Zadnji belo-rumeni spopad Pogačarja in Rogliča

Pogačar in Roglič
Foto: guliverimage

Primož Roglič in Tadej Pogačar trilogijo jesenskih italijanskih dvobojev zaključujeta na dirki po Lombardiji. Zadnji spomenik sezone, ki bo na sporedu v soboto, bo za oba precej poseben. Pogačar napada tretjo zaporedno zmago na klasiki odpadlega listja, Roglič pa bo še zadnjič oblekel dres Jumbo-Visme.

Tako Tadej Pogačar kot Primož Roglič bosta na dirki po Lombardiji v ožjem krogu favoritov za zmago. To bo tretji medsebojni obračun slovenskih šampionov letos, vsi trije so prišli v zadnjih sedmih dneh. Prvega na dirki Giro dell’Emilia je dobil Primož Roglič, ki je v zaključnem sprintu ugnal vso konkurenco, Pogačar je takrat končal tik za njim. Na drugem (dirki treh dolin Vareseja) so bili tekmeci bolj pozorni na oba slovenska šampiona, glavnino pa je z napadom pred ciljem presenetil Belgijec Ilan Van Wilder.

Pogačar poizkuša postati šele tretji kolesar s tremi zaporednimi zmagami na dirki po Lombardiji. To je do zdaj uspelo dvema Italijanoma, obema pred več kot 70 leti. Alfredo Binda je bil najboljši med letoma 1925 in 1927, Fausto Coppi pa kar štirikrat zapored (1946-1949).

Oči bodo uprte tudi v Rogliča, ki je pred začetkom Gira dell’Emilia najavil, da po osmih sezonah v dresu Jumbo-Visme zapušča Nizozemce. Najverjetnejša nova destinacija za 33-letnika je nemška ekipa Bora – Hansgrohe. Rumeno-črn dres bo za slovenske ljubitelje kolesarstva za vedno ostal legendaren. Kisovčan je namreč v njem zbral kar 74 zmag, na Lombardiji bo napadal 75. Med drugim je osvojil tudi tri rdeče majice na Vuelti ter eno rožnato na Giru.

Na spomenikih uspešenjši mlajši

Tadej Pogačar je v zadnjih sezonah dokazal, da ni le odličen kolesar na tritedenskih dirkah. Izjemno se najde tudi na enodnevnih preizkušnjah, kjer presega dosežke številnih mojstrov za takšne dirke. V svoji zbirki ima že štiri spomenike: osvojil je dirko po Flandriji, Liege-Bastogne-Liege in dvarkrat dirko po Lombardiji. Ob tem ima še pet zmag na enodnevnih klasikah.

Pogačar Roglič
Foto: Profimedia

Na drugi strani ima Roglič na velikih kolesarskih spomenikih manj uspehov. Dobil je Liege-Bastogne-Liege leta 2020. Vseeno gre za izjemnega kolesarja na enodnevnih preizkušnjah. Giro dell’Emilio je nenazadnje dobil že trikrat, po enkrat tudi dirki Milano – Torino in tri doline Vareseja.

Poleg Rogliča in Pogačarja ima na svojem računu zmago na spomeniku še Matej Mohorič, ki je bil najboljši na lanski dirki Milano – Sanremo.

Kdo so izzivalci?

Med glavnimi tekmeci slovenskih kolesarjev bo zagotovo Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), dobro formo v zadnjem obdobju kaže tudi olimpijski prvak Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), ki je na dirki po treh dolinah Vareseja končal na drugem mestu. Tudi Španec Mas (Movistar) po Vuelti stopnjuje formo, medtem ko utegne visoko poseči tudi Britanec Simon Yates (Jayco-AlUla).

Remco Evenepoel
Foto: profimedia

Kariero po sezoni zaključuje Francoz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), nevaren bo tudi Rus Aleksander Vlasov (Bora – Hansgrohe).

Zahtevni klanci

Kolesarje čaka 238 km od Coma do Bergama, preizkušnja pa se bo začela ob 10.35. Na poti do cilja bodo morali premagati številne klance, med njimi so najzahtevnejši Roncola (9,4 km/6,6 %) ter prelaza Crocetta (11 km/6,2 %) in Ganda (9,2 km/7,3 %).

Prav na Gandi bo bržčas prišlo do večje selekcije, do konca pa bo po prečkanju vrha še 31,4 km. Tik pred ciljem sledi še zelo kratek klanec Colle Aperto, a tam večjih razlik po navadi ni več.

Lombardija
Foto: organizator

Startna lista:

Data powered by FirstCycling.com