Pogačarju rumena majica pomeni več od olimpijskega brona

Kolesarstvo 15. Dec 202112:00 3 komentarji
Pogačar bo prihodnje leto nastopil na štirih spomenikih in dveh grand tourih. Foto: Marco Alpozzi /LaPresse via AP

Še tretjič zapored je naziv športnika leta pripadel kolesarju. Po dveh letih, ko je športne novinarje v Sloveniji najbolj navdušil Primož Roglič, se je laskavega naziva letos razveselil Tadej Pogačar. Nagrado v Cankarjevem domu sta v njegovem imenu prevzela njegova starša Mirko in Marjeta Pogačar, sam pa se je oglasil prek videopovezave.

Tadej Pogačar se prireditve ni udeležil v živo, saj mu je zdravniško osebje pri UAE Emirates potovanje v Slovenijo odsvetovalo oziroma prepovedalo. “Bil sem kar razočaran, ampak jih popolnoma razumem. Čez dva dni grem na trening kamp, ne želim koga okužiti. Ne bi bilo pošteno, zato sem to odločitev sprejel,” je dejal 23-letni kolesar.

Nagrado sta v Tadejevem imenu prevzela oče Mirko in mama Marjeta Pogačar.

Doma že celotna kolekcija kipcev

V Cankarjem domu je bil sicer do zdaj že večkrat poklican na oder za nagrajene, saj je bil leta 2018 obetavna mlada osebnost (kar mu bo za vedno ostalo v spominu), bil pa je tudi že drugi in tretji v moški članski konkurenci.

Veseli se prihodnje sezone, čeprav načrt dirk še ni povsem dokončen, pa bo zelo podoben letošnjemu. “Nastopil bom na štirih spomenikih, po Flandriji, Milano-San Remo, Liege-Bastogne-Liege in po Lombardiji. Ne bo me le na Pariz-Roubaix, ki je zelo specifična dirka, ne želim tvegati poškodb. Nato pa še dva grand toura, Francija in Španija.”

Če bi v Tokiu zmagal, bi bilo morda drugače

Na vprašanje, kaj mu je v letošnjem letu pomenilo več – bron z olimpijskih iger ali osvojena dirka po Franciji, je brez pomisleka izstrelil: “Tour, ki je v kolesarstvu največja dirka. Olimpijske igre so morda res vsake štiri leta. A v Franciji sem zmagal, na OI pa sem bil tretji. Če bi bil zlat, bi bilo mogoče drugače, tako pa ni.”

Tadej Pogačar je takole letos osvojil dirko Liege-Bastogne-Liege. Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Božično-novoletne praznike bo preživel v Sloveniji, že jutri pa se z ekipo odpravlja na zimski trening kamp v italijansko Madonno di Campiglio. Prave kolesarske priprave pa ga januarja čakajo v Španiji, višinske bodo z moštvom opravili v Sierri Nevadi. Sezono bo začel na domači dirke ekipe UAE Emirates v Združenih arabskih emiratih, zelo verjetno pa bo z reprezentanco tekmoval tudi na svetovnem prvenstvu v Avstraliji, saj bo trasa tam bolj hribovita, kot je sprva izgledalo.

Veseli ga razvoj kolesarstva v Sloveniji, ponovno bi ga izbral tudi sam

Od ostalih slovenskih športnikov ga je v letu 2021 najbolj navdušila Janja Garnbret, saj je zlato kolajno v Tokiu osvojila “z lahkoto, vsaj tako je izgledalo”. Veseli ga, da skupaj z Rogličem, Mohoričem in ostali kolesarji pomaga pri razvijanju kolesarja v domovini. “Vsakič ko sem v Sloveniji in grem na kolo, vidim vse več kolesarjev, tudi otrok. Vesel sem, da se kolesarstvo razvija, upam, da ga bomo razvili še naprej. Da bodo klubi še močnejši,” pravi mladenič iz Klanca pri Komendi.

Od ostalih slovenskih športnikov ga je v letu 2021 najbolj navdušila športna plezalka Janja Garnbret.

Dodatno bo skušal k temu pripomoči tudi z nastopom na dirki po Sloveniji prihodnje leto, kjer je letos zmagal. Razkril je, da bi tudi po tem, ko je s pomočjo Manchester Cityja spoznal svet profesionalnega nogometa, še enkrat izbral kolesarstvo. To veseli tudi slovenske navijače, ki si v prihodnosti od čudežnega dečka lahko obetajo še veliko podobnih uspehov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje