Primož Roglič vrgel rokavico Tadeju Pogačarju

Kolesarstvo 29. Jun 202210:25 > 12:322 komentarja
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Vročica pred dirko vseh dirk se stopnjuje. V petek se z zelo tehničnim prologom na Danskem začenja letošnja Dirka po Franciji, na kateri celotna kolesarska javnost pričakuje ogorčen boj med Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem. Na današnji novinarski konferenci je Zasavec znova odločno napovedal: "Če bomo dirkali kot ekipa, lahko premagamo Pogačarja."

Žal je ena izmed osrednjih tem pred začetkom Dirke po Franciji znova koronavirus. Slovenski šampion Primož Roglič je k sreči še vedno negativen in se v miru pripravlja na dirko vseh dirk. “Korona je še vedno med nami, zato smo izjemno previdni. K sreči je bil moj današnji test negativen in upam, da tako ostane. Sledimo pravilom, to je vse, kar lahko storimo. Vse ostalo ni v naših rokah,” poudarja Zasavec.

Foto: Jerome Wassenaar/Jumbo-Visma Media

Preživeti prvi teden, potem pa v boj s Pogačarjem

Drugo pomembno vprašanje pred dirko je jasno – kako lahko Jumbo Vismo v Franciji premaga Tadeja Pogačarja. Roglič poudarja, da se lahko sama strategija boja  med dirko precej spreminja.

»Pogačarja lahko premagamo samo tako, da dirkamo kot ekipa. Imamo ogromno individualne kvalitete in če bomo dobro sodelovali, smo lahko konkurenčni. Verjamemo pa, da ga lahko premagamo. Strategija je takšna, da preživimo prvi teden in potem naredimo načrt, kako se lotiti Pogačarja. Sam najbolje vem, da je potrebno biti na vsaki etapi stoodstoten in tako se tudi pripravljam na dirko.«

Dejstvo, da bo imela nizozemska ekipa na Touru dva kapetana, poleg Rogliča bo v tej vlogi tudi mladi Danec Jonas Vingegaard, slovenskega šampiona niti malo ne moti: »Drug drugega delava močnejšega. Jonas je zelo močan. Če imaš močne posameznike pa je močnejša celotna ekipa.«

Foto: Guliverimage

Van Aert: Lahko se borimo tako za rumeno kot tudi za zeleno majico

Poleg boja za rumeno majico, je cilj Jumbo-Visme pred dirko po Franciji tudi zelena majica, ki jo bo lovil najbolj vsestranski kolesar v karavani Wout Van Aert. Slednji je imel v zadnjih dneh sicer nekaj težav s poškodbo, a je prepričan, da bo dirko vseh dirk dočakal dobro pripravljen.

“Ne vidim težav v združevanju boja za zeleno in rumeno majico. Velik uspeh bi bil, če osvojimo oboje. Sam sem sposoben opravljanja več nalog. Prvi cilj je rumena majica, ki jo lovimo že nekaj časa. Veselim se, da bom lahko pomagal ekipi. Nekaj energije pa bom zagotovo porabil tudi za lov na zeleno majico. Letos imam nekoliko bolj proste roke pri lovljenju točk in etapnih zmag.”

Foto: guliverimage

Njegova vloga v ekipi bo letos torej nekoliko drugačna. Tudi zato, ker ima nizozemska ekipa na Touru dva kapetana Primoža Rogliča in Jonasa Vingegaarda. Kakšne so po njegovem mnenju možnosti moštva za to, da v Pariz pripeljejo rumeno majico?

“Dobra stvar je, da imamo pred Tourom več kapetanov. Na dirki se lahko zgodi marsikaj in naša prednost je, da imamo več vodij. Preživeti moramo prvi teden, ki bo zelo hektičen. Upamo, da ga Primož in Jonas končata mirno in čim višje v razvrstitvi. Potem se lahko borimo s Tadejem Pogačarjem, ki je velik favorit dirke,” priznava izvrstni Belgijec.

Komentari

Vaš komentar