Vine še do druge etapne zmage, Roglič napredoval na 3. mesto

Kolesarstvo 27. Avg 202217:30 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Avstralec Jay Vine (Alpecin Deceuninck) je zmagovalec 8. etape španske Vuelte. To je njegova druga zmaga na letošnji izvedbi Dirke po Španiji, osvojil je že 5. etapo. Remco Evenepoel, Enric Mas in Primož Roglič so se v cilj pripeljali skupaj, je pa zaostal Rudy Molard (Groupama FDJ), zato je Roglič napredoval na tretje mesto v generalni razvrstitvi.

Ubežniki so si na 8. etapi španske Vuelte hitro privozili več kot štiri minute prednosti, ki so jo držali skozi celotno etapo. V glavnini velikega interesa za lovljenje ni bilo, zato se je ubežna skupina lahko približala zmagi, ki jo je na koncu tudi osvojila. Drugič letos je bil najboljši Avstralec Jay Vine (Alpecin Deceuninck), ki je na koncu odbil napad Marca Solerja. Vine je na letošnji Vuelti slavil na 6. etapi, kjer je Roglič izgubil več kot minuto v primerjavi z vodilnim Belgijcem.

V skupini okoli rdeče majice Remca Evenepoela ni bilo veliko poizkusov napadov. Belgijec, Enric Mas in Primož Roglič so potrdili, da so najmočnejši med favoriti za skupno zmago, v cilj so prikolesarili skupaj 1:20 za zmagovalcem. Roglič se je ob tem povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku, prehitel je Rudyja Molarda. Mas za Evenepoelom še vedno zaostaja za 28 sekund, Roglič pa za minuto in sekundo.

Jan Polanc je tokrat zasedel 34. mesto z zaostankom 4:31, skupno pa se je povzpel na 32. mesto. Za Evenepoelom zaostaja 10:28.

Jutrišnja 9. etapa bo še ena zahtevna preizkušnja za kolesarje. Prekolesarili bodo 153 kilometrov, dan pa se bo zopet zaključil s težkim vzponom prve kategorije.

Izidi 8. etape:

1. Jay Vine (Avs/Alpecin-Deceuninck) 4:05:25
2. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates) + 0:43
3. Rein Taaramäe (Est/Intermarche-Wanty-Gobert) isti čas
4. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ) 0:47
5. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step) 1:20
6. Enric Mas (Špa/Movistar) isti čas
7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
8. Simon Yates (VBr/Bikeexchange) 1:33
9. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) isti čas
10. Sebastian Reichenbach (Švi/Groupama-FDJ) 1:42

34. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 4:31

Skupno (8/21):

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step) 29:28:19
2. Enric Mas (Špa/Movistar) + 0:28
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:01
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) 1:47
5. Tao Hart Geoghegan (VBr/Ineos Grenadiers) 1:54
6. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates) 2:02
7. Simon Yates (VBr/Bikeexchange) 2:05
8. Joao Almeida (Por/UEA Team Emirates) 2:44
9. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe) 2:51
10. Ben O’Connor (Avs/AG2R Citroen) 2:59

32. Jan Polanc (Slo/UEA Team Emirates) 10:28

7. etapa v živo:

Jay Vine je prišel še do druge etapne zmage na letošnji Vuelti!

1 kilometer do cilja: Okoli rdeče majice Remca Evenepoela so le še Enric Mas, Carlos Rodriguez, Simon Yates in Primož Roglič. Vinu kaže dobro za etapno slavje, a počasi ga dohiteva Marc Soler.

3 kilometri do cilja: Jay Vine kolesari naproti drugi etapni zmagi na letošnji Vuelti. Ima že 30 sekund prednosti pred zasledovalci. Glavnina zaostaja za več kot dve minuti, tudi Roglič je še vedno v boju z ostalimi favoriti.

6 kilometrov do cilja: Do konca etape ni več veliko, ubežna osmerica pa ima 2:20 prednosti. Ta se je v zadnjih kilometrih stopila, a še vedno je lepa. Na čelu dirke se vrstijo napadi, najbolje pa kaže Jayju Vinu (Alpecin Deceuninck). Avstralcu sledita Thibaut Pinot in Rein Taramae, ki zaostajata za 10 sekund.

15 kilometrov do cilja: Mads Pedersen (Trek Segafredo) ne more slediti deveterici na čelu dirke, ki že počasi začenja z zadnjim in hkrati najtežjim delom etape: vzponom na Collau Fancuayo. Glavnina s Primožem Rogličem zaostaja 3:46.

25 kilometrov do cilja: Prednost se je zmanjšala na 3:40, a še vedno ubežnikov kaže dobro.

60 kilometrov do cilja: Razlika se ne spreminja: še vedno znaša približno štiri minute. Deseterica v ospredju ne popušča, a glavnina zaenkrat ne kolesari na polno. V njej sta tudi oba slovenska kolesarja.

92 kilometrov do cilja: Ubežna skupina, ki jo sestavlja 10 kolesarjev, ima štiri minute prednosti.

110 kilometrov do cilja: Kolesarji so začeli z vzponom na Alto de la Mozqueta. Zaostanek glavnine za vodilnimi se je povečal na slabe tri minute.

125 kilometrov do cilja: Alexej Lucenko (Astana-Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Rein Taaramae (Intermarché-Wanty-Gobert), Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco) in Mads Pedersen (Trek-Segafredo) so ujeli oba ubežnika.

138,5 kilometrov do cilja: Zmagovalcema pete in šeste etape Vineju in Solerju je uspelo pobegniti in imata okoli šest sekund prednosti pred zasledovalci Thibautom Pinotem, Sebastianom Reichenbachom (Groupama-FDJ), Reinom Taaramäejem (Intermarché-Wanty-Gobert), Maximom Van Gilsom (Lotto Soudal) in Oscarjem Cabedom (Burgos-BH). Zaostanek glavnine znaša dobro minuto

143 kilometrov do cilja: Za kolesarji je prvi od šestih vzponov. Z njim je najhitreje opravil Avstralec Jay Vine (Deceuninck-Quick Step), za njim pa je prikolesaril Španec Marc Soler (UAE Team Emirates)

Pred kolesarji je ena najzahtevnejših etap na letošnji dirki po Španiji, ki jo zaznamuje kar šest kategoriziranih vzponov. Tekmovalcem bo največ moči zagotovo pobral zaključni kar 10,1 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 8,5 %.

V rdeči majici vodilnega začenja Belgijeci Remco Evenepoel, glavni slovenski adut za končno zmago Primož Roglič v skupnem seštevku zaseda četrto mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!