Roglič, za njim pa moštvena kolega Dumolin in Dennis. Vsaj do letošnjega poletja, ko se je metulj iz Maastrichta odločil predčasno končati kariero.

Dobitniki kolajn v kronometru na zadnjih dveh OI:

2016: 1. Fabio Cancellara, 2. Tom Dumoulin, 3. Chris Froome

2021: 1. Primož Roglič, 2. Tom Dumoulin, 3. Rohan Dennis

* V odebeljenem tisku so napisani kolesarji, ki so v karieri nosili dres Jumbo Visme.

Nepozaben pogled na zmagovalni oder kronometra na lanskih OI. Foto: Guliverimage

O tem je lahko le sanjal

Norvežan Foss je v nedeljo zjutraj poskrbel za senzacijo, saj njegove zmage ni pričakoval nihče. A ob pogledu na njegove osebne podatke in statistiko najdemo ime moštva, za katerega 25-letnik nastopa. In takrat se glede na rezultate zadnjih let slavje trikratnega norveška prvaka v kronometru ne zdi več tako veliko presenečenje.

“Zdi se mi, kot da sanjam. Enostavno ne morem verjeti, zdi se mi nerealno. Med vožnjo sem čutil, da imam dobre noge. Po zadnjih dirkah v Kanadi sem imel veliko samozavesti, a ta kronometer se je izšel bolje, kot bi lahko kadarkoli želel. Najprej moram dojeti, kaj mi je uspelo. Upal sem na deseterico, morda peterico. Zdaj pa sem svetovni prvak in bom lahko nosil mavričasto majico eno leto. To bo nekaj posebnega, skušal bom čim bolj uživati v tem,” je po daleč največjem uspehu v karieri dejal Foss.

Najboljši trije na kronometru na SP 2022. Foto: Guliverimage