Pred operacijo še posebna čast za zasavskega šampiona

Kolesarstvo 10. Okt 20227:59 0 komentarjev
Foto;: Profimedia

Kolesarskemu asu Primožu Rogliču bo danes predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge. Posebna slovesnost se bo začela ob 10.30 v Predsedniški palači v Ljubljani, so sporočili iz urada predsednika države.

Predsednik Slovenije Borut Pahor bo Primožu Rogliču, ki bo 33. rojstni dan praznoval 29. oktobra, vročil zlati red za zasluge zaradi izjemnih športnih dosežkov, uveljavljanja Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdiha, ki ga s svojim značajem vliva ljudem.

Kisovčan je športno kariero začel kot smučarski skakalec in postal mladinski svetovni prvak s slovensko zasedbo v Trbižu (2007). Po grdem padcu v Planici ter kasnejšem premisleku glede nadaljevanja športne poti v smučarskih skokih se je odločil zamenjati šport in se preizkusiti v kolesarstvu.

Hitro je pokazal pravo nadarjenost in se v kratkem časovnem obdobju slovenskim navijačem vtisnil v spomin kot velik borec in zmagovalec. V svoji karieri se je večkrat pobral po grdih padcih in poškodbah ter nato slavil na največjih dirkah.

V karieri je v desetih sezonah dirkanja zbral 65 zmag. Največje med njimi so tri skupne zmage na dirki po Španiji (2019, 2020, 2021), zmaga na prestižnem spomeniku Liege-Bastogne-Liege (2020), olimpijsko zlato v vožnji na čas (2021), srebro v kronometru na svetovnem prvenstvu (2017) ter številne zmage na pomembnih večdnevnih preizkušnjah, kot so Pariz-Nica (2022), od Tirenskega do Jadranskega morja (2019), kriterij Dauphine (2022), po Romandiji (2018, 2019), Baskiji (2018, 2021) in druge.

Po Dofineji brez želenih rezultatov

V tej sezoni Rogliču na tritedenskih dirkah ni šlo po načrtih. Grd padec v peti etapi ga je stal boja za skupno zmago na dirki po Franciji, kasneje pa je po padcu z drugega mesta v skupnem seštevku moral končati še špansko pentljo.

Sezono je predčasno zaključil, končal pa jo bo zunaj najboljše deseterice na lestvici Mednarodne kolesarske zveze Uci, na kateri bo na vrhu prezimil njegov rojak Tadej Pogačar.

Po odlikovanju v Predsedniški palači Rogliča čaka operacija rame ter med šestimi in osmimi tedni počitka, je v nedeljo poročal Val 202.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!