Quintana kršil pravila in ostal brez uvrstitve na Touru

Kolesarstvo 17. Avg 202215:47 > 20:59 0 komentarjev
Foto: Guliverimages

Mednarodna kolesarska zveza je danes sporočila, da je kolumbijski kolesar Nairo Quintana kršil njena pravila na Dirki po Franciji. Član Arkee je bil namreč med Tourom pozitiven na uporaba tramadola, analgetika, ki ga je mednarodna kolesarska zveza leta 2019 prepovedala. Na Vuelti, ki se začenja ta teden, bo vseeno lahko nastopil.

UCI oziroma mednarodna kolesarska zveza je med Dirko po Franciji izvedla 120 testiranj na uporabo tramadola, protibolečinskega analgetika, ki ga je zaradi stranskih učinkov leta 2019 prepovedala na vseh tekmovanjih pod svojim okriljem. Čeprav tramadol ni na seznamu prepovedanih substanc, ga pa antidopinška agencija (Wada) spremlja že od leta 2012, je Nairu Quintani zveza izbrisala dosežke na letošnji Dirki po Franciji, na kateri je Kolumbijec osvojil 6. mesto v skupnem seštevku.

Ker gre za prvo tovrstno kršitev, Quintana lahko nadaljuje s sezono. Že v petek bo tako na štartu Vuelte, ki se začenja v nizozemskem Utrechtu in na kateri je glavni favorit za končno zmago Primož Roglič. Že leta 2020 je bil sicer izkušeni Kolumbijec pod drobnogledom na Dirki po Franciji, a takrat pristojni kljub racijam v taboru Arkee niso našli nepravilnosti.

“Presenečen sem nad današnjo objavo Mednarodne kolesarske zveze o domnevnih nepravilnostih glede uživanja tramadola. V popolnosti zanikam uživanje te substance v svoji karieri. Z ekipo odvetnikov bomo izčrpali vse pravne možnosti pri moji obrambi. Rad bi poudaril, da bom kljub vsemu dirkal na Vuelti in še naprej dajal vse od sebe tako za mojo ekipo, državo in zveste navijače,” je zapisal na Twitterju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!