Poškodba pozdravljena, na Giru navija za Tratnika

Kolesarstvo 6. Maj 202216:24 > 16:29
Foto: Guliverimage

Primož Roglič se po poškodbi počasi vrača na normalen tempo treningov. Priprave na Dirko po Franciji so bile začasno prekinjene, a počitek ni podrl plana priprav.

Primož Roglič je poškodbo mišice na nogi skupil že pred Dirko po Baskiji, na kateri ni bil pravi. Zdaj se počasi vrača, a poškodba še ni preteklost: “Imel sem manjšo poškodbo mišice na nogi. Bolj kot ne je poškodba pozdravljena. Nisem še začel polno trenirati, zato ne morem reči da je poškodba preteklost. A trenutno težav ni, upam, da se bom lahko uspešno pripravil na nekatere cilje v letošnji sezoni,” je na novinarski konferenci pred višinskimi pripravami povedal 32-letnik.

“Poškodba se zgodi. Šel sem na Dirko po Baskiji, čeprav sem imel težave že pred tem. Mislil sem si, da saj bo, da ni “big deal”. A imel sem težave, v takšnem stanju niti nisem želel nastopiti na ostalih dirkah. Mislil sem, da lahko pridem nazaj na Dirki po Romandiji, a težave so se po povečanju intenzivnosti vrnile. Odločili smo se, da je bolje, da si vzamem čas in da pozdravim poškodbo. Zdaj se lahko začnem ponovno pripravljat na Tour,” je dodal Roglič, ki je nazadnje dirkal v začetku aprila.

Primož Roglič. Foto: Guliverimage

Poškodba ni podrla priprav na Tour

“Izpustiti sem moral dve dirki v spomladanskem delu. Ostalo je z moje strani le dobrodošel obisk v Sloveniji. Imel sem malo preveč prisilnega dopusta, ki pa ni podrl nobenega plana glede priprav na Dirko po Franciji,” je povedal Roglič. “Zdaj za tri tedne odhajamo na priprave v Sierro Nevado. Nato nazaj domov, na Dirko po Dofineji, potem pa znova na priprave. Sledi glavni cilj sezone, Dirka po Franciji.”

Roglič je poškodbo prišel zdravit v Slovenijo. “Domov sem se vrnil predvsem zato, ker na Nizozemskem ne poznam veliko ljudi. Prijatelji so večinoma v Sloveniji, zato sem poškodbo prišel pozdravit sem,” je dejal Roglič, ki se zaveda tveganja glede obnovitve poškodbe: “Vedno je strah, da se poškodba lahko ponovi. Poizkušam vzeti le pozitivne občutke, kot je bil tudi dodaten počitek, čeprav prisilen.”

“Dejstvo je, da se na dirko lahko pripraviš le s treningi. A težko je simulirati stres, ki ga dirka prinaša. Dobro je izkusiti samo dirkanje. Hitro izgubiš občutek tega cirkusa.”

Na Tour kot sokapetan

Roglič se zaveda moči Tadeja Pogačarja. ” Definitivno je superioren. Zmagal je skoraj vse dirke, ki jih je vozil. Tour je osvojil že dvakrat, jaz ga še nisem. Zagotovo bo on tisti, ki ga želimo premagati. Tako jaz, kot celotna ekipa.”

O tlakovanih odsekih na letošnjem Touru je 32-letnik povedal: “Kot tekmovalec se sprašuješ, zakaj je tega treba. Kocke lahko odločijo skupno zmago. Izgubiš lahko par minut, če nimaš sreče. A potrebno se je znajti na terenu, ki je izbran. Z ekipo moramo biti osredotočeni na našo nalogo.”

Roglič bo na Touru nastopil kot sokapetan ekipe, skupaj z Dancem Jonasom Vingegaardom, ki je lani Tour končal na drugem mestu. “Z Jonasom bova sokapetana, ja. A Tour lahko očitno zmaga tudi Wout Van Aert, on lahko dela vse. (smeh)”

Jonas Vingegaard. Foto: Daniel Cole – AP Photo via Guliver

Kako premagati Tadeja? “O taktiki nisem veliko razmišljam med okrevanjem. Bolj sem razmišljal o sebi, o svoji taktiki, o tem, kako se bom obnašal. Psihološka priprava je pomembna, da bom lahko prišel v Francijo čim bolje pripravljen.”

Na Giro bi se rad vrnil, navijal bo za Tratnika

Danes se je že začel prvi Grand Tour letošnje sezone, Dirka po Italiji. Na njej nastopata dva Slovenca: Jan Tratnik in Domen Novak. Roglič ima veliko izkušenj iz Gira, kamor bi se še rad vrnil: “Rad bi bil na Giru, ga kar pogrešam. A na koncu je potrebno izbrati dirke, ne moreš kolesariti povsod. Današnje dirkanje je tako intenzivno, da je kmalu jasno, da mora biti tekmovalec vrhunsko pripravljen. Si pa v prihodnosti še želim nastopiti na Dirki po Italiji.”

Roglič bo prej kot za svoje moštvene kolege navijal za rojaka: “Komaj čakam, da se začne.. Da bo kaj za pogledati popoldan. Jaz navijam za Jana Tratnika. Po pravici ne vem niti, kakšne so etape. A mislim, da bi Tratniku cilj na prvi etapi lahko odgovarjal, tudi na jutrišnjem kronometru.”

Jan Tratnik si bo morda v prihodnosti nadel rumeni dres Jumbo-Visme. Foto: Guliverimage.

Mediji Tratnika povezujejo s prihodom k Rogličevi ekipi Jumbo-Vismi. “Tratnika bi si želel v ekipi, seveda. A jaz ne odločam, bomo videli, kaj se bodo dogovorili,” je govorice pokomentiral Roglič.

Komentari

Vaš komentar