Meta Hrovat v težavah: Pričakovala sem drugačno vrnitev

Alpsko smučanje 5. Okt 202311:10 5 komentarjev
Meta Hrovat . Foto: Aleš Fevžer

Po pomladni odmrznitvi smučarske upokojitve kranjskogorska veleslalomska specialistka Meta Hrovat še ni nared za vrnitev v svetovni pokal. Ledeniško tekmo v Söldnu bo zanesljivo izpustila, po težavah s hrbtom pa ob vprašanju o vrnitvi na smuči zgolj nemočno skomigne z rameni.

V bazi aktivnih smučarjev boste na spletni strani Mednarodne smučarske zveze ob imenu Meta Hrovat še vedno videli zapis, ki ji prepoveduje tekmovanja. Ta prepreka naj bi bila kmalu odstranjena, saj se bo še ta mesec izteklo vmesno obdobje ob vnovični aktivaciji. Toda 25-letni reprezentantki iz Kranjske Gore, ki se je spomladi odločila za tekmovalno vrnitev, neprimerljivo večje težave povzroča zdravstveno stanje. Zaradi bolečin v hrbtu je bilo namreč njeno pripravljalno obdobje močno omejeno. Tekmo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, ki bo na sporedu čez dva tedna, je tako že izključila iz koledarja.

”Ne znam vam povedati, kdaj bom nared za tekme. Poletne priprave so bile zelo omejene. Tudi iz Argentine sem se predčasno vrnila. Težave s hrtom so bile prevelike. Trenutno sem še precej daleč od stanja, ki bi mi omogočalo tekmovati. Vrnitev se zdaj še ne zdi smiselna in predvsem ne dovolj varna,” pripoveduje  Meta Hrovat in priznava, da si je smučarski ‘comeback’ predstavljala povsem drugače. Na srečo ne gre za hujšo poškodbo, vseeno pa ji bolečine preprečujejo izvajanje specifičnih smučarskih odklonov in gibov.

Foto: Profimedia

Ali pomladno odločitev celo obžaluje? ”Želela sem, da bi se vse skupaj obrnilo drugače. Po enoletnem premoru je manko treninga že v osnovi velik. Jaz pa sem se še celo poletje ubadala z zdravstvenimi težavami. Posledično nisem nabrala zadostne količine treningov na snegu. Nabiranje kakovostnih zavojev se bo zažrlo v sezono. Posledično je težko ohranjati motivacijo. Smučar je namreč lahko polno motiviran, ko ne čuti bolečin,” odgovarja nekdanja mladinska svetovna prvakinja in zadnja Slovenka z veleslalomskimi stopničkami v svetovnem pokalu.

Na račun številnih predčasno zaključenih treningov je imela nemalo težav tudi z osvajanjem nove opreme. Pred meseci je namreč dosegla dogovor s Headom. ”Opremo sem sicer preizkusila in se nekako prilagodila. A dejstvo je, da sem za konkretnejšo oceno opravila odločno premalo treningov brez bolečin. Lahko rečem, da oprema deluje dobro za smučanje na 80 odstotkih. Za zadnjih 20 odstotkov je zmanjkalo časa,” pravi Gorenjka, ki bo zanesljivo izpustila tudi naslednji trening na ledeniku Saas Fee. Ostaja v stiku s trenerjem Denisom Šteharnikom in čaka na zeleno luč za vrnitev na sneg.

A po naravi velja za veliko optimistko. ”Vedno,” dodaja. Posledično vidi luč tudi na koncu tega predora? ”Vsekakor. Če v življenju, ne glede na to, kaj se ti zgodi, ne vidiš te luči … Ne, to res ne bi bilo dobro. Zato tudi pri tem vprašanju ostajam optimistka. Nekaj se bo zgodilo. Verjamem, da bo na koncu vse dobro. Delam na tem, da bi se vrnila v svetovni pokal,” je pogovor za Sportklub zaključila Meta Hrovat, ki vlogo prvega aduta ženske reprezentance na bližajoči se ledeniški tekmi prepušča Ani Bucik, medtem ko pa bo imel v moški konkurenci glavno besedo znova Žan Kranjec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje