Roglič in Pogačar sezono zaključujeta na severu Italije

Kolesarstvo 5. Okt 202117:03 0 komentarjev
Slovenski kolesarji navdušujejo tudi na enodnevnih dirkah. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta spomenik Liege-Bastogne-Liege osvojila v letih 2020 in 2021. Foto: guliverimage

Kolesarska sezona se počasi zaključuje. Pred elito svetovnega kolesarstva je praktično le še nekaj dni dirkanja. Sezona se končuje v Italiji z nekaterimi enodnevnimi jesenskimi klasikami.

Že jutri bodo kolesarji na preizkušnji na severu Italije. Po italijanskih cestah se bo namreč odvila dirka Milano – Torino. Že 102. izvedba jesenske klasike bo obarvana slovensko. Nastopili bodo namreč Primož Roglič (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar in Jan Polanc (oba UAE Team Emirates).

Foto: ProCyclingStats

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dirka bo dolga 190 kilometrov, v prvem delu pa bo povsem ravninska. Takšno bo tudi nadaljevanje po vzponu na Zimone (4 kilometrov dolg klanec s povprečnim naklonom 4,8 odstotkov). Prava akcija se bo začela šele v zadnjih 30 kilometrih.

Profil zaključka. Foto: ProCyclingStats

Tokratni cilj bo na vzponu z zanimivim imenom: Superga. Na klanec se bodo kolesarji povzpeli dvakrat, najprej približno 25 kilometrov pred ciljem, potem še v samem zaključku.

Vzpon je zelo težak, predvsem po skoraj 200 kilometrih kolesarjenja. V povprečju 9-odstoten naklon bo spremljal kolesarje v zadnjih petih kilometrih, najhuje pa bo približno na sredi klanca. Tam se bo cesta nagnila na več kot 12 odstotkov.

Dirko Milano – Torino so v zadnjih letih dobivala velika imena svetovnega kolesarstva. Lani je bil najboljši Francoz Arnaud Demare, v zadnjih desetih letih pa so med drugim zmago na severu Italije slavili še Kanadčan Michael Woods, Francoz Thibaut Pinot, Kolumbijca Rigoberto Uran in Miguel Angel Lopez, Italijan Diego Ulissi in Španec Alberto Contador.

Zanimivost dirke je ta, da so domačini Italijani zmagali kar 73-krat.

Pogačar in Roglič tudi na Dirki po Lombardiji

Kolesarske sezone je za številne profesionalne kolesarje svetovne serije že konec, za ostale se bo zaključila v soboto, 9. oktobra. Na sporedu bo še zadnja resna preizkušnja sezone. Dirka po Lombardiji je najpomembnejše dejanje jesenske sezone kolesarskih klasik. Gre za dirko, ki najbolj leži hribolazcem, prav zato bosta na startu tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič. Številki 1 in 3 svetovnega kolesarstva že imata izkušnje z zmagami na pomembnih enodnevnih dirkah.

Tadej Pogačar je takole letos osvojil dirko Liege-Bastogne-Liege. Foto: AP Photo/Olivier Matthys

 

 

 

 

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!