Nov sijajen dan za Jumbo Vismo, a z grenkim priokusom za Rogliča

Kolesarstvo 8. Sep 202317:45 2 komentarja
Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Jonas Vingegaard je veliki zmagovalec 13. etape dirke po Španiji. Danec, aktualni zmagovalec Toura in moštveni kolega Primoža Rogliča, se je na zaključnem na vzponu na Tourmalet odpeljal tekmecem in prišel do prve etapne zmage na Vuelti. Proti Rogliču je pridobil 43 sekund in se mu v skupnem seštevku približal na le sedem sekund. V rdečem ostaja Sepp Kuss, ogromno pa je izgubil lanski prvak Remco Evenepoel, ki se je v težavah znašel že na uvodu gorske trase.

Trinajsta etapa dirke po Španiji je obljubljala bogato dogajanje in dobili smo ga! Morda celo prej kot pričakovano, saj sta se ob boja z ostalimi favoriti in kapetani že na prvem klancu, ko je močan tempo navila ekipa Primoža Rogliča, Jumbo Visma, poslovila lanski zmagovalec Remco Evenepoel in Joao Almeida.

Ostalih najboljših to ni preveč zanimalo, dan brez družbe Belgijca (med etapo so iz Soudal QuickStepa sporočili, da ni bolan) in Portugalca pa je minil v veliki premoči nizozemske ekipe. Rumeno-črni so na kratki, a eksplozivni trasi ves čas nadzirali konkurenco, Sepp Kuss, Roglič in Jonas Vingegaard pa so na mitski vzpon na Tourmalet, kjer je bila tokrat ciljna črta, vstopili s še dvema pomočnikoma (Robert Gesink in Wilco Kelderman).

Izjemno delo ekipe je z močnim napadom približno osem kilometrov pred ciljem kronal Vingegaard in se odpeljal konkurenci, vključno s Kussom in Rogličem. Danec je že na vmesnem cilju pridobil štiri sekunde bonifikacije, v cilj pa je pripeljal točno 30 sekund pred Kussom, čeprav je bila prednost aktualnega zmagovalca Toura na zadnjem klancu že blizu minute. Američan, tretji kapetan Jumbo Visme je z odličnim zaključkom obdržal rdečo majico, le tri sekunde za njim pa je v cilj pripeljal Roglič, ki sicer na zadnjem klancu ni deloval najbolje, a bo zagotovo zadovoljen s trojno zmago svojega moštva. Pa tudi, ker je v zaključku pošteno stopil razliko do danskega sotekmovalca. Trojna zmaga je še en dokaz več, da si Nizozemci na Vuelti želijo le enega – postati prva ekipa v zgodovini kolesarstva, ki bi v isti sezoni osvojila vse tri tritedenske dirke.

Nor razplet je prinesel tudi veliko sprememb v skupnem seštevku, kjer pa na prvih treh mestih prav tako vladajo kolesarji Jumbo Visme. Kuss še naprej ohranja vodstvo, minuto in 37 sekund za njim pa je zdaj na drugem mestu Roglič. Vingegaard se je s samostojno akcijo prebil na tretje mesto, kjer zaostaja le še sedem sekund (+1:44) za Slovencem. Precej večja pa je razlika do zasledovalcev. Po vrsti sledijo štirje Španci, najbolje je postavljen Juan Ayuso (+2:37), nato pa sta manj kot štiri minute za Kussom le še Enric Mas (+3:06) in do danes drugi Marc Soler (+3:10).

Evenepoel je v cilj pripeljal na 60. mestu z zaostankom 27 minut in petih sekund. V skupnem seštevku je s tretjega mesta zdrsnil na 19. (+27:50).

V soboto bo na sporedu še ena zahtevna gorska etapa od Sauveterre-de-Bearna do Larra-Belague (156,2 km). Kolesarji bodo morali premagati še dva vzpona izven kategorije in zaključni klanec prve kategorije (9,5 km/6,3 %).

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, 13. etapa

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje